Zoeken

Pieter Veenstra en Hsu Ho Chen hebben dit jaar 1e Asduif Grand Average in de Million Dollar Race over alle vluchten

Afgelopen weekend werd de prestigieuze Million Dollar Race opnieuw vervlogen. De eindwinst ging dit jaar naar Zuid-Afrika, de beste duif over 16 alle vluchten was van Nederlandse makelij. Kweker Pieter Veenstra pakte met zijn Chinese compagnon Hsu Ho Chen prijs 14 in de finale en wipte zo van plek 17 naar 1 in het Grand Average-asduifklassement.

Enige asduif in top 25 die wist stand te houden

In het Grand Average-asduifklassement voor de finale stond de Nederlands-Chinese combinatie Pieter Veenstra-Hsu Ho Chen op plek 17. Na de finale van 3 februari, gelost om 6 uur 's ochtends in mooi en fris weer (12°C) bij een lichte (zuidoostelijke) meewind, bleken de kaarten evenwel grondig dooreengeschud. Van de top 25 voor de finale had slechts één duif standgehouden: CHN17-0227000 Return Flojo van kweker Pieter Veenstra en tandemgenoot Hsu Ho Chen. Zij klasseerde zich in de finale op plek 14 en sprong daarmee in het Grand Average-asduifklassement van 17 naar 1.

Het beste van Pieter Veenstra x Chris Hebberecht in asduifwinnaar

Return Flojo draagt dan wel een Chinese ring, maar is volledig van Belgisch-Nederlandse komaf. Vader BE10-4327643 is een zoon van Ike (1e Nat. Asduif Fond) x zus Champion (2e Nat. Asduif Fond en 1e Prov. Asduif Fond), twee supers die Chris Hebberecht (Evergem, BE) internationale roem brachten. De 643/10 werd door Arjan van der Wal op PIPA gekocht en is ook eigendom van hem. Hij wordt gebruikt voor samenkweek met Pieter, gekoppeld tegen Pieter zijn NL12-5200222. Die NL12-5200222, moeder van Return Flojo, is een volle zus Dolce Vita (1e Nat. Asduif WHZB, 1e Nat. Asduif Fond WHZB én 1e Olympiadeduif Allround), supervliegster bij Pieter Veenstra (Drachtstercompagnie, NL). Zij komt uit Davinci (1e NPO en kleinzoon Koopman-stamdoffer Kleine Dirk) x  Special Blue (dochter Mr. Blue, 1e Nat. Asduif WHZB Allround 2004 en 3e Nat. Asduif WHZB Allround 2003). "De 222, mijn beste kweekduivin en dus volle zus van Dolce Vita, werd onlangs op PIPA in BIS aangeboden samen met Miss Overegge. Uiteindelijk werd Miss Overegge verkocht in de veiling en bleef de 222 bij mij in Drachtstercompagnie", aldus een gelukkige Pieter. Bekijk hier de volledige pedigree van Return Flojo, 1e Asduif Grand Average Million Dollar Race 2018.


De 222 werd onlangs met Miss Overegge in BIS aangeboden op PIPA, maar bleef bij Pieter


Een zoon van deze Ike is vader van de 1e Asduif Grand Average van Pieter Veenstra

Ook tweede Nederlandse duif en 20e Asduif Grand Average familie

Diezelfde gouden koppeling van Veenstra x Hebberecht vinden we ook terug in de tweede duif van Pieter Veenstra. De vader van die duif, geklasseerd op plek 64 in de finale en plaats 20 in het asduifkampioenschap, is namelijk een volle broer van winnaar Return Flojo. De twee Veenstraduiven waren trouwens de enige Nederlandse duiven die op de lossingsdag thuis waren. Hét bewijs dat de kruising van de Veenstra- en Hebberechtstam op internationaal niveau bijzonder goed pakt. Heeft Pieter daarmee ook zijn toekomstig stamkoppel voor oneloftraces ontdekt?


Pieter Veenstra met zijn Chinese compagnon Hsu Ho Chen links van hem

Internationale top 10

Deze editie van de Million Dollar Race kleurde volledig internationaal met maar liefst zeven verschillende nationaliteiten in de top 10. Het goud was weggelegd voor de Zuid-Afrikaanse duif Mix van Club Sonskyn. Zij arriveerde met grote voorsprong als eerste na een vlucht van 8 uur en 15 minuten voor 521 km. De nummers twee en drie, met respectievelijk 18 en 30 minuten achterstand, kwamen uit Koeweit (Al-Watri Lofts) en de Verenigde Staten (Neighbourhood Bullies). Diezelfde derdeprijswinnaar was overigens ook de meest constante vlieger in de laatste vier hotspotraces en finishte na zijn derde plaats in de finale ook als 2e Asduif Grand Average na Return Flojo. Zonder twijfel ook een toppertje, maar dus net op zijn waarde geklopt door Return Flojo.