Zoeken

Van Moer Hugo, "Nationale winnaar Montauban (2005)"


Hugo Van Moer Beveren (BE)


Zondagvoormiddag 26 juni, een stralend zomerweertje ; Ideaal voor een ritje naar het Waasland, waar de nationale winnaar van Montauban, Hugo Van Moer woont.
Ik werd hartelijk ontvangen rond de middagtijd door Hugo en zijn vrouw. Het was al heel de voormiddag superdruk geweest met gelukwensen van overal en ook mogelijke kopers ; Hugo heeft evenwel nog niet beslist als de duif zou vertrekken naar het buitenland…of eventueel in Belgie zou blijven. Het is een beslissing die je niet zomaar neemt en tijd om erover na te denken heeft Hugo nog niet gehad. Gisterennacht tot 24u00 in het lokaal, vannacht vol van de adrenaline niet echt kunnen slapen, vanaf vanmorgen heel vroeg al terug telefoons en bezoeken…
En toch waren zowel Mr en Mevr Van Moer heel bereidwillig tijdens het bezoek om wat te vertellen over de duifjes.
Hugo begon begin de jaren ’80 met duiven houden. Met de hulp van mentor en vriend Romain Legiest was hij meteen goed op weg om een mooie carrière als duivenmelker te starten. Van Romain had hij ook zijn beste duiven. De beginjaren speelde Hugo vooral Noyon ( 204 km ) ; op deze vlucht werd hij 3 jaar Algemeen Kampioen in Beveren…Nadien werd Hugo de geduchte tegenstander op Dourdan ( 350 km ) waar hij ook 2 x Algemeen Kampioen op werd in Beveren. Het lijkt alsof alles waar Hugo zich op toelegt een succes is. Zo ook wanneer hij startte op de fond, nog maar een jaar of 5 geleden. Daarvoor passeerde men in Ronse bij grootmeester Georges Carteus voor een aantal duiven.
In 2002 werd Hugo al fondkampioen jonge duiven in de fondclub Sint Gillis, waar Hugo altijd inkorft.
Als we polsen naar zijn hoogtepunt in zijn duivencarrière, behalve dan de eerste nationaal van dit weekend, verwijst Hugo naar 2000, toen hij de 4 eerst getekende duiven eerst had op Limoges , en 4 prijzen wint daarmee bij de eerste 17 tegen meer dan 500 duiven, hij had toen 6 /6.

De nationale winnaar Montauban 2005.
Pedigree Nationale winnaar : Klik hier
Pedigree Vader : Klik hier
Pedigree Grootvader : Klik hierDe duif zelf is een 3 jaarse geschelpte duiver, heeft prachtige fluwelen pluimen, een niet te groot type van duif, eerder klein zelfs, maar heel sterk…De duif is een topper die eerder dit jaar al de 71ste nationaal wint op Brive en de 1ste prijs lokaal in fondclub Sint Gillis Waas. Dus een heel laag coefficient voor eventueel in te sturen naar de asduifkampioenschappen fond, indien deze duif nog eens vroeg vliegt ; nu is de vraag natuurlijk, zal hugo deze duif nog spelen ? Hugo denkt momenteel dat hij de duif niet meer zal meegeven, wat natuurlijk