Zoeken

Meest gelezen artikels 2018: Best Kittel, ziekte van Newcastle (bis) en 3 keer Gaby Vandenabeele (deel 2)

Naar jaarlijkse traditie presenteert PIPA u vlak voor de jaarwisseling een overzicht van de 10 meest gelezen artikels (in alle talen samen) van het voorbije jaar. Vluchtpagina's, club- en rankingpagina's zijn niet opgenomen. Volgende artikels uit 2018 prijken op plaatsen 1 tot en met 5!

5. Best Kittel, de ontdekking als nieuwe wereldtopper

Best Kittel (BE15-1029362) werd in 2016 afgevlagd als 4e Nationale Asduif Snelheid KBDB. Een jaar nadien deed hij zo nodig nog beter door de titel van 1e Nationale asduif Snelheid KBDB binnen te halen! Dit bovendien met het kleinste coëfficiënt ooit in de geschiedenis van de Belgische duivensport: 0,89%. Een superduif was geboren!

Best Kittel won als absolute snelheidsduivel onder meer volgende prijzen:

1. Ecouen 1.082 d.
1. Ecouen 841 d.
1. Pont 623 d.
1. Pont 548 d.
2. Pont 1.166 d.
2. Pont 1.154 d.
2. Pont 639 d.

Prestaties die geleverd werden op de hokken van Daniel en Mee Hae Dehon-Demonseau (Thulin, BE) en aanleiding waren voor het maken van deze reportage die als 5e meest gelezen artikel van 2018 wordt afgevlagd.

Best Kittel kwam door zijn fantastische palmares in het vizier van het PIPA Breeding Loft van Thomas Gyselbrecht. Beter materiaal voor de start van dit nieuwe kweekproject gericht op de snelheids- en halve fondduif kon dit project zich niet dromen. Met Best Kittel als stamvader en bewezen wereldtopper op de snelheid en kleine halve fond werd meteen een grote stap in de goede richting gezet.

4. Heet van de naald: totale verkoop Gaby Vandenabeele

Gezondsheidsproblemen noopten Gaby Vandenabeele, het duivenicoon uit Dentergem, om een punt te zetten achter een rijkgevulde carrière. Vandenabeeleduiven sierden en sieren jaar na jaar de pedigrees van winnaars in groot verband in België, Nederland en ver daarbuiten. Het hoeft dus niet te verbazen dat het bericht over zijn totale verkoop uiteindelijk het 4e meest gelezen artikel werd op PIPA in 2018!

Het bericht dat Gaby zijn volledige kolonie via PIPA zou verkopen, werd meer dan 25 000 keer gelezen. Een aankondiging die de duivenwereld duidelijk met verstomming sloeg.

3. Ziekte van Newcastle: ook schutkring Haaltert opgeheven

Het voorbije sportseizoen werd omwille van de historische droogte en de bijhorende warme lente- en zomermaanden gekenmerkt door verschillende (lood)zware vluchten. Maar ook de ziekte van Newcastle bepaalde mee het verloop van het sportseizoen 2018. Zo werden heel wat Belgische duivenliefhebbers middenin het seizoen voor bepaalde tijd op non-actief gezet na het uitbreken van de ziekte in de buurt van hun duivenhokken.

Om de liefhebbers duidelijk, correct en snel te informeren over de maatregelen die per zone door het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen, kortweg FAVV, werden opgelegd, besliste de PIPA-redactie om 2 overzichtelijke nieuwsitems te publiceren en gedurende de hele periode up to date te houden. Het eerste item focuste op de info die we via het FAVV verkregen en gaf onder meer een overzicht van de aard van de maatregelen en alle zones waar officieel een besmetting met de ziekte van Newcastle werd vastgesteld. Het tweede item focuste eerder op de info over de opgetrokken schutkringen, gebruikten we om elke nieuwe uitbraak te communiceren en toonde de kaartjes met de schutkringen in de grootste zones in Zulte, Haaltert en Waregem die het gevolg waren van een uitbraak van de ziekte bij professionele bedrijven.

De keuze van PIPA om dit van nabij op te volgen werd duidelijk door jullie geapprecieerd. Niet alleen omdat beide items zo massaal werden gelezen, ook omdat we in de zomermaanden per mail enkele leuke reacties mochten ontvangen van liefhebbers die blij waren dat PIPA hen op de hoogte hield van de stand van zaken in deze problematiek.

2. Bestel de catalogus van de totale verkoop Gaby Vandenabeele

Na de aankondiging van zijn veiling op PIPA, volgde de lancering van de cataloog. Opnieuw werd het bijhorende stuk op PIPA door binnen- en buitenlandse duivenliefhebbers massaal gelezen! Na plaats 4, legt dit artikel over de veiling van Gaby Vandenabeele beslag op plaats 2 in het overzicht van de meest gelezen artikels 2018.

De cataloog -waarvan er 14.000 exemplaren werden gedrukt- verhuisde in de weken die de veiling vooraf gingen naar alle uithoeken van de wereld. De cataloog gaat nu ongetwijfeld een tweede leven tegemoet als collector's item!

1. Recordman Gaby Vandenabeele haalt 6.582.500 EURO voor zijn totale verkoop – New Bliksem met 376.000 EURO duurste duif ooit in veiling.

Geen 1, geen 2, maar 3 keer komt Gaby Vandenabeele voor in de top 5 van meest gelezen artikels op PIPA in 2018! Een ware overrompeling dus. Niet toevallig staat het bericht over de uitkomst van zijn veiling op nummer 1. De veiling die van 29 oktober tot 12 november op PIPA liep, brak dan ook alle records...

Zowel de totale opbrengst van meer dan 6,5 miljoen euro, de verkoop van New Bliksem voor 376 000 euro als de verkoop van een prachtige zoon van Rudy X Miss Overegge voor 71 000 euro als duurste jonge duif ooit in een online veiling bleken opmerkelijke, recordbrekende feiten. In de totale verkoop van Gaby werden in totaal 815 duiven verkocht, waarvan 534 jonge duiven en 281 oude duiven. Het totaal van net geen 6,6 miljoen euro werd dus gehaald met maar liefst 65% jonge duiven. Het zet het eindresultaat ongetwijfeld extra in perspectief...

Of het record van 6 582 500 euro van Gaby en dochter Ilse Vandenabeele ooit nog scherper gesteld wordt is zeer de vraag. Of 1 duivenliefhebber in de toekomst onze PIPA top 10 van meest gelezen artikels nogmaals zo zal domineren lijkt al even onwaarschijnlijk... Dit meest gelezen item van 2018 werd overigens net geen 58 000 keer gelezen...