Zoeken

KBDB wil volgend jaar een “Ladies League” naar het voorbeeld van Nederland

De Nederlandse Postduivenhouders Organisatie (NPO) heeft 5.000 ringen en chipringen gereserveerd voor de Ladies League. Het is de bedoeling om vrouwen aan te zetten actief deel te nemen aan wedstrijden. Bij de KBDB ligt een soortgelijk voorstel op tafel.

De beheerraad besprak dat intussen en wil in 2020 met een initiatief in die aard uitpakken.

“Vrouwen zijn van onmisbare waarde in de sport en kunnen zeker flink hun mannetje staan in de duivenwereld,” zo klinkt het bij de NPO. En verder: “De duivensport is een ‘gemengde sport’, ofwel dames en heren spelen tegen elkaar. In de duivensport gaat het tenslotte niet om het hebben van spieren of longinhoud. Het gaat om drive, inspiratie, mentaliteit, liefde voor het dier en een eenheid die nodig is om samen te presteren. De NPO wil deze vrouwen graag naar de voorgrond halen en stimuleren om zelf ook actief de sport te gaan beoefenen en steunt de lancering van de Ladies League.”

Het voorstel van de Nederlandse bond slaat aan. Er zijn 5.000 ringen en chipringen gereserveerd in een speciale serie, waardoor dames die onder eigen naam, de coördinaten van een bestaand NPO-lid of een nieuw te maken lid, deze competitie kunnen spelen. De punten worden gefilterd, uit regio’s gehaald en berekend door de NPO-berekenaar. In het jaar 2019 betreft het nog alleen jonge duiven maar in 2020 kunnen ook zomaar de oude duiven in competitie staan. En om nog breder te denken... wellicht wel een Europese competitie... of zelfs op wereldvlak.

KBDB
Reden genoeg voor de KBDB om zich te beraden over een eigen Ladies League. In onze sport zijn er overigens al heel wat vrouwen actief, op eigen benen of samen met de man-liefhebber. Boudewijn De Bosscher, voorzitter van het Nationaal Sportcomité, verduidelijkt: “We hebben er als nationale bond zeker oren naar, maar willen ook niet over één nacht ijs gaan. De beheerraad van de KBDB staat positief ten opzichte van een Ladies League. We willen er beslist in 2020 mee van start gaan, maar het kan geen kopie worden van onze Nederlandse vrienden. Daarvoor verschillen de statuten te fel. We willen de zaak grondig aanpakken om er kant en klaar mee uit te pakken in 2020.”

Bij de NPO vernemen we nog dat de vrouwen het eerste jaar gratis lid mogen worden, maximum 30 ringen kunnen bestellen aan 2,50 euro per ring (incl. chip).
Het initiatief van onze noorderburen zal hier nauwlettend worden gevolgd, zoveel is zeker.