Zoeken

Fraudezaak Lanaken: KBDB schorst het lokaal van vereniging De Vrede voor alle (inter)nationale wedstrijden

De fraudezaak in Lanaken, die de duivensport op zijn grondvesten deed daveren, heeft nu ook gevolgen voor het lokaal van de vereniging zelf.

KBDB-nationaal heeft aan de voorzitter en het bestuur van De Vrede laten weten dat er geen (inter)nationale wedstrijden meer mogen worden ingekorfd, en dit met onmiddellijke ingang. Die beslissing viel nadat de bestuursleden van Lanaken door de KBDB werden gehoord.

De Vrede Lanaken is een van de toonaangevende lokalen in Limburg op het vlak van inkorving van (inter)nationale wedstrijden. Praktisch alle grote vluchten worden er ingekorfd. Liefhebbers van het Maasland kunnen hiervoor alleen maar in Lanaken en Maaseik terecht. Maar ook liefhebbers van aangrenzende gemeenten tot Genk toe, korven in Lanaken in voor die grote vluchten.
De fraudezaak in Lanaken draait om liefhebber J.B. die tegen de lamp liep na een grondige controle door de KBDB tijdens de vlucht uit Limoges op 5 juli. De “topduif” BE17-5022207 zat niet in de korf, maar wel zijn hokgenoot BE17-5022200. De 207-17 had dit seizoen al een hele reeks topuitslagen bij elkaar gevlogen. Een afvaardiging van KBDB-Limburg vond de bewuste duif bij de man thuis, terwijl Limoges nog aan het lopen was. J.B. houdt vol dat hij zich van duif had vergist. Hij had echter ook met de gummiringen gesjoemeld. De man is preventief geschorst door de KBDB. Binnenkort valt de definitieve beslissing.

Liefhebbers

Zijn fraude sleept nu ook het lokaal mee in de vernieling, want vanuit Halle kreeg het bestuur van De Vrede Lanaken te horen dat er geen ‘(inter)nationaals’ meer mogen worden ingekorfd. Op die manier worden ook de liefhebbers de dupe van dit verhaal, want zij moeten nu uitwijken naar andere verenigingen.
Het bestuur van De Vrede kreeg vanuit Halle de raad mee om tegen volgend seizoen het bestuur uit te breiden en een actieve beurtrol onder haar leden op te stellen voor inkorvingen. Dit vergroot de sociale controle.
Nationaal KBDB-voorzitter Bodengien is van plan om eerstdaags naar het getroffen lokaal af te zakken. Hij wil een gesprek met alle leden van De Vrede Lanaken.