Zoeken

Muizenplagen kunnen prestaties van duiven naar de verdoemenis helpen

”Een enorme muizenplaag heeft mijn hele seizoen 2017 om zeep geholpen,” zegt Guido Loockx uit Tessenderlo in een reportage op onze site. Onze redactie zocht uit of dat kan kloppen. Vast staat in ieder geval wel dat knaagdieren al bij tal van liefhebbers voor miserie hebben gezorgd.

Het bedrijf Rentokil is gespecialiseerd in de bestrijding van ongedierte, waaronder ook muizen:  “Muizen staan bekend als verspreiders van ziektes. Ze zijn dragers van bacteriën, virussen en parasieten en vormen een gezondheidsrisico voor mensen en huisdieren. Deze ziektes worden verspreid via hun urine en uitwerpselen. De kans op infecties is groot als je de uitwerpselen aanraakt of als je voedsel eet dat door muizen werd besmet via hun uitwerpselen, urine en speeksel,” zo staat op de website van Rentokil.

En toch krioelt het nog altijd van de muizen op veel hokken. Bij een bezoek komt de geur –of beter de stank van het ongedierte je tegemoet. Muizen zijn nachtdieren en kunnen door hun aanwezigheid de nachtrust van onze duiven verstoren.  Ze zoeken voeder in de voederbak en nestbakken en laten op die manier de duiven nooit met rust. Er trekken ook naar de drinkpot. Zowel het voer als het water komen in aanraking met de urine van de muizen, met alle gevaren vandien. Maar muizen zijn ook overbrengers van ziekten en niet in het minst van paratyfus. Paratyfus wordt veroorzaakt door een Salmonella-bacterie In het Algemeen Salmonella Actieplan van het FAVV (2013) wordt gewaarschuwd voor de aanwezigheid van muizen in pluimveebedrijven: “Van zodra er een aanwijzing is van aanwezigheid van ratten of muizen (bv. uitwerpselen), moet zo snel mogelijk gestart worden met de bestrijding.”

Miserie

In een studie van Dierengezondheidszorg Vlaanderen wordt ook benadrukt dat ongedierte voor veel miserie kan zorgen: “Muizen kunnen als reservoir optreden voor Salmonella en op die manier de infectie in stand houden.”
Het is bekend dat huismuizen zich razendsnel het hele jaar door voortplanten. Ze kunnen meerdere nesten krijgen met grote worpen en de jongen zijn al na 6 tot 12 weken geslachtsrijp. Het vrouwtje kan vijf tot tien keer per jaar jongen werpen met drie tot twaalf jongen per worp. De draagtijd is 19 tot 21 dagen. Er zijn genoeg praktische middelen voorhanden om het ongedierte te bestrijden.

Guido Loockx is er alleszins van overtuigd: “De prestaties van mijn duiven waren ondermaats in 2017. Of de oorzaak bij de muizenplaag ligt, weet ik niet. Maar toen ik dat ongedierte kordaat heb aangepakt, begonnen mijn duiven er zienderogen op vooruit te gaan.”
Als de muizenplaag fors is aangepakt, zullen de duiven alleszins een gezonder en geruster leventje leiden, en tot betere prestaties in staat zijn. Tot groot sportief genot van de liefhebber, die bovendien de muizenstank niet langer hoeft te trotseren bij zijn dagelijkse bezoeken aan de hokken.