Zoeken

Jan Hooymans (Kerkdriel, NL) wint 1e, 3e en 4e NPO Bergerac

Er komt in Kerkdriel maar geen einde aan de imposante reeks NPO overwinningen. Het sluitstuk van het seizoen voor de oude duiven, de NPO vlucht vanuit Bergerac, was goed voor de plaatsen 1, 3 en 4.


Hokverzorger Piet Broeders met Victor 1e NPO Bergerac

In de afdeling 7 Midden-Nederland stond op 3 augustus Bergerac met ochtendlossing op het programma. Voor Kerkdriel betekent dit een afstand van 849 km. Als de weersomstandigheden voor de duiven gunstig zijn is dit een lange dagfondvlucht met winnaars van een bijzonder kaliber. Met een zuidwestenwind en aangename temperaturen waren deze omstandigheden aanwezig. Gelost om 08.15 uur lukte het Victor NL12-1784012 na bijna 11 uur vliegen met een snelheid van 1329 m/min als eerste te finishen in de afdeling 7, waar voor dit concours 1158 duiven werden samengebracht.


Victor1e NPO Bergerac afdeling 7 Midden-Nederland

De winnaar Victor is een kleine blauwe doffer met een opvallend zachte pluim en een uiterst pientere uitdrukking. Gespeeld op weduwschap werden nog geen opvallende resultaten geboekt. Als jonge duif werd hij 6 x gespeeld waarbij Laon het verste lossingstation was. De winnaar is gehuisvest op een hok van steen, dat is voorzien van ATX stralingsverwarming. Deze platen verwarmen het hok, hierbij gestuurd door een hygrostaat. Verzorger Piet Broeders hecht enorm veel waarde aan de voeding van de duiven. Hij probeert de duiven zo vol mogelijk aan de start te brengen waarbij veel vette zaden wordt gevoerd. Zoals hij zelf zegt moeten ze “zo strak staan als een snaar”.

Top afstamming

Opnieuw staat het superkoppel Jonge Bliksem (B01-3266512) x Dirkje (NL05-1936558) aan de basis van deze NPO overwinning. Dochter Elfje is moeder van Victor. Zoals men weet is Jan Hooymans altijd op zoek naar de witte raven in de duivensport. Dat deze bij de Gebr. Scheele (Terneuzen, NL) aanwezig waren, was in Kerkdriel niet onopgemerkt gebleven. Uit het stamkoppel dat zij bezaten, Superboy (NL02-0274336) x Dochter 666 (NL02-1713196), werd de Scheele 88 (NL10-3052688) naar Kerkdriel gehaald. Deze Scheele 88 werd, gekoppeld aan het genoemde Elfje, vader van Victor. Klik hier voor de pedigree van Victor.

Harry

Aan de plaatsen 3 en 4 in dit NPO concours staat Harry (NL07-2007621) aan de basis. Het is verzorger Piet Broeders aan te zien dat het hem bijzonder veel deugd doet dat de absolute parel van het hok zich ontpopt als kweekwonder. Harry werd zelf gekroond tot 1e nationale Asduif Dagfond WHZB 2009 en 1e nationale Asduif Dagfond TBOTB 2009.


Op deze NPO vlucht Bergerac is Harry grootvader van de NL11-1912120, die met een 3e plaats het podium bezet. Deze blauwe weduwnaar wordt van hetzelfde hok gespeeld als Victor en is eveneens klein van stuk en voorzien van een zijdezachte pluim. Klik hier voor de pedigree van de NL11-1912120.


NL11-1912120 3e NPO Bergerac afdeling 7 Midden-Nederland

De 4e prijs van dit NPO concours gaat naar, een directe dochter van Harry, NL11-1912056. Hier werd hij gekoppeld aan Moeder Cavendish (NL06-1655551). Deze 551 werd zoals haar naam al doet vermoeden moeder van Cavendish, 1e Nationaal Vitesse WHZB 2009. Deze dochter van Harry werd gespeeld op weduwschap. Overdag zitten de weduwduivinnen in een buitenren, last van onderling paren kent men in Kerkdriel niet. Klik hier voor de pedigree van NL11-1912056.

Kweken/Spelen

In Kerkdriel bepaalt Jan Hooymans de kweekstrategie. Verzorger Piet Broeders beperkt zich tot het soigneren van de vliegploeg. Wat Jan betreft zijn de directe jongen van het topkoppel Jonge Bliksem x Klein Dirkje voorbestemd voor de kweek. In 2013 lukte het Piet slechts 1 jonge duif uit dit magistrale koppel toe te voegen aan zijn vliegploeg. Op een desastreus verlopen africhtingvlucht ging echter ook deze belofte verloren. Met een nieuwe sterkweker als Harry hoeft Piet zich echter geen zorgen te maken over de kwaliteit van zijn vliegploeg. Sinds het aantreden van Piet als verzorger in 2009 werd 8 x een NPO overwinning behaald. Met dit topmateriaal voor handen zal nummer 9 waarschijnlijk niet lang op zich laten wachten.


Jan Hooymans met verzorger Piet

Reacties

Proficiat, maar G.Doppenberg Putten met slechts 4 duiven mee: 5,25,147 !!!

Van harte gefeliciteerd met dit geweldige optreden Jan en Piet. Weliswaar met zw-wind erachter maar dan blijft het toch 850 km om dat klaar te spelen. Blijkt maar weer dat er voor dit werk geen marathonduiven aan te pas hoeven te komen. Gezien de afstamming dagfond duiven die super zijn voor dit werk.

Geniet ervan !
Sportgroeten,
Henri van den Berg

ps. Andre wat zeg je van Boeve & Drost dan ! 2 duiven mee en 2e NPO & 111e NPO. Nadoen ? Smile

Ik wist wel dat ik iets over het hoofd gezien heb: dat is de grootste super stunt en moet zeer zeker vermeld worden, wauuuwwwww!!!!

Nice Job for the Hooymans family. Even with SW wind you need top birds to win..

Dear Jan ,
Congratulations on your long distance success again!
You are a very talented breeder with enough knowledge for origins !
I will visit you again ....
Best regards
Sky Chen

Congratulations!!!

Congratulations !!!

It is really wonderful that 8 NPO champion winners from one family in just a few years!

恭喜,恭喜!
一个家系在短暂的几年中就赢得8个冠军确实是非常超级!

Jan Hooyman,
We Visited you in 2014 from Canada, What a great Visit, your hospitality was unforgettable. your family of birds are amazing.
Jan you made the trip unbelievable when you brought out "Harry" for use to see and handle.
Thank Very Much.....when your in Canada our Door is open to you and your family.
Derick Schleifer
schleiferloft.ca
Canada