Zoeken

Meest gelezen artikels van 2015: het vaarwel van nog een legende en de Processie van Echternach (deel 2)

Gisteren kreeg u al de nummers tien tot en met zes te zien. Vandaag volgt het tweede deel met daarin de vijf meest gelezen artikels op PIPA.

Bekijk hier nog eens deel 1 van de meest gelezen artikels van 2015.

5. Ook fondcrack Georges Carteus vertrekt naar het hiernamaals

Net als Etienne Devos begin dit jaar verloor Georges Carteus in november de strijd na een slepende ziekte. Mister Perpignan, zoals hij genoemd werd, kweekte een stam met duiven die op alle disciplines het mooie weer maakten. Zelf maakte hij vooral furore op de fond en zware fond met nationale zeges uit Limoges en Perpignan. Die staan voor eeuwig en altijd in de annalen van de duivensport, al zullen ook de afstammelingen van de Carteusen in de toekomst zonder twijfel vaak van zich laten horen.

4. Tiende verjaardag Derby Arona lokt opnieuw veel volk

In maart werd de finale van de tiende editie van de Derby Arona gehouden. Net zoals de voorbije jaren had de organisatie opnieuw PIPA uitgenodigd. De belangstelling was groot, want het verslag achteraf werd ontelbare keren aangeklikt. De jubileumeditie werd er eentje om niet te vergeten. Niet alleen bereikten in 2015 quasi alle finalisten ook de finish, maar met Team Leyen-Paloma België kregen we bovendien een Belgische winnaar.

3. Liefhebbers wachtten vol ongeduld op tekst en uitleg KBDB na rampvlucht uit Châteauroux

Acht augustus 2015 werd een gitzwarte dag voor de Belgische duivensport. Na een lossing onder een potdicht wolkendek bleven de duiven ter plaatse cirkelen. Een voorbode voor een slecht vluchtverloop dat duidelijk werd op het einde van die dag: ruwweg vijftien procent van de duiven bereikte die avond zijn of haar hok. Het duurde nog tot 21 uur van de volgende dag, zondag 9 augustus, eer de vlucht nationaal gesloten kon worden.

Liefhebbers waren woedend en eisten uitleg van de inrichter van dienst, de KBDB. Die kwam er ook enkele dagen later via een persbericht dat zonder twijfel bijna iedere Belgische liefhebber gelezen heeft. Het gevolg? Het plan van een lossingscommissie kwam op tafel, al voelde niemand van de leden van het Nationaal Sportcomité of de voorbije algemene vergadering (eind oktober 2015) zich geroepen om die grote verantwoordelijkheid op te nemen. Daardoor zou de lossingsverantwoordelijkheid voor de nationaals ingericht door de KBDB nu bij drie personen komen te liggen: de voorzitter van het Nationaal Sportcomité Dirk Schreel, een Vlaamse mandataris en een Waalse.

2. Rampvlucht in kaart gebracht

De vraag die op ieders lippen brandt nadat duizenden duiven niet thuiskomen: waar zitten ze dan wel? Het antwoord op die vraag goten wij in een kaart. Liefhebbers wiens verdwaalde duiven opgevangen werden, lieten weten waar ze uiteindelijk terechtgekomen waren. Niet verwonderlijk zaten de meeste in Frankrijk en België, maar wat opviel: er waren er ook naar het oosten, westen én zuiden gevlogen. Naar Zwitserland en Centraal-Duitsland, maar vooral: ook in Ierland en zelfs Hongarije zaten Belgische Châteaurouxvliegers! 

1. Nationale Châteauroux dompelt Belgische duivensport in diepe rouw

Mocht het nog niet duidelijk zijn: de catastrofale vlucht uit Châteauroux beheerste dit jaar de media en zinderde nog heel lang na. Niet alleen over de lossingscommissie is het laatste woord nog niet gezegd, het vluchtverloop hypothekeerde ook het seizoen van een pak liefhebbers. Velen sloten het seizoen enkele weken vroeger dan voorzien noodgedwongen af en overweegden om de kiel definitief aan de haak te hangen. Geen wonder er meer dan 160 reacties kwamen op het stuk dat na de rampvlucht op PIPA verscheen waarin onder meer het weerbeeld geanalyseerd werd. Wat die vlucht betreft, was 2015 een jaar om snel te vergeten en veel uit te leren. Wij hopen alvast dat er volgend jaar een ander, meer positief, thema centraal staat in ons jaaroverzicht.