Zoeken

Lossen of niet lossen: in Limburg bijten ze zich de tanden stuk op de weersvoorspellingen

In Limburg zitten de liefhebbers (en de duiven) opnieuw met een kater: zowel de provinciale vlucht uit Chevrainvilliers als de snelheidsvluchten werden afgelast. De duiven werden dichterbij gelost, maar zelfs dat verliep niet van een leien dakje.

Uitstekend kon je de weersvoorspellingen voor het weekend van 9 en 10 juni niet noemen. Valence en Chateauroux werden zaterdag dan wel vroeg gelost, respectievelijk om 6.30 u. en 7 u., maar voor de hafo en de snelheid bleven de duiven in de korven zitten. In Chevrainvilliers had Duivensport West provinciaal 2.512 oude en 2.695 jaarse duiven samengebracht, maar zaterdag kon er niet worden gelost. Uitgesteld tot zondag, maar ook toen staken mist en nevel stokken in de wielen. Uiteindelijk zouden de duiven dichter bij huis gelost worden, in de late namiddag.

Intussen stonden de snelheidsduiven in Momignies en Chimay, waar gewacht werd, en gewacht, en gewacht. Uiteindelijk loste West zijn duiven van Momignies tussen 14.45 u. en 15.10 u. in Hannut, en die van Chevrainvilliers later op dezelfde plaats. Midden en Oost begon daar, op gemiddeld 40 kilometer van huis, de duiven van Chevrainvilliers om 16.30 u. te lossen. Bij heel wat liefhebbers geraakten tal van duiven niet voor het donker thuis, wat dan toch weer voor zure oprispingen zorgde.
Beslist was intussen om Chimay uit te stellen tot maandag 11 juni. En daar kon dan ook weer niet worden gelost wegens slecht zicht, mist en nevel. Gevolg: het konvooi met vooral jonge duiven moest zijn heil opnieuw dichterbij huis zoeken.

Na het “debacle van Laon” kreeg het snelheidsspel Midden en Oost op zondag met Dany Geerinck een nieuwe lossingsverantwoordelijke. De gewestelijke voorzitter Midden had zich wellicht een mildere start gedroomd en heeft intussen ook al ondervonden dat de beste stuurlui aan wal staan, ook in de duivensport.