Zoeken

Omdat we de toename van het aantal vragen voor onze dierenartsen nog maar moeilijk konden bijhouden en liefhebbers te lang op een antwoord moesten wachten, werd er beslist om het insturen van vragen af te sluiten. Bovendien werd het overgrote deel van de ingestuurde vragen in het verleden reeds beantwoord.

Omdat we onze bezoekers interessante medische informatie willen blijven aanbieden, zullen we ons verder concentreren op de algemene Ask The Vet-artikels die in het verleden reeds op de voorpagina verschenen. Met ons Ask The Vet-archief, dat ontelbaar veel vragen en antwoorden bevat, staat er ook nog altijd een schat van informatie ter beschikking van elke liefhebber.

Ziekte

Symptomen

Behandeling

Andere

Vraag: 
Hoe en wanneer kan ik La Sota gebruiken bij postduiven zowel oude als jonge duiven.
Name of the veterenarian: 
Dr Pascal Lanneau
Beste,
La Sota is een levend vaccin dat bij kippen wordt gebruikt tegen paramyxovirose.
Bij de reisduiven werd het vroeger heel veel gebruikt, nu heel wat minder doordat er andere en betere vaccins op de markt zijn, specifiek voor de duiven bestemd, en tevens La Sota niet wordt aanvaard als een legaal te gebruiken vaccin dat kan worden gebruikt om de reisduiven in orde te stellen met de wettelijke vereisten. Het vaccin is niet geregistreerd voor duiven.
Soms wordt dit vaccin nog gebruikt, maar dan voornamelijk bij reisduiven die niet meer reizen, zijnde de kwekers en de duivinnen. Om een goed effect te hebben moet dit echter heel frequent worden toegediend. Een eerste keer gevolgd door een 6tal weken later en dan minstens om de drie maand.
Het vaccin kan via de oog en neusdruppel worden toegediend, of eventueel ook in het water.
Let wel, zelfs bij een heel intensief entingsschema met dit product biedt dit onder de huidige omstandigheden vaak onvoldoende bescherming.
Aarzel niet me te contacteren voor verdere info,
Martin Degrave
21/05/2009

Loading ...

Loading ...


Loading...