Zoeken

Janssen Gebroeders: The End!

De Schoolstraat n° 6 zal nooit meer bezocht worden door buitenlanders… PIPA verkoopt straks het complete levenswerk. Rechtstreeks uit Arendonk!

Het moet zowat een maand of vijf geleden zijn dat we zelf nog eens in Arendonk langs gereden zijn. Arendonk, het kleine dorpje in de Antwerpse Kempen dat met een dikke rode bol op alle internationale wereldkaarten met stip werd aangeduid door de internationale duivenliefhebberij. Iedere gerespecteerde duivenliefhebber die België ooit bezocht, heeft steevast Arendonk bezocht. Het waren daar de broertjes Janssen die voor het meeste spektakel zorgden. Internationaal geroemd om hun duiven die ze op de aardbol gezet hebben. Meer dan 100 jaar geleden – U leest het goed! – begon ‘Driekske’ Janssen met duiven te spelen. Het moet zowat 1884 geweest zijn.

In 1886 stichtte hij in Arendonk een duivenbond zodat de sport in ons eigen dorp kon beoefend worden. In die tijd was het niet alleen belangrijk goede duiven te hebben, men moest ook een goede loper hebben. De duivenmelkers hadden immers geen eigen tijdsklok en de binnengekomen duiven moesten zo vlug mogelijk naar het lokaal gebracht worden voor de tijdsregistratie. Een van de beste lopers was Fik van Jan Pietjes, de molenaar. Die liep voor Kup en Gust Peeters.

In de jaren 1914-18 werd er niet gespeeld, maar de duiven mochten wel los van 12 uur 's middags tot 10 uur 's avonds. Voor het duivenvoeder was men aangewezen op eikels die werden gedroogd en dan gekapt. De Duitsers hadden ook een maandelijkse controledienst ingesteld en alle dode vogels en vermissingen moesten opgegeven worden. Vader Janssen bleef in de sport actief tot 1947. Ondertussen hadden zijn zonen reeds een gedeelte van de taak op zich genomen. De Tweede Wereldoorlog was opnieuw een moeilijke periode. De duiven moesten ditmaal gevoederd worden met korrels. De gebroeders gaven deze korrels aan het varken en zorgden ervoor dat de duiven het beste voedsel kregen dat er maar te vinden was. Ondanks de slechte tijden kreeg men er nog 50 duiven door.

De echte glorietijd begon al in 1933. Van 1945 tot 1954 haalden ze 154 eerste prijzen. Het geheim van de duivenmelkerskunsten zat er volgens de familie in dat men is kunnen beginnen met zeer gezonde duiven (door het ‘doorbrengen’ in de oorlog), en dat het ras door kruising steeds verbeterde. Krachtvoeders of drankjes kwamen er niet aan te pas.
De beesten van de Janssens’ werden wereldnieuws. Afstammelingen van hun duiven werden tot ver buiten België gegeerd en zijn terug te vinden in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Denemarken, Bangkok, Japan, Zuid-Afrika, … Gigantische bedragen werden in de loop der jaren aangeboden voor de ‘indrukwekkende’ kweekduiven die Louis Janssen nog in zijn hok zitten had… Nooit ging hij er op in. “Al die kweekduiven moeten hier blijven,” zei hij steevast. Niks of niemand kon hem van zijn stuk brengen. Maar de afgelopen maanden ging de gezondheid gestaag achteruit van de enige overblijvende ‘telg’ van de Janssen-broertjes. Hij was de enige die overbleef. Op dit moment is hij net geen honderd jaar. Bijna een eeuw oud. En dan begint een mens last te krijgen van ouderdomkwaaltjes. Niks aan te doen, zeker? Hij vertoeft op dit moment in het ziekenhuis, waardoor de verzorging van zijn duiven niet echt meer op punt staat.

