Zoeken

Diefstal van 12 kweekduiven bij Henri Menten (Herselt, BE)

Toen vitessekampioen Henri Menten zondagmorgen zijn kweekhok betrad, merkte hij op dat er 12 van zijn 20 kweekduiven waren gestolen. De diefstal vond plaats in de nacht van zaterdag op zondag 14-15 april.


Foto Henri Menten (archief)

Via een groot veld dat achter het erf van Henri Menten (79) is gelegen, heeft de dief (of hebben dieven) zich toegang verschaft tot de duivenhokken. Daar werden ook diepe voetsporen gevonden, wellicht van de sprong over de omheining.

Henri is meer dan 50 jaar duivenliefhebber en bezit een kleine kolonie duiven, waarmee hij uiterst succesvol is, en zich in de nationale kijker wist te spelen. Wie zich nagenoeg jaar na jaar weet te klasseren tussen de nationale kampioenen, beschikt over een solide kweekbasis. Zo werd Henri Menten reeds 3 x 1e Nationaal kampioen KBDB. In 2014 won hij nog de 1e Nationale Asduif Snelheid jonge KBDB en de 1e Olympiadeduif Cat F te Budapest 2015. Opzienbarende prestaties die hem tot op internationaal vlak naam en faam bezorgden. Wellicht dient daar de aanleiding tot deze diefstal gezocht te worden.

Gelukkig bleef het hok van de 29 jonge duiven onaangeroerd, zodat deze diefstal niet meteen directe impact heeft op de uitoefening van zijn hobby. Toch  betekent deze diefstal een groot verlies zowel op sportief als financieel vlak voor Henri Menten. Want het zijn net de beste vliegduiven, hun ouders en/of directe afstammelingen voor wie een schaars plaatsje op het kweekhok was gereserveerd. Het zijn deze kweekparen die zorgen voor succesvolle afstammelingen.
Het is moeilijk om er een bedrag op te kleven, maar Henri schat de waarde van zijn gestolen duiven op 25.000 € of meer. Er zijn ergere dingen in het leven, volgens Henri… zolang we maar gezond zijn, en nog met de duifjes kunnen spelen, en plezier beleven aan het spelletje. Ondanks dit verlies, toch een positieve noot als afsluiter.

P.S. Mensen die zaterdagavond 14 april (zaterdagnacht, of de dagen vooraf) verdachte handelingen, een voertuig of andere vreemde zaken mochten opgemerkt hebben in de omgeving van de Provinciebaan te Herselt, kunnen dit altijd melden bij de plaatselijke politie.


Binnenzicht van het kweekhok waaruit 12 duiven werden gestolen