Zoeken

Lambert Hellinx (Bastogne, BE) wint 1ste nationaal Montélimar tegen 3.624 oude duiven!

Lambert Hellinx, voormalig winnaar van een internationale eerste prijs uit Marseille tegen 15.669 duiven in 1994, laat opnieuw van zich horen. Hij boekt een mooie overwinning uit Montélimar, een gerenommeerde vlucht uit de Rhonevallei en een van zijn favoriete vluchten.


Lambert met zijn crack in zijn duivenhok

De vlucht werd enkele weken uitgesteld om plaats te maken voor Valence, dit jaar de eerste vlucht in het jaarlijkse drieluik van de Rhône-vallei. Ook jaarse duiven mochten dit jaar deelnemen aan de vlucht uit Montélimar, een primeur. Er werden 5.136 duiven gekorfd, een aantal dat elk jaar helaas wat afneemt. Toch is dit een vlucht waarin een stevige selectie wordt doorgevoerd, gezien de hitte en de zware omstandigheden. Dankzij de stevige westenwind zaterdag was dit vooral een succesvolle vlucht voor de liefhebbers uit het oosten van België. Vooral in de provincie werden verschillende nationale top 10-prijzen gewonnen.

Nadat de duiven over de kortste afstanden rond 15:30 geklokt waren, bleek al snel dat een duif van Lambert Hellinx de snelste bleek. Hij was de tweede duif die op PIPA aangemeld werd.
De winnende duif van Lambert Hellinx werd omstreeks 15:42’04” geklokt, nadat hij 611 km had afgelegd aan een gemiddelde snelheid van 1.107,41 m/min. Daarmee liet hij de beste duiven van Alberic De Gelissen (Maasmechelen) en van de combinatie Wauthy-Seleck (Atterte) achter zich. Enkel een jaarse duif van Eddy Eereens slaagde erin om nog sneller thuis te komen (1.117 m/min), waardoor de nationale winnaar de tweede snelste was van een groep van 5.136 oude en jaarse duiven. Interessant detail: slechts twee duiven slaagden erin om sneller te vliegen dan 1.100 m/min, wat aangeeft dat dit inderdaad een pittige vlucht was.

Van de negen duiven die Lambert gekorkfd had voor deze vlucht, wist er nog een tweede duif een nationale prijs te behalen: hij werd geklokt om 16:32’56” en behaalde daarmee een 145ste plaats. De derde beste duif moest vrede nemen met een provinciale prijs.

Een carrière getekend door tragiek

 

Lambert is al heel lang actief in de duivensport, en dat betekent dat hij heel wat hoogtes en laagtes heeft gekend. Zijn internationale overwinning uit Marseille in 1994 (en nu ook zijn zege uit Montélimar) zal altijd in zijn geheugen gegrifd staan, maar hij zal ook altijd herinnerd worden aan die tragische dag in 2002, toen een brand zijn volledige duivenhok op zolder vernielde. Alle duiven kwamen om in de brand. Enkele weken later kreeg hij nog veel slechter nieuws te verwerken, toen zijn oudste zoon in een tragisch ongeluk om het leven kwam. Deze gebeurtenissen kunnen iemands leven verwoesten, hoe sterk je ook bent. Ook voor Lambert was dit een zware klap, en hij besloot meteen om de duivensport achter zich te laten.

Het was Lambert’s tweede zoon die zijn vader kon overtuigen om in 2011 toch opnieuw met de duivensport te beginnen. Hij wist een dozijn kweekduiven te machtigen, waarmee hij nu opnieuw sprekende resultaten behaalt.

Aanpak

Het team voor 2015 bestaat uit 14 oude en 14 jaarse duiven, waarvan er momenteel nog slechts 8 overblijven. Ze werden gepaard op 5 april, en de duivinnen werden tien dagen na het eerste ei weggenomen. Dit was de start van het weduwschap en van het vluchtseizoen. Lambert kiest zijn vluchten aan de hand van de fitheid van zijn duiven, maar hij heeft vooral een boontje voor de vluchten uit de Rhône-vallei, gezien de geografische ligging. Alle duiven worden voor dezelfde vluchten gekorfd. De meesten van hen krijgen hun duivin kort voor inkorving nog te zien, maar dat is niet voor alle duiven het geval. De duiven die hun partner niet mogen zien, blijken meestal ook erg gemotiveerd te zijn.

De winnaar


De nationale winnaar uit Montélimar

Klik hier voor de stamboom van de nationale winnaar

De kersverse nationale winnaar kan nu genieten van een vervroegd pensioen, want hij zal vanaf nu niet meer vliegen. Hij wordt ook niet verkocht, maar Lambert besliste wel om hem uit te lenen aan zijn goede vriend André Guebs, die er enkele jonge duiven uit zal kweken. Je ziet dat de duivensport een mooie sport is. Proficiat!

Reacties

Cher Lambert
Félicitations pour votre victoire nationale.

Patrick et Carlo
Vanoppen-Luyten

Un fameux pigeon qui a réalisé 3 x le 1er prix cette année, avant Montélimar!

!!! Encore bravo Lambert !!!

PS: pour ne rien gâcher, ce crack est une pure merveille en main!

Congratulations Mr Lambert Hellinx, keep it up !!