Zoeken

Limburgse Derbyvlucht: toename van aantal derby’s en jonge duiven geeft 52ste editie van "Orléans" een positief elan

Voor de 52ste Derbyvlucht Orléans (zaterdag 20 juli - Fay-aux-Loges) kreeg de Limburgse Fondclub volgende aantallen duiven aan de start: 3.971 jonge (waarvan 2.475 derby’s) en 4.598 oude waarvan 2.664 jaarse duiven.

Ter vergelijking: vorig jaar waren er 2.330 jonge (waarvan 1.672 derby’s) en 1.333 oude en 1.799 jaarse duiven.

Zonder de dubbelingen (oude/jaarse en jonge/derby’s) bedraagt het aantal deelnemende duiven 8.569; de dubbelingen stuwen dat mooie aantal omhoog tot een totaal van 13.708 duiven. Daarmee mag de Limburgse Fondclub zeker tevreden zijn, vooral daar de stijging ook bij de derby’s en jonge duiven opvalt. “Het is het bewijs dat de duivensport leeft in Limburg, te meer daar er meer dan 25.000 Horta-zegels uit Het Belang van Limburg werden geknipt,” zo klonk het tijdens de receptie aan de loods van de Limburgse Verzendingsdienst. Roger Bos, voorzitter van de Limburgse Fondclub dankte vooral de verenigingen en hun vrijwilligers en bracht hulde aan de ophalers van de Verzending.


Aan de flink gekoelde loods van de Limburgse Verzending werden drie camions uitgewuifd.

De 52ste Derbyvlucht Orléans voor de Limburgse duiven vindt plaats op zaterdag 20 juli. Voor het tweede maal op rij is er geen auto te winnen, maar toch worden de winnaars riant beloond: sowieso 1.500 euro cash voor de snelste Derbyduif, 500 euro cash voor de snelste Derby’s in de overige drie gewesten. De reekswinnaars bij de oude, jaarse en jonge krijgen, ongeacht hun inzet, 500 euro (cash/waardebon). De serieprijzen, bij de Derby’s en Jonge, alsook de Maxiprijzen – alle per gewest – blijven behouden.


Met een receptie werd het 52ste konvooi door de Limburgse afgevaardigden op weg naar de Loirestreek gestuurd.

Met in totaal 13.708 duiven (tegenover 7.124 in 2018) was er toch wat optimisme te bespeuren. Net als in 2018 beleven de jonge duiven ook dit jaar een onwaarschijnlijk zwaar seizoen door de hitte. Ook de wind zit vaak tegen. Hopelijk ziet het er voor zaterdag 20 juli op dat vlak beter uit,” zegt David Kindt van Het Belang van Limburg, die man die de jongste jaren onwaarschijnlijk veel werk verzet voor de organisatie van ‘den Orléans’.

Op 20 juli zullen we weten wie dé Orléanswinnaar van deze 52ste editie wordt en dat krijgen de Limburgse liefhebbers te lezen in de maandageditie van Het Belang van Limburg en op hbvl.be. Voor het zevende jaar op rij organiseren HORTA en Het Belang van Limburg een spaarwedstrijd waarbij iedere spaarder/deelnemer aan de Orléansvlucht (ongeacht welke reeks) kans maakt op één van de 50 waardevolle prijzen. Hoofdprijs is een tuinset t.w.v.1.000 euro en voor ieder gewest is er een barbecue t.w.v. 500 euro. Hiernaast zijn er o.a. nog tal van waardevolle HORTA-waardebonnen te winnen. Deze actie loopt nog tot zaterdag 27 juli.

De huldiging van de winnaars gebeurt op vrijdag 20 september vanaf 18 uur in de Evenementenhal in Zonhoven. Daar krijgen de winnaars per gemeente een aandenken uit handen van hun burgemeester, schepen of sportfunctionaris.

De Derbyvlucht mag rekenen op volgende sponsors: Bricon, Comed, Cristal Alken, Het Belang van Limburg, Horta, Natural Granen, Paloma, PIPA en Rings4Wings.