Zoeken

Poll: Wat moet volgens u de startdatum van de nationale kampioenschappen KBDB snelheid zijn? - UPDATE

De nationale kampioenschappen snelheid beginnen NIET op 10/11 maart maar 1 week later, met name in het weekend van 17/18 maart. Dat heeft de KBDB beslist. De verschuiving is ingegeven door de slechte weersomstandigheden die ‘invliegen’ haast onmogelijk hebben gemaakt.

UPDATE: Nationale kampioenschappen snelheid KBDB beginnen op 17 maart

De nationale kampioenschappen snelheid beginnen NIET op 10/11 maart maar 1 week later, met name in het weekend van 17/18 maart. Dat heeft de KBDB beslist. De verschuiving is ingegeven door de slechte weersomstandigheden die ‘invliegen’ haast onmogelijk hebben gemaakt. Uit onze enquête was deze week gebleken dat amper 8 procent van liefhebbers voorstander was van de start op 10/11 maart. In de notulen van het Nationaal Sportcomité staat nu letterlijk: “Het nationaal SNELHEIDSkampioenschap OUDE & JAARLINGEN zal worden betwist met de eerste twee afgegeven oude duiven of jaarlingen (1+2), klassement per 5-tal (volledige prijzen). Dit kampioenschap zal worden betwist met oude duiven en jaarlingen op 6 wedvluchten tot en met 255,00 km (afstand hok liefhebber) met een totale afstand van minimum 400 km (afstand hok liefhebber) gedurende de periode van 17 maart 2018 tot en met het weekend vóór de nationale wedvlucht vanuit Bourges II.

Origineel artikel:

Poll: Wat moet volgens u de startdatum van de nationale kampioenschappen KBDB snelheid zijn?

Tijdens de nationale algemene KBDB-vergadering van 25 oktober 2017 werd de sportieve organisatie van het seizoen 2018 vastgelegd: het seizoen voor de kleine snelheid start op 10 maart en loopt tot 28 oktober; voor de grote snelheid van 7 april tot 30 september.

Het tweede weekend van maart al beginnen met wedstrijden, die dan ook nog meetellen voor de nationale kampioenschappen, dat is toch wel erg vroeg, zo klinkt het op veel plaatsen. “Ingegeven en gevraagd door West-Vlaanderen,” zo werd gezegd tijdens de algemene vergadering van KBDB-Limburg. Omdat de nationale kampioenschappen dan ook al starten, moet iedere PE volgen. Ze willen immers hun kampioenschapsspelers niet benadelen. Een logische beslissing uiteraard, want alle liefhebbers – dus van iedere PE – moeten met gelijke wapens kunnen strijden voor de KBDB-kampioenschappen.
Maar intussen groeit er toch weerstand tegen die vroege startdatum (nog een week eerder dan vorig jaar) en klinkt het voorstel om de kampioenschappen pas op 24/25 maart te starten, te meer dat dan het zomeruur van kracht wordt.  In de zomer wordt de klok een uur vooruit gedraaid waardoor het later licht en warmer wordt 's morgens.

De huidige weersvoorspellingen, met ook  voor volgende week zeer lage temperaturen, zijn van die aard dat veel liefhebbers niet geneigd zijn om hun duiven zo vroeg in te korven. Een rondvraag in de Limburgse gewesten Midden en Oost leert dat van de 32 maatschappijen er maar 10 van plan zijn om in te korven op zaterdag 10 maart. “Dat zullen er nog minder zijn als die vluchten niet zouden meetellen voor de nationale kampioenschappen. Weinig lokalen met dan ook nog eens weinig duiven ophalen, is een kostelijke zaak,” zo horen we bij de Limburgse Verzending, die Midden en Oost bedient.

Nationale vergadering

Op de nationale algemene vergadering van woensdag 28 februari staat de organisatie van het nieuwe vluchtseizoen op het programma. Het is meteen het laatste punt op de agenda en het laatste punt van de huidige bestuursploeg. Het gaat onder meer over de afschaffing van de gummiringen op de nationale grote hafo-wedstrijden.
Volgens ingewijden lijkt het onwaarschijnlijk dat de start van het vluchtseizoen nog verschoven zou worden naar een nog latere datum te meer daar heel wat verenigingen al volop bezig zijn met het samenstellen van hun programmaboekje.
Een van de liefhebbers die we contacteerden, drukte het als volgt uit: “KBDB-nationaal moet op 28 februari met gezond verstand beslissen en het is aan de liefhebbers om die beslissing te respecteren.”

Poll: Wat moet de startdatum van de nationale kampioenschappen KBDB snelheid zijn?
(met waarborg op gelijke kansen voor iedereen)

Opgelet: u kan maar op één van de vier opties stemmen.

Weekend van 10 en 11 maart
8% (62 stemmen)
Weekend van 17 en 18 maart
5% (44 stemmen)
Weekend van 24 en 25 maart
23% (192 stemmen)
Weekend van 31 maart en 1 april
64% (523 stemmen)
Totaal aantal stemmen: 821