Zoeken

Consternatie bij een liefhebber in As: jonge duif heeft vijf tenen aan één poot

Duivenliefhebber Patrick Spee uit het Limburgse As mag dan al vele jaren melker zijn, maar een duif met vijf tenen aan de linkerpoot, dat heeft hij nog nooit meegemaakt. Hij stelde die afwijking vast toen hij een jonge duif de ring BE18-5026161 aan de rechter poot aanschoof.


Foto Facebook Patrick Spee

Patrick Spee is lid van De Eendracht Genk en wilde wat jonge duiven ringen voor zijn clubgenoot Pascal Leeman. “Ik was bezig om de jonge duif de ring BE18-5026161 aan te steken aan de rechterpoot, zoals gebruikelijk, toen ik zag dat er vijf tenen – drie naar voren en twee naar achteren – aan de linkerpoot zaten. Vreemd, dacht ik, zou dat uniek zijn? Ik heb dan wat rondgebeld, ook naar een dierenarts, en die wist me te vertellen dat ze het nooit eerder hadden meegemaakt.” Toch komt die afwijking, genaamd polydactyli, ook voor bij reisduiven. Lees wat Prof. Dr Axel Sell er (in het Duits en Engels) over schrijft op zijn website.

Omdat het zo “speciaal” wilde Patrick de duif graag houden. Hij vervolgt zijn relaas: “Ik had ze aan Pascal belooft, maar die vindt dat ik ze beter zelf hou. Ik ben intussen ook naar de ouders van deze vreemde snuiter gaan kijken, maar die hebben normale poten.” De 161-18 zal voortaan als de “vijftener” door het leven gaan.


Foto Facebook Patrick Spee: jong met 5 tenen (3 voor- en 2 achteraan)