Zoeken

Duivensporticoon Sylvère Toye is van ons heengegaan

Onze Belgische duivensport is weer een icoon armer. Gisteren, 26 september, ging West-Vlaming Sylvère Toye van ons heen. Een topliefhebber die met zijn vele asduiftitels en prestigieuze overwinningen een plaatsje in de Belgische geschiedenisboeken wist te veroveren.

Verwachtingen ingelost

Slager Sylvère Toye was sinds jaar en dag bezeten van de duivensport. Al in de jaren 70 werd de fond- en zwarefondspeler een grote toekomst voorspeld nadat hij in het Kortrijkse en bij uitbreiding gans West-Vlaanderen de concurrentie op een hoopje speelde. Verwachtingen die hij de decennia die daarop volgden ook meer dan wist in te lossen. Zo schitterde hij in de jaren 80 met onder meer volgend titelgewin: 1e Nationale Asduif Fond, 1e Internationaal Pau, 1e Nationaal Limoges, 2e Nationaal Kampioen Fond, 2e en 5e Nationale Asduif Fond, 3e Nationaal Kampioen Fond, 3e Nationaal Narbonne en 3e Nationaal La Souterraine. Een fenomenaal decennium dankzij onder meer zijn Tarzan-, Dikkop- en Peter Pau-dynastieën. In de jaren 90 ging hij op hetzelfde elan door met 2 x 1e Internationale Asduif ZLU, 1e Nationaal La Souterraine, 1e Nationaal Bourges Duivinnen, 2e Nationaal Argenton, 2e Nationaal Perigieux, 3e Nationaal Bourges Duivinnen, 3e en 6e Nationale Asduif Fond, en nog veel ander titelgewin. Ook in de jaren 2000 ging het Sylvère nog voor de wind. Zo behaalde hij diverse provinciale overwinningen, provinciale asduiftitels, de 1e Asduif Belgian Master en 2e Nationale Asduif Zware Fond. Het vierde decennium al dat Sylvère Toye de hoogste toppen scheerde.

Gezondheidsproblemen

Na de eeuwwisseling traden bij Sylvère evenwel gezondheidsproblemen op. Die noopten hem ertoe om de duivensport op een lager pitje te beoefenen, al bleef hij wel nationaal schitteren dankzij de successen met zijn duiven behaald door andere liefhebbers zoals Etienne Devos, Jozef Planckaert en Kurt & Raf Platteeuw. De laatste jaren beleefde Sylvère Toye de duivensport vooral met zijn kleinzoon Pierre De Waele, die als kind zijn opa al vergezelde tijdens zijn vele bezoeken. Gisteren, 26 september, kwam er plotseling een einde aan het tijdperk van Sylvère Toye. Al zijn we zeker dat zijn naam ook nog de komende jaren en decennia zal opduiken in de stamboom van menig topduif.

Bekijk hier de rouwbrief van Sylvère Toye.

Het voltallige PIPA-team wenst de familieleden en vrienden van Sylvère Toye alle sterkte toe in deze moeilijke tijden.


Sylvère Toye in 2013

Reacties

Onze deelneming aan de familie , sterkte !
Fam. Vanneste-Demely Moorsele

Onze deelneming, veel sterkte!
We gaan Sylvère nooit vergeten.

Ignace en sabine

Le monde colombophile perd un grand homme et par dessus tout une personne d'une immense honnêteté.

Sincères condoléances à toute la famille.

José Mesa

Oui, nous n'oublierons jamais l'homme qu'il était.

Sincères condoléances a toute la famille.

Tandem Depraetere-Decock Ghislain de Dottignies.

Gentleman Pigeon Fancier

RIP
Casaert G.

Onze oprechte innige deelneeming
Veel sterkte aan gans de familie
tijdens die moeilijke periode.

Joel & Annie Verschoot-Joye

One of the finest gentlemen of our sport. So many wonderful memories in Belgium over the years involved Silvere.

Frank McLaughlin
McLaughlin Lofts

Mooi afscheid van Silvere vandaag....!

D. Velghe

In 1976 on my first visit to Belgium I was lucky enough to go to Sylvere Toye's loft and you could see the connection he had with his pigeons.
He was a true Champion !

C'est une bien triste nouvelle pour la Colombie, sincère condoléance à la famille Sad
http://www.pyjamalicorne.com