Zoeken

Nieuwe lokalen betekenen nieuwe kansen voor Limburgse duivenbonden

Flink wat Limburgse verenigingen zochten en vonden de jongste jaren een nieuw onderkomen. In de meeste gevallen kregen ze daarvoor steun van het gemeentebestuur en uiteraard van de liefhebbers zelf.


Burgemeester Johny De Raeve (links) en Jaak Koninx, voorzitter van Kon. Duivenbond Zonhoven,
heffen het glas op de nieuwe start van de duivenbond.

Koninklijke Duivenbond Zonhoven
Voor de Koninklijke Duivenbond Zonhoven kwam het einde van het lokaal in het centrum van de gemeente als een donderslag bij heldere hemel. Maar ook in Zonhoven bleven ze niet bij de pakken zitten. Met veel steun van burgemeester Johny De Raeve vonden ze een onderkomen in sporthal Ter Donk. Deze burgervader is de duivensport duidelijk heel gunstig gezind. De liefhebbers zorgden zelf voor de aankleding van twee ruime lokalen en ook hier mag het resultaat er in ieder geval zijn.

De liefhebbers van Zonhoven zitten gebeiteld in hun nieuwe lokaal. Parking is er meer dan genoeg, zodat ook de vele fondliefhebbers van de ruime omgeving er kunnen inkorven op de (inter)nationale vluchten.

De Eendracht Peer
Het is zeker niet allemaal kommer en kwel in de duivensport. De Eendracht Peer, De Olijftak Maaseik, Koninklijke Duivenbond Zonhoven, Het Vrije Spel Nieuwerkerken, De Grensduif Boorsem, Recht en Vrede Jesseren en De Kanaalduif Eigenbilzen namen hun intrek in een ander lokaal. En dat is toch het bovenste bewijs dat er nog daadkracht in de duivensport zit, met dank aan de vrijwilligers die hun geliefkoosde hobby liefst van al in eigen gemeente willen beleven.
In het geval van De Eendracht Peer gaat het om een erg kleine vereniging. Michel Nys legt uit: “We hebben 21 jaar in  een gebouw van de gemeente Peer samengewerkt met de lokale radio Holiday. De zender runde het café, en wij kregen een jaarlijkse sponsoring. Dit jaar wordt de site afgebroken en moesten we dus noodgedwongen op zoek naar een nieuwe stek. Dat werd dan een locatie in Ontmoetingscentrum Brueghelheem in deelgemeente Grote-Brogel. Met dank aan de stad Peer.
We kunnen in het café van Brueghelheem iets drinken. Met ons beperkt aantal leden is het niet mogelijk om dit in eigen beheer te doen. We verloren een deel van onze leden door het lang uitblijven van een nieuw duivenlokaal. Enig nadeel is dat het duivenlokaal niet centraal gelegen is in de stad Peer.”

De Kanaalduif Eigenbilzen
Johan Schils van De Kanaalduif Eigenbilzen: “Ook wij zitten vanaf dit jaar in een nieuw lokaal. De officiële opening vindt plaats op 9 mei. Drie jaar geleden is ons lokaal in eigen beheer gesloten.  De eigenaars gingen hun eigendom, onze locatie verkopen.

We hebben toen met man en macht gezocht naar een oplossing en zijn via je een bemiddeling mede door de schepen van sport in de oude kleedkamer van voetbalclub Jungle Boys Eigenbilzen ondergebracht. We hebben de kleedruimte omgebouwd met eigen middelen tot een kleine gezellige ruimte en met eigen middelen hebben een ruimte bijgebouwd om onze duiven in te korven. Er is veel geld en zweet ingestoken. Het was niet ruim voor 40 leden, maar knus en wij waren tevreden. Na drie jaar wilde de voetbalclub ons niet meer in hun lokaal. Dit was voor ons een harde klap.”


Café Bij Jengske is de thuishaven van tal van verenigingen. Dat daar nu ook De Kanaalduif Eigenbilzen bij hoort,
is te danken aan de goodwill van cafébaas Steven.

Johan Schils: “We wilden naar één lokaal in Bilzen voor alle liefhebbers. Alles stond op punt maar enkele leden van De Pijl Bilzen zagen dit niet zitten en wilden liever op eigen houtje verder. Het rechtstreekse gevolg was wel dat al onze gedane beloftes in het water vielen. Wat een zware klap was. We hadden het geluk dat er een klik was met de cafebaas Steven Kemp die de investering voor onze lokalen wilde aangaan. En wij zouden zorgen voor de infrastructuur en voorzieningen. We zijn onze cafébaas Steven Kemp van Café Bij Jengske dan ook enorm dankbaar. Als we alles nu bekijken zijn we momenteel zeer goed uitgerust.  Dankzij de cafébaas, onze kas die we altijd zorgzaam beheerd hebben en alle helpende handen van onze leden.  Waarvan enkelen in het bijzonder. Ik durf gerust stellen dat we momenteel van de best uitgeruste lokalen zijn in Limburg. We zijn momenteel gegroeid naar 50 leden en op termijn willen we blijven groeien ook naar aantal inkorvingen toe. We hopen op termijn enkele semi- of nationale vluchten te kunnen inkorven. We denken o.m. een Nationale Bourges voor jonge duiven en dergelijke,” aldus Johan Schils, die benadrukt dat de nieuwe locatie het resultaat is van veel goeie wil en geloof in de duivensport.

De Olijftak Maaseik
Dit jaar, in zijn 131ste bestaansjaar, neemt De Olijftak ook een nieuw lokaal in gebruik. Het gaat om de vroegere Kapel Sint-Jozef Werkman. Voorzitter Jacky Creemers: “Onze nieuwe locatie heeft ons zeker in de goede richting gezet. We mogen absoluut niet klagen.”

De Olijftak Maaseik heeft de wind in de zeilen. De vereniging is ook heel bekend als inkorflokaal van de fondvluchten en van zijn befaamde winterbarbecue. Voorzitter Creemers: “Ook van de inkorvingen van Nederlandse duiven hadden we iets groots verwacht maar jammer genoeg laat het provinciaal KBDB-bestuur dit niet toe, jammer. We werden daarvoor op de vingers getikt. Vervoerder Bauwens kreeg een brief dat hij onmiddellijk moest stoppen met het vervoer van duiven uit Maaseik. Deze duiven hadden nochtans een andere vluchtkalender dan Limburg, ze gingen namelijk mee met Luik/Namen/Henegouwen.”

Leve de duivensport
Ook kleinere verenigingen zoals Recht en Vrede Jesseren, en De Grensduif Boorsem moesten op zoek naar een nieuw lokaal. Ghislain Bormans van De Grensduif Boorsem: “We zitten nu in een zaaltje in de kelder van het wijkcentrum in Boorsem.  Wij korven voor het gemak in in een partytent.  Die is ook makkelijk voor de liefhebbers bereikbaar.  We hebben nu een lokaaltje in eigen uitbating, met alles aan 1 euro. De winst die we maken gaat nu rechtstreeks naar de liefhebbers.”
De tijd dat cafébazen vochten om een duivenbond in hun café te krijgen, ligt ver achter ons. Maar de duivensport is bijlange niet dood. De vaststelling dat heel wat verenigingen er met succes voor knokken om een eigen lokaal te realiseren, is daarvan het beste bewijs. Dat het in een aantal gevallen lukte is te danken aan de inzet van de vrijwilligers en aan de vaste wil om de duivensport levendig te houden. De liefhebbers verdienen daarvoor de hoogste lof en erkentelijkheid.