Duif gevonden?

In uw tuin zit sinds een aantal dagen een geringde duif die verloren gevlogen lijkt te zijn. Ze ziet er gezond uit en u wil de eigenaar van de gevonden duif verwittigen. Of ze oogt ziekjes en u wil ze eerst graag zelf verzorgen. U belt nadien de duivenmelker op, maar die reageert niet of wil de opgevangen duif niet komen halen. Wat nu?

Gevonden duif: de eigenaar opsporen

In de vleugel of op de voetring rond de poot van de verdwaalde duif staat vaak het telefoonnummer of het adres van de eigenaar. Geen succes? Kijk dan welke letters op de voetring staan, want daaraan herkent u haar nationalteit. Belgische duiven hebben bijvoorbeeld een ring die begint met 'BE', terwijl Nederlandse duiven 'NL' op de ring staan hebben. Weet u de landcode? Lees dan ook de cijfers op de ring en surf naar de website van de duivenbond van het land in kwestie. Daar vindt u vaak een database met daarin alle ringnummers van verloren gevlogen duiven. Vindt u in de databank noch een telefoonnummer, noch andere contactgegevens terug? Contacteer dan de nationale duivenbond:

Land Lettercombinatie ring Contact
Frankrijk FR
België BE, BELG
Nederland NL https://www.duivensportbond.nl/duif-gevonden
Duitsland DV http://www.brieftaube.de/web/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=77&lang=en (onder 'Online-Meldung aufgeben')
Verenigd Koninkrijk GB, NEHU, NWHU, SU, WHU, IHU http://www.rpra.org/stray-reporting/

Zoek hier op lettercombinatie om nog meer gegevens van de federaties te vinden.

Denk eraan: het kan enkele dagen kan duren eer de eigenaar contact met u opneemt.

Gevonden duif: verzorging bij uitputting, ziekte, wonde, ...

Ziet de toegevlogen duif er uitgeput, maar gezond uit? Laat ze dan even uitrusten en voorzie wat vers water en graan (tarwe, maïs, kleine graantjes, ...). Eens ze op krachten is, zal ze haar tocht naar huis voortzetten. Heeft u geen graan? Geef dan rijst en fijne zaden zoals vogelzaad. Vermijd brood, want dat verzoorzaakt soms darmproblemen.

Is de gevonden duif gewond of oogt ze ziek en verzwakt? Haal ze binnen voor ze ten prooi valt aan roofdieren. Verzorg de wonde, raadpleeg eventueel een dierenarts, en schotel de duif ook nu vers water en graan voor zodat ze aansterkt. Neem intussen contact op met de melker.

Gevonden duif: de eigenaar reageert niet of wil de duif niet ophalen

U wil de verdwaalde duif niet houden of u heeft er geen hokje voor. U neemt daarom contact op met de eigenaar, maar die laat niets van zich horen. Of hij neemt op en zegt dat hij de duif die u gevonden hebt niet terug wil of er niet om kan komen. Wat moet u nu doen?

  • U zoekt een duivenmelker of dierenliefhebber die de verloren gevlogen duif wel een thuis kan geven.
  • U laat de duif na herstel los op een aantal kilometer van uw huis zodat ze zich kan heroriënteren om hopelijk toch de weg naar huis te vinden.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op via redactie@pipa.be.