Zoeken

Fraudezaak doet Limburgse fondlokalen investeren in camera's om gesjoemel uit te sluiten

In Limburg krijgen twee nieuwe lokalen het statuut van volwaardig fondlokaal: De Veldkets Wellen en De Kanaalduif Eigenbilzen. Dat is een gevolg van de schorsing van het lokaal van Lanaken.

Opmerkelijk is dat die nieuwe lokalen camera’s installeren om de kansen op gesjoemel te voorkomen. Inkorvers en laders wordt op het hart gedrukt dat ze alert moeten zijn.

De schorsing van het lokaal van Lanaken was een gevolg van de fraude, die werd vastgesteld bij de inkorving op Limoges. Het toonaangevende lokaal van Sint-Lambrechts-Herk sloot de deuren omdat zich te weinig ‘werkvolk’ aanbood om de handen uit de mouwen te steken. Met Sint-Truiden, Tongeren, Maaseik en Zonhoven bleven er nog amper 4 inkorvingslokalen over voor de (inter)nationale vluchten.

De Veldkets Wellen en De Kanaalduif Eigenbilzen kregen een positief signaal van KBDB-Limburg om dit seizoen als volwaardige fondlokalen aan de slag te gaan. Opvallend is dat de besturen van beide verenigingen overduidelijk lessen hebben getrokken uit de fraudezaak van Lanaken. Tony Menten, voorzitter van De Veldkets Wellen: “In de eerste plaats hebben we de uitteller, onze inkorvers en laders op het hart gedrukt dat alles reglementair moet verlopen. De sociale controle is hier altijd al groot geweest. De duiven staan op amper 4 à 5 meter van de liefhebbers. We hebben ook een camera besteld om aan de ingang van ons lokaal alles grondig te registreren. Onze vereniging viert dit jaar het 120-jarig bestaan en dat lustrum is nog een extra motivatie om alles volgens het boekje te doen verlopen.”


Bij De Veldkets Wellen stellen ze alles in het werk om fraude op de vluchten uit te sluiten.

Camera’s

Ook bij De Kanaalduif Eigenbilzen zijn ze uiterst alert om de inkorvingen in hun lokaal bij bekende café ‘Bij Jengske’ in goede, lees correcte, banen te leiden. “Het klopt inderdaad, dat we geïnvesteerd hebben. We hebben nieuwe ruimtes gemaakt en camera's gaan we ook nog installeren. Bovendien investeren we in nieuwe computers en een printer. De uitbreiding van ons lokaal, en de aankoop van computers, printers en camera’s komen op zowat 7.000 euro. Nog een geluk dat de liefhebbers hun schouders onder de verbouwing gezet hebben,” zegt Johan Schils van De Kanaalduif. En hij voegt er aan toe: “Een hele investering maar veiligheid en correctheid boven alles, met als bijkomend voordeel het gemak van de vrijwilligers bij inkorving.”

Jaak Koninx, voorzitter Kon. Duivenbond Zonhoven: “Voor ons in Zonhoven kan het er niet streng genoeg aan toe gaan. Regelmatig controle in het lokaal bij inkorving vinden wij positief. Hier wordt aan inkorvers gevraagd de eerste vijf ringen altijd te controleren en vervolgens om de 2 à 3 duiven.  Ik hoop dat de KBDB regelmatig een lokaal volledig controleert. Chipringen en gummies controleren en zo mogelijk andere gummies aandoen. Hopen dat alles sportief verloopt en dat de beste mag winnen.”  

Jacky Creemers, voorzitter Olijftak Maaseik: “Een goed beleid binnen een vereniging en niets aan een toeval overlaten. Controle en nog eens controle is het belangrijkste wat er is. Ons lokaal werd in het verleden al uitgerust met camera's: de beelden kunnen ten allen tijde opgevraagd worden. Dit ter voorkomen van fraude in onze toffe sport. Met al de mogelijkheden die ter beschikking zijn, hoop ik dat we deze nooit moeten gebruiken. Ik hoop dat de liefhebbers daar ook eens aan denken.” 

Tongeren

“De Vrede Tongeren en Fondclub Ambiorix zullen zeker de aandacht verscherpen en bijkomende voorzieningen treffen bij het inkorven en ophalen van de duiven. In het belang van de liefhebber en van onze sport mag het voorval in Lanaken zeker geen vervolg kennen,” zegt Tony Hubrechts van Tongeren. “Ook wij overwegen om zowel binnen het lokaal van inkorving als in het naburig lokaal een camera te hangen. Dit geeft de zekerheid dat we steeds kunnen nagaan wat er in het inkorvingslokaal gebeurt en zo kunnen we bewijzen dat er geen toegang meer is tot de ingekorfde duiven na afsluiting van het lokaal, in afwachting van het ophalen van de duiven. Dit moet vooral gezien worden als afschrikmiddel bij inkorving en als bescherming van de bestuursleden die enerzijds helpen bij inkorving en anderzijds wachten op de ophaling van de duiven. Ik denk dat de bestuursleden ook moeten denken aan hun eigen bescherming. Het zijn allen vrijwilligers en met behulp van de camera’s kan er dan ook bewezen worden dat alles volgens de regels verloopt,” aldus Tony Houbrechts.


Een beeld van de recente kampioenenviering in Tongeren.

Wim Kempeneers, voorzitter van KBDB-Limburg: “Ik heb vernomen dat de fondlokalen inspanningen leveren om een debacle zoals dat van Lanaken te voorkomen. Dat is een prima zaak, die alle lof verdient.”

De fraudezaak van Lanaken bracht een schokgolf teweeg in de duivensport, die daardoor negatief in het daglicht kwam. Maar diezelfde affaire heeft de fondlokalen tot grote alertheid aangezet. Om het met de woorden van topvoetballer Johan Cruijff af te ronden: ‘Elk nadeel heb z’n voordeel. Of hoe de liefhebbers en verenigingen die bekommerd zijn om de goede gang van zaken in de duivensport, initiatieven nemen om een voorval als in Lanaken nooit meer te laten gebeuren.”