Zoeken

Kampioenschappen KBDB Oost-Vlaanderen ondergaan grondige metamorfose!

De bestuursraad van de KBDB Oost-Vlaanderen publiceerde een tijdje terug de nieuwe provinciale gesubsidieerde kampioenschappen 2012 en de criteria. Het minste wat we kunnen zeggen is dat de provinciale kampioenschappen dit seizoen een grondige metamorfose ondergaan.

Bij het begin van een nieuw vluchtseizoen is het altijd handig de zaken even op te frissen, zeker wanneer er belangrijke wijzigingen zijn doorgevoerd zoals bij de kampioenschappen van de KBDB Oost-Vlaanderen. Waren de provinciale kampioenschappen tot vorig seizoen gebaseerd op het winnen van ‘asduiven’ – behalve bij de ‘Fond Jonge’, waar het kampioenschap met de 1° + 2° getekende werd gewonnen, een wijziging daterend vanuit het ‘cortisonetijdperk’ – dan zien we nu dat er bijkomend in alle disciplines (met zowel oude als jonge) een kampioenschap met de 1° + 2° getekende wordt ingericht, en het ‘asduifkampioenschap Fond Jonge’ na jaren terug wordt opgevist.

Keerzijde van de medaille is dat er minder liefhebbers per categorie zullen geklasseerd worden, daar waar er tot vorig jaar op de Fond 20 liefhebbers, en op zowel de halve fond als de snelheid 25 liefhebbers werden gelauwerd… zullen er vanaf 2012 nog slechts 12 ‘asduiven’ te winnen zijn per onderliggende discipline… er zullen met andere woorden heel scherpe coëfficiënten dienen behaald te worden om nog kans te maken zich te klasseren. Bij de kampioenschappen met de 1° + 2° getekende zullen 10 liefhebbers per discipline worden geklasseerd. De nieuwe formule met gewijzigde kampioenschappen en criteria vindt u hier (klik hier)

Het zal dus even wennen worden voor de Oost-Vlaamse liefhebbers, met deze gewijzigde formule aan kampioenschappen op provinciaal vlak, welke nog door de oude bestuursploeg werden doorgevoerd. Wellicht zullen een pak liefhebbers zich afvragen waarom deze koerswijziging werd doorgevoerd? De verklaring lijkt heel logisch, en valt deels te beurt aan de liefhebbers zelf… want voor sommige kampioenschappen waren er nauwelijks nog voldoende inzendingen en klasseringen, of stonden de juiste mensen niet op de juiste plaats, zoals bij de categorie ‘Fond Jonge’ waar liefhebbers met 1 en/of 2 prijzen op 8 nog geklasseerd stonden… wegens een pak liefhebbers niet ingestuurd. Al kon dit laatste wel voorkomen worden door de kampioenschappen ‘Fond’ zelf te berekenen vanuit de provinciale schoot. De kritiek kwam vooral omdat sommigen hierdoor ei zo na tot ‘Algemeen provinciaal’ kampioen werden uitgeroepen.

De provinciale bestuursraad bleef niet blind voor deze problematiek… zocht naar een oplossing, en presenteert die nu onder de vorm van een nieuwe formule voor hun provinciale kampioenschappen. Een gewaagd maar heel nobel initiatief, dat Oost-Vlaamse duivensport op het scherp van de snee aankondigt…  kijken wat dit straks geven zal. Evalueren kan na de ‘provinciale dag’, welke reeds geprogrammeerd staat op  zaterdag 9 februari 2013, en opnieuw doorgaat in de ‘Salons Mantovani’ te Oudenaarde.

In ieder geval ‘chapeau’ aan de provinciale bestuursraad dat men naast ‘inzicht’ en ‘overleg’, de ‘moed’ en de ‘durf’ had deze problematiek bij de horens te vatten, door naar oplossingen en vooral ‘vernieuwing’ te zoeken, en deze ook door te voeren!