Toen las één van de kinderen van één van de broers een berichtje in de krant ‘De Duif’, neergepend door Ad Schaerlaeckens. Schaerlaeckens schreeft een klein stukje kritiek neer in de krant in verband met de hoge prijzen die op sommige internetwebsites gemaakt werden (en refereerde daardoor rechtstreeks aan PIPA). Het was dit berichtje dat de aanleiding gaf voor deze nazaten om PIPA te proberen te contacteren. Ze hadden tenslotte nog nooit van deze veilingwebsite gehoord. Simpelweg omdat ze géén internet thuis hebben. En dus ook niet konden ‘turen’ naar die ‘lichtbak’ om de torenhoge prijzen te bekijken die PIPA de afgelopen jaren gehaald heeft. Kortom: via via werd een telefoonnummer verkregen van de kantoren van PIPA. Contacten werd gemaakt, afspraken werden mondeling verkregen, en na enkele dagen mocht Thomas Gyselbrecht zélf naar Arendonk rijden. Om zowaar alle duiven in te laden. Vierentwintig stuks oude duiven en twee jonge duiven.

“Het was een bijzonder raar gevoel om de duiven in Arendonk te moeten weghalen…” (Thomas Gyselbrecht)

Afgelopen weekend reed Thomas vanuit het Gentse richting Arendonk. Een trip die hij nooit meer zal vergeten: “Wel, ik ben nog niet zo vaak in de Schoolstraat in Arendonk geweest. Dus het voelde aan als een eer om daar te gast te mogen zijn. Maar toch voelde het een beetje raar. Geen Louis Janssen in zijn ‘oude getrouwe’ stoel. De familie vroeg me zelf om de duiven van de hokken te nemen. Geen gedoe: inpakken en wegwezen. Op de plaats waar misschien wel duizenden duivenliefhebbers op bezoek kwamen, mocht ik de allerlaatste pareltjes van de eeuwenoude hokken halen. Meer dan honderd jaar zaten hier duiven en nu plotseling niks meer. Een bijzonder gevoel!” Ondertussen zitten al de duiven voor de veiligheid op een geheime locatie.
En met het langskomen van Thomas Gyselbrecht verdwijnt meteen de complete dynasty die de gebroeders Janssen in Arendonk hebben opgebouwd. Er zijn reeds diverse iconen de afgelopen decennia ‘verdwenen’ uit onze sport. Grotendeels door overlijdens, anderen die gewoon stopten wegens diverse, uiteenlopende redenen. Maar de allergrootste iconen zijn zeker en vast Louis Janssen en zijn broers geweest. Bonken-van-gasten die een standbeeld verdienen.

We kunnen u verschillende anekdotes vertellen dat we in de Schoolstraat nummer zes meegemaakt hebben, maar hetgeen wat ons altijd gaat bijblijven is het feit dat Louiske niet echt een vriend was van de banken. “Het zijn allemaal dieven”, wist hij ons steevast te vertellen. Met dit ‘gedachtegoed’ ging hij door het leven. Geld potte hij thuis op. De ‘beroemde’ waterput werd nog gebruikt tot een paar maanden geleden. Het was alsof de tijd stil was blijven staan in Arendonk. Alles is authentiek. Noem het een stukje ‘Bokrijk’ in de Antwerpse Kempen. Arendonk was duivensport. Het ademde duivensport. Grotendeels door Louis Janssen en zijn kornuiten. Zij hebben van Arendonk en de Schoolstraat een waar bedevaartsoord gemaakt. Duivensport wordt hier aanbeden als nergens ter wereld. Mensen zaten hier als het ware op hun knieën om een duifje te kunnen bemachtigen. We hebben het zelf meegemaakt. Bijna bedelaars waren het. Heel hun portemonnee ging open. Maar dan haalde Louis zijn notitieboekje boven. De laatste jaren bleek dit onveranderd te zijn. Hij verwees er altijd naar. “Maar mijnheer toch, kijk eens hoeveel wachtenden er nog voor jou zijn”, zei Louis Janssen steeds opnieuw. Amper een paar koppels bevolkten de laatste jaren het hokje. Janssen was altijd klein gebleven. Zelfs ondanks hun gigantisch opgebouwde naam. Ze konden groeien zoveel ze wilden. Louis heeft het nooit gedaan. Zijn eigen waarden waar heel simpel: klein, gezond, goed en topkwaliteit. “Da’s alles wat telt”, zei hij onlangs nog. En ja, hij heeft gelijk. Straks gaat zijn hele handel en wandel onder de hamer… Ergens midden of eind april, wisten ze ons bij PIPA te vertellen. Thomas Gyselbrecht zo fier als een gieter: “Ik ben heel waarschijnlijk de allerlaatste persoon geweest die hier op de hokken rondliep. Een dubbel gevoel overviel me. Gelukkig en trots omdat wij hen ‘mogen’ verkopen. Maar toch ook een beetje triestig. Want zoals je zelf zegt: Janssen is een monument. Het enige echte monument die de duivensport gehad heeft en ooit zal hebben. En dat zoiets ten einde moet komen, is nooit echt een goede zaak!”

Reacties

ou cette vente aura t elle lieu ???

Une vente internet qui commence 30 avril sur PIPA

Is very sad that nobody from his family didn't continued to keep the flag up, to rise pigeons...
Is the end of a dinasty...

Helaas komt aan alles een einde.

A truly historic occassion. No other fanciers have made such an impact upon pigeon racing in the whole world. A sad day to see the end of an era, but what great respect they have and deserve. The last pigeons to leave Arendonk must be worth a fortune, as collectors items, let alone their value as breeders.

Good luck to PIPA in organising a memorable auction.

Tony Harte
Malta

Au risque de paraitre un affreux empêcheur de s'enrichir en rond, je perçois cette vente comme la quintescence de cette colombophilie -fric dont pipa fait avec beaucoup d'efficacité la promotion .Est ce que le colombophile de base est interessé par cette vente,? qui est emblêmatique de la fin de la colombophilie traditionnelle des gens modestes et qui est en train de mourir ,compte tenu des prix qui seront annoncés avec la satisfaction des bons commerçants belges ,au profit d'une colombophilie extrême orientale peu sujette à rallier l'interet et la passion , et surtout pas celle des jeunes de chez nous . tout celà est désolant PL

The most wonderful day in my life, our meeting with the Janssens in 1982. In 2011 we make our comeback in the world of pigeonracing and our best bred was ...from the Raket generation.
Mr. Janssen we wish you all te best!

Het is inderdaad jammer dat er uit zo een duiven gezin /familie, met de nodige roem en faam, kwaliteit aan duiven niemand deze fakkel overneemt.

Vind het spijtig dat Louis de jongste, de laatste Janssen is met de duivenmicrobe, ik hoop echter dat louis de 100jr mag halen, dat hij zelfs nog véél ouder mag worden, spijtig genoeg hoe oud hij ook mag worden zijn duiven waren alles die zal hij moeten missen.

Hopelijk zijn er kopers die meerdere duiven kopen zodat de stam blijft bestaan.
Er zullen nieuwe Iconen geboren worden met de successen en het bloed van de Janssens.
En Louis wens ik uit het diepst van mijn duiven hart het allerbeste toe.
Jacob

Niet te sentimenteel worden he mannen : "it's all about the money"

Het waren super mensen en ook de duiven waren super ik kwam er van 1989 en veel op de hokken geweest . en ik dank de mannen daar nog altijd voor .

it is really sad to know that the family of pigeons i always admire will say goodbye, but this will only make them immortal. visiting the janssens was one of my childhood dreams. the colony of the janssen brothers will never fade. long after we are all gone, the name janssen will still live on.

祝福詹森老人家健康长寿!希望以后能从PEC引进到真正的阿连栋克詹森兄弟血统的赛鸽!!!

In year 1987 we're going to visit the legendary Janssen brothers. I met Louis, Charel and one more brother.
I remember they were very pleased to see a woman interessting in pigeons. Charel trust me to handle his worldfamous cock "019" - that was a very great moment in my life, I'll never forget!
Our great success in pigeon racing begins with the "Pilot" - family of "Witoger v.65", "019" and the original Janssen hen "88-013" a granddaughter "Afgekeurde 1298" and "Raketman".
Actually in our pigeon family you still can find the blood of the Janssen pigeons.
I'm sure PIPA will organize an auction of the last remaining pigeons, the entire pigeon world will never forget!
All the best: Louis!
Birgit from LückingLoft

I was shocked and saddened to read this article ... How Jansenn family is so famous name in the world of homing pigeon could end all this .... I hope its new owner can continue to provide the name jansenn in this strain, he was a great man in the world of homing pigeon...

Time and tide wait for no man,
so it is over for this family the Janssen dynasty.
Thankyou to this family who have been a part of our sport for many years, known to my G,Grandfather,my Grandfather, my Father and myself.
of course the memories will live on , my they allways be respected.

Sad, everything has an end including life! But Louis is still alive and i’m 100% sure that he is not aware that is “children” have gone.
This is proof that all along he knew what type of people he had as relatives.
What they have just done is not acceptable, is not human, and definitely has nothing to do with civilization.
They could have waited just a little longer for the GRATEST PIGEON BREEDER the world has ever had, to depart in piece.
Sorry but I deserve the right to my opinion!
I knew that home, family and Louis since 1968 and in the last two decades hardly a year went by that I did not pay a visit to Arendonk.
I proudly own what is probably the largest collection of direct Janssen in the world, (so Thomas, Portugal is also on the map) and you know that.
About two years ago in this same spot and in person in Belgium i appealed to Pipa and the Belgium Federation to consider a “little party” to say thank you to Louis for what that “enormous pigeon family” did to the pigeon sport in Belgium in particular and in the world in general.
Apparently looks like we did run out of time.
Inácio Oliveira (CIC Portugal)

very very sad that this has to come to an end Sad they founded a dynasty of birds to win the world over and shall be missed.i would just like to wish louis all the very best,creators of the greatest strain of birds ever Sad

This is indeed shocking news for pigeon fanciers worldwide. It will take another 100 years before somebody can duplicate what the Janssen has contributed to the sport. Crying or Very sad

in each loft even less blood flows to their birds. will live forever .. thank Janssen family!

gracias por todo hermanos janssen jamas los olvidaremos descansen en paz....thanks janssen brothers all mexico remember them forever r.i.p

There's no doubt that the Janssen pigeons are in every loft in the world. Thanks Janssen Brothers,you are the best.

Hoe lang zou het al geleden zijn dat ze daar nog gespeeld hebben ?

詹森兄弟居然不痒了。。。真晕,明天开始买双色球,中了就买几头回来研究哈哈

Bijouken,

Exact weet ik dat niet maar er zal waarschijnlijk wel iemand zijn die dat heeft bijgehouden, maar onlangs zei iemand mij dat het een 30 tal jaren geleden was dat ze zelf nog met de duiven speelden.

Echter de dynasty werd in ere gehouden door het bloed op de hokken te houden en zo excellente kwekers te houden waaruit de successen behouden bleven op de hokken van menig liefhebber.
Maar zo als altijd ben je met één duivin of één duiver niet veel dus moet je er minimaal een 4tal op je hok hebben zitten of.....weten waar je de janssen duiven moet halen om voort te kunnen kweken en spelen.

Janssen duiven zijn nu een levende legende geworden, Louis bijna 100jr en mogelijk word hij nog ouder dan 100 zijn levenlang tussen de duiven gezeten (wie zegt nu dat je van duiven ziek word "stoflongen" e.d.).
Echt waar ik heb een diep respect voor Louis en wijlen zijn gebroeders.
Jacob

Mr. Kulbacki,

The photos will be published latest in the auction which starts 30th of April.

We might consider to put them online earlier.

Thomas

without a doubt,the icons of pigeon racing,without the brothers influence,pigeon racing would be a very different sport today,if it even survived!!,long will their name live on.
such a shame no younger generation carries on the most famous name that ever exsisted or ever will,in this great sport.,end of an era.god bless them.

Shocking...! Yet hard to believe that this is Mr Louis Janssen who took the decision himself to part with his much loved pigeons and NO ONE ELSE was forcing him? I wish Mr Louis Janssen the best of Health and a Long life. I believe his pigeons would also be sad to leave their loft for ONE LAST TIME.

It's very sad. We wish Mr. Louis Janssen much health!

Best regards, Tomasz Biskup (Poland)

Hallo Thomas, van de week even naar het beroemde huis aan de schoolstraat geweest, de buurman zei dat Louis volgende week honderd jaar wordt,vertelde ook dat Louis opgenomen was,wij waren op vakantie.Heb nog naar de duiven proberen te luisteren, het is een drukke straat met veel school gaande kinderen, dus dat viel niet mee, maar zoals ik nu lees waren de duiven toen al weg, heb samen met mijn vrouw nog wel het huis en het beroemde deurtje op de foto gezet.Ze hebben toch de duivensport op de kaart gezet(de Janssens). Daarna na Retie geweest, alleen maar duivenhokken met of zonder zonnepanelen, leuk om te zien.
Veel succes met de verkoop van de echte Janssens,
MVG
Leo Jansen

Ps. de buurman vreesde voor een soort bedevaartsoord, was ik de eerste nadat de duiven weg waren?
zal de foto's wel eens opsturen.

百年詹深,鸽界经典

Sad to hear the end of the era of the Janssen Bros.There pigeons have dominated lofts all over the world for years now and will continue to do so for the future. Good Luck.

AMAI 30 jaar niet meer gespeeld en daar gaan nog straffe stambomen tevoorschijn komen ik persoonlijk heb 2 jaar niet meer gespeeld en ik geraak geen pluim meer kwijt nog niet aan de straatstenen.Maar ja ik heet ook geen jansen en woon ook niet in Arendonk.En stambomen zijn aan mij al helemaal niet besteed het is alsof de duiven niet meer moeten vliegen maar de stambomen. mvg

PIPA天堂網取得詹森鴿舍最終的販售權.值得賀喜!相對的詹森鴿舍在今年定創下新的網拍天價.台灣鴿友也將做好資金的準備[好好的給他廝殺一番]

Dear Pigeon Friends all over the World you may know his name and fame. I have the same and I have his pigeons in home. They are really excellent one in breeding and racing.
We can measure Mr. Janssen but we are enable to measure his fame around the world. I am sad too. Nun of his family members come forward to attend pigeon sports. PIPA DON'T SALE PIGEONS ONLY FROM HIS HOME TAKE SOME OF THEM IN PIPA AUCTION. AT LEAST WE CAN TAKE PART.

Personally I am washing very best for their great effort for modern pigeon sports from Bangladesh and from our club (BRPEL).

Ali Md. Sikender
Dhaka, Bangladesh

I remember the 1st. time I met some of the Janssens at Adriaans funeral in 1981 with my Grandfather and how I felt when I met them. The Janssen Brothers will always be remembered as the Fanciers that kept the sport alive in the sky and in our hearts. My Loft was started from eggs from 019 from Charel Janssen to my Grandfather and the janssen strain will always remain in my loft.I just would like to say Thank You for everything you have done for our sport and that your family will always be remembered as the Best Racing Pigeon Breeders of all time.
RJ and also my Grandfather who is no longer with us but I can still here him say Quality not Quantity!

Sad to hear about the Janssen Bros.The strain of their pigeons have dominated lofts all over the world for years now and will continue to do so for the future. Good Luck from Bangladeshi fanciers and from our club BRPCL.

买羽红鸽作纪念!

i just hope i can afford at least one of the birds on the auction.

Has every Sprint Family not have some ''JANSSEN'' in there???? icons and as their stars, imortal.

Truly a sad day for the pigeon sport all over the world, we wish the Janssen family the very best in good health and strength. - Ivan.(Indian Racing Pigeon Association)

I feel so sad to know that the janssen family has stopped but I am happy to know that their name will always live in our birds.

阿连栋克 ,詹森!中国的鸽友会永远记住你!

我帮老詹森干点活,把钱放入水井银行中

I helped the old janssens do some work, and put the money in the wells banks

多给钱真高兴

最后一次在詹森种鸽棚中挑选,以后再也没有机会挑选了

詹森鸽系是我最喜欢、最崇拜的王者,在就要消失的瞬间,留下我最真的祝福,并广交天下鸽友,庞海达 联系电话:15142918057 QQ 176909945 辽宁海达赛鸽网 haidasaige.banzhu.net 邮箱

你好,交个朋友啊

It was a pleasure and a good luck for my meeting Louis Janssen personally.
The off springs of my tow Janssen cooks made me one of the most successful fanciers in Albania

更新的图片发生严重错误,时间逻辑不客观! Rolling Eyes

从养鸽子起就一直崇敬着伟大的詹森家族,看到这样的消息,只能在这里默默祝福 路易斯。詹森老先生: 健康平安长寿!

Pigeons world no borders, and thank you for the old man have done ,
We all will be remembered Janssen brothers of Arendonk

WHEN IS THE JANSSEN AUCTION?

Met alle respect.....

Maar gezien de verkoop van heden. Heeft het laatste "Janssen icoon" maar drie duiven aan Pipa verstrekt t.b.v. verkoop!?!

Gr.

Harry

De verkoop start maandag 30 april.

Harry, er worden nu inderdaad 3 Janssen duiven verkocht in de huidige veiling, aangeboden door de Ier Sheldon Leonard, zoals het ook duidelijk bij deze verkoop gemeld staat.

Thomas