Zoeken

Positieve balans voor de extra fondleervluchten op de oostenlijn zorgt voor bijkomende aanloop op Valence

Voor de vier fondleervluchten op de oostenlijn kregen de initiatiefnemers 5.257 duiven in de rieten korven. Alle vluchten kenden een goed verloop, driemaal met rugwind en éénmaal met kopwind op Langres. Als voorbereiding op Valence wordt er 22 mei een extra leervlucht ingericht.

Etain, Bar le Duc, Chaumont en Gray: dat waren de lossingsplaatsen van de leervluchten waarvoor in 7 lokalen in de provincies Antwerpen, Vlaams- en Waals-Brabant en Limburg kon worden ingekorfd. Secretaris Gaston Peeters: “Het was vooraf koffiedik kijken of er wel respons ging zijn op deze leervluchten. Er was vooraf belangstelling vanuit de provincies Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant, Luik, Waals-Brabant en zelfs uit Oost-Vlaanderen. Uiteindelijk zijn we in zee gegaan met 7 maatschappijen, 2 in Antwerpen, 2 in Limburg, 2 in Vlaams-Brabant en 1 in Waals-Brabant, en het werd een overdonderend succes in 4 lokalen. Bijna was er groter vervoermiddel noodzakelijk. De duiven gingen op reis in een spiksplinternieuwe camion,  kregen in de lokalen reeds drinken en op de vrachtwagen werden er onmiddellijk drinkbakken aan de korven aangebracht alvorens de reis begon. Enkel Antwerpen en Waals-Brabant waren blijkbaar niet klaar voor deze vluchten, volgens deze lokalen door de slechte weersomstandigheden in de aanloop naar deze vluchten”


Leerrijk

Gaston Peeters laat weten dat er in totaal 5.257 duiven werden ingekorfd. "Een succes."

Duiven 2019 Oostenlijn Aantallen

 

 

Etain

Bar le duc

Langres

Gray

totaal

 

 

1

Maaseik

50

246

511

360

 1167

 

2

S.Truiden

100

197

244

107

   648

 

3

St Job

0

0

14

0

   14

 

t4

Mol

0

0

0

0

     0

 

5

Ramillies

0

0

0

0

     0

 

6

Herent

82

219

161

53

  515 

 

7

Tienen

620

725

750

725

 2820

 

 

“Bij deze kunnen wij u melden dat er een bijkomende leervlucht komt uit Gray op 22 mei, als voorbereiding op Valence. Alle vluchten kenden een goed verloop, driemaal met rugwind en éénmaal met kopwind op Langres. Hierdoor waren er op Gray wat minder duiven, blijkbaar waren een aantal duiven niet voldoende voorbereid voor een zware vlucht met kopwind,” aldus Gaston.

“Of er volgend jaar opnieuw dergelijke leervluchten plaatsvinden, kunnen we nu op dit ogenblik nog niet bevestigen. Er moeten lossingsplaatsen vrijgegeven worden door de Franse bond, we moeten toelating krijgen van de KBDB en er moet een vervoerder zijn die deze leervluchten wil rijden aan democratische prijzen. De liefhebbers betaalden 75 cent per duif voor de eerste twee vluchten en daarna € 1 per duif voor de volgende twee. Dat zal ook de prijs zijn op 22 mei 2019. Voor ons was het alleszins een leerrijke bedoening, wij hebben ervaring opgedaan en zullen proberen om er volgend seizoen het beste van te maken. Wij hopen nu dat de deelnemende liefhebbers er de vruchten zullen van plukken,” zo zegt Gaston, die initiatiefnemer Eric Herbots in de bloemetjes zet voor de geleverde inspanningen en het onverdroten doorzettingsvermogen om dit te realiseren. Hij is ook de man achter de Rhone Kitano-cup die dit jaar door Verbroedering Tienen voor het eerst georganiseerd werd met een prachtige gratis prijzentafel van enkele duizenden euro’s, bloemen, champagne en dineetjes aan prijzen voor de winnaars, mede door een aantal sponsors. Dit alles volledig gratis met inkorving in Verbroedering Tienen.”


Een beeld van de inkorving in Tienen. Zoals steeds zorgde Eric Herbots voor het droogje. (© Gaston Peeters)