Zoeken

Nationaal Sportcomité KBDB kiest voor strenge controles aan transport en entingsbewijzen paramyxo

Boudewijn De Bosscher, de nieuwe grote baas van het Nationaal Sportcomité, heeft persoonlijk al het vervoer van de duiven naar losplaats streng gecontroleerd. Ook stelde hij vast dat diverse lokalen en liefhebbers niet in orde zijn met de entingsbewijzen paramyxo.


Boudewijn De Bosscher, 2e van links, tijdens de voorstelling van de nieuwe Raad van Bestuur

Verrassing alom vrijdagvoormiddag: onze redactie belde het nationale secretariaat in Halle en kreeg prompt de voorzitter van het Nationaal Sportcomité Boudewijn De Bosscher zelf aan de lijn. “Er zijn wat personeelsleden met vakantie en in ziekenverlof. Om die reden vind ik het mijn plicht om hier te zijn, net zoals ik het mijn plicht vind om orde op zaken te stellen wat betreft de controles op het transport en de paramyxo-papieren. Ik heb dit seizoen al 9 controles laten uitvoeren (en dat zijn er zoveel als vorig seizoen op een heel jaar) en besef ook wel dat er niet van de ene dag op de andere een nieuwe wind kan waaien binnen de KBDB.”

Transport

De eerste controles op het transport hebben al uitgewezen dat er heel wat mankementen zijn. De Bosscher: “We controleren alles: de ophaalroutes, de loodjes, de etiketten en de camions, op weg naar de losplaats en ter plaatse. Voor die controles is veel volk nodig en daarvoor reken ik op de bestuursleden van de provinciale entiteiten. Het gaat om het welzijn van onze duiven en uiteindelijk zijn de convoyeurs met andermans eigendom en centen onderweg.”

Paramyxo

Zoals bekend voorziet KBDB-nationaal zware straffen voor een aantal inbreuken. Zo staat er in het boeterooster dat de liefhebber zelf 250 euro boete riskeert per ontbrekend paramyxo-attest. De vereniging kan daarvoor een boete van 100 euro krijgen. Maar gebeuren er ook wel controles? Boudewijn De Bosscher: “Ik heb er vorige week al zelf uitgevoerd, en ja, overtredingen vastgesteld op het vlak van ontbrekende attesten. De betrokken liefhebbers en verenigingen krijgen nu een brief met de boodschap dat ze een 2de kans krijgen. Als ze bij een nieuwe controle niet orde zijn, zullen ze de voorziene boetes moeten betalen.”

In de aanloop naar de verkiezingen had Boudewijn De Bosscher al geopteerd voor strenge controles op het inkorven, lossen en vervoer van de duiven. Het ziet er naar uit dat er alleszins al concrete stappen in die richting zijn gezet.