Zoeken

De Poolse Krakus One Loft Race is een nieuwe rijzende ster in het internationale duivenspel

Op 9 september was PIPA aanwezig op de derde editie van de Poolse Krakus One Loft Race. Een finale van 530 km in de mooie omgeving van Krakau, vervlogen in moeilijke en zeer eerlijke weersomstandigheden en georganiseerd door een team dat uitblinkt in professionalisme, transparantie en (enorme) Poolse gastvrijheid.


Het voltallige Krakusteam met zijn Belgische agent Stefan Steenbergen (met de winnende duif in de hand)

Tweede grootste duivenland

Terwijl in de meeste landen het aantal duivenliefhebbers drastisch achteruitgaat, kent Polen een stabilisatie van 43.000 liefhebbers. Daarmee is het land de tweede grootste duivennatie in de wereld na China, dat ongeveer 300.000 liefhebbers telt. Die populariteit gaat hand in hand met de oprichting van nieuwe oneloftraces in het land, vaak ontstaan na een bezoek aan een eenhokswedstrijd in het buitenland. Dat was ook het geval voor de Poolse vrienden en duivenliefhebbers Andrzej Grodny en Waldemar Paruch, de eigenaars van de Krakus One Loft Race in het Poolse stadje Brzesko: "De idee van een eigen eenhokswedstrijd ontstond vier jaar geleden. We hadden het genoegen om de fantastische sfeer die rond zo'n wedstrijd hangt vanop de eerste rij mee te maken tijdens een bezoek aan het buitenland. We vroegen ons af of zo'n concept ook in Polen succes kon hebben, deden hier en daar navraag en besloten om het er uiteindelijk op te wagen", zegt Andrzej, de voltijdse hokverzorger. En dus ging in 2015 de eerste editie van start met ongeveer 700 duiven, snel gevolgd door een tweede editie in 2016 met om en bij de 1.200 duiven. Het was duidelijk dat de wedstrijd aan populariteit won.


Waldemar Paruch (l) kocht zijn allereerste duiven van zijn mentor Andrzej Grodny (r);
nu zijn ze samen eigenaar van de Krakus One Loft Race

Enkel de beste duiven kunnen winnen

Een deel van het succes kan waarschijnlijk toegeschreven worden aan de hoge moeilijkheidsgraad en eerlijkheid van de race. Elk jaar schommelen de temperaturen tijdens de vluchten tussen een milde 20°C en 35°C en is het voornamelijk zonnig met een overheersende zuidoostelijke (kop)wind. Zeer lastige en eerlijke vliegomstandigheden dus, tevens het handelsmerk van de organisatie: "We zijn niet bang van sterke zij- of kopwind. Andere organisaties in Polen proberen hun duiven in zo'n weer te lossen zodat ze ze gemakkelijk naar huis kunnen keren. Statistieken interesseren ons echter niet. Het belangrijkste is voor ons dat de beste duiven komen bovendrijven en dat we een verdiende winnaar hebben. Daarom zullen we de afstand van 530 km ook in de toekomst aanhouden", aldus Aleksandra Grodny, de dochter van Andrzej die verantwoordelijk is voor de website, de marketing en het vastleggen van hotel, transport en trips voor de bezoekers. Daarmee benadrukt ze nogmaals hoeveel belang de organisatie hecht aan een eerlijk vluchtverloop.

 
De stoelen, zo gepositioneerd zodat je de duiven recht op je zag afkomen, tonen een sterke kopwind tijdens de finale;
Rechts zie je de eerste duif toekomen


Andrzej (r) en dochter Aleksandra (tweede rechts) met Gerard Schalkwijk (l) (van hoofdsponsor Travipharma) en zijn vrouw

Professionele organisatie, prachtige omgeving

Hoewel Polen en Poolse eenhokswedstrijden (onterecht) nog met het vooroordeel te kampen hebben dat ze minder modern zouden zijn, is de Krakus One Loft Race een schoolvoorbeeld van wat elke oneloftrace te bieden zou moeten hebben:

  • heel ruime, goed uitgeruste en brandschone hokken (met een bezettingsgraad van ongeveer 70 procent)
  • nauwgezette medische begeleiding met als gevolg een blakende gezondheid van de duiven (dankzij de Poolse Travipharma-agent Andrew Wolek en de dierenartsen van Coba Diagnostic)
  • een heel communicatieve organisatie die transparantie zeer hoog in het vaandel heeft
  • een ervaren hokverzorger (Andrzej Grodny speelt al met de duiven sinds 1984)
  • een bijzonder behulpzaam en gastvrij team dat te allen tijde aandacht heeft voor de bezoekers


Ze mogen dan al drie jaar oud zijn, alle vijf de hokken zien er nog steeds nagelnieuw uit, zowel vanbuiten als vanbinnen

  
Brandschone hokken, bestaande uit telkens vier afdelingen met elk plaats voor zo'n 100 duiven


Zeer ruime volières die de duiven zowel langs voren als langs boven kunnen betreden nadat ze van een vlucht komen

Bovendien vindt de wedstrijd plaats in een van Polens mooiste en meest interessante regio's waar liefhebbers en hun familie en vrienden talloze uitstappen voor het kiezen hebben:

  • de stad Krakau: rijk aan cultuur en geschiedenis met een overvloed aan gezellige restaurants en een historisch stadscentrum dat UNESCO Werelderfgoed is
  • Auschwitz-Birkenau: het meest beruchte concentratie- en uitroeiingskamp van de nazi's
  • het Tatragebergte: de hoogste bergketen in de Karpaten biedt uitdagende wandelingen in prachtige natuurgebieden met panoramische zichten
  • de zoutmijn van Wieliczka: in de mijn, op de UNESCO Werelderfgoedlijst, vind je talloze mijnschachten, kapelletjes en een ondergronds meer op een diepte van 135 meter

Neem daarbij de zeer schappelijke inschrijvingskost van 100 EUR (430 PLN) voor één duif en je weet dat de Krakus One Loft Race veel te bieden heeft voor weinig geld.


De stad Krakau ligt aan de oevers van de Wisla

 
De Grote Markt van Krakau en Auschwitz-Birkenau zijn twee grote bezienswaardigheden in de buurt van de Krakus-race

Belgische winnaars

Dit jaar werden ongeveer 1.100 duiven naar Brzesko gestuurd waarvan 627 aan de finalevlucht uit Luckau (Duitsland) deelnamen. De duiven werden gelost op 9 september om 7u15 voor een vlucht van 530 km zuidoostwaarts. De weersomstandigheden die dag: zonnig met temperaturen rond de 26°C en een matige zijwind die, in de namiddag naarmate de duiven dichter bij huis kwamen, draaide naar een stevige(re) kopwind. Terwijl iedereen op de aankomst van de duiven wachtte, konden alle aanwezigen genieten van een barbecue met typisch Poolse (en lekkere) gerecht, vergezeld van een Pools biertje of - wat anders? - wodka. Rond 16u48 kwam van boven een naburige bomenrij een duif uit de juiste richting aangevlogen om, na enkele toertjes rond het hok, uiteindelijk als eerste geconstateerd te worden. Het was de BE17-5060211 van de Belgische combinatie Team Flying Horses die al zijn leeftijdsgenoten geklopt had. Zijn voorsprong: twaalf minuten op nummer twee en 28 op nummer drie, gespeeld door respectievelijk Robert Banek en Kurnik Wieslaw, beiden uit Polen. Op het einde van de dag staken vijftien duiven in de klok, allen in uitstekende conditie! De volgende dag bleven de duiven elkaar in sneltempo opvolgen met tegen de middag ongeveer 150 duiven thuis. In de namiddag kwamen er enkel nog druppelsgewijs duiven thuis, enkel en alleen te wijten aan het gebrek aan kwaliteit van die duiven. Iedereen was het er immers roerend over eens dat de duiven die op de eerste dag en in de voormiddag van de tweede dag gekomen waren allen in blakende gezondheid verkeerden.

De winnende duif is een 100% Jacob Poortvliet (Nederland). Zijn grootvader langs vaderszijde is een halfbroer van de 1e Nationale Asduif 2007 in Zwitserland en een kleinzoon van sterkweker Limoges bij De Rauw-Sablon. Grootmoeder langs vaderskant is een Kaasboer-afstammeling uit Dominator (Guy Van Der Auwera) x Gastons Princess (zus 1e Nationaal Bourges Laura bij Gaston Van De Wouwer). De moeder van de winnaar is Heremans x Poortvliet via vaderskant en een zuivere Dirk Van Dyck via moederszijde. Haar moeder komt namelijk uit Olympic Niels (zoon Di Caprio (3e Olympiadeduif) en kleinzoon Friendship (1e Nationaal Châteauroux)) x kleindochter Kannibaal. Bekijk hier de volledige afstamming van de winnaar.


Een gezellige, informele sfeer tijdens het wachten op de eerste duiven

 
Het Krakusteam was de ganse dag druk in de weer om alle gasten op hun wenken te bedienen

 
De eetstand met traditionele Poolse barbecue

 
Veel plaatselijke liefhebbers woonden de finale van de Krakus-race bij


Opwinding net voordat de winnaar bekendgemaakt werd


De winnende duif van Team Flying Horses

Hoe neem je deel?

Zoek je een betaalbare en betrouwbare oneloftrace waar enkel de beste duiven kunnen winnen? Ben je geïnteresseerd in cultuur, geschiedenis en natuur? En wil je de Poolse gastvrijheid op z'n best ervaren? Dan moet je zeker deelnemen aan de volgende editie van de Krakus One Loft Race. Stuur je duiven op in april of mei 2018 door contact op te nemen met de organisatie op pyo lpdrw.g@n or door het deelnameformulier op de website in te vullen en wie weet win jij volgend jaar wel de eerste prijs van 16.300 EUR.


Mr Kurnik Wieslaw wist met zijn vreugde geen blijf nadat bleek dat hij de derde prijs gewonnen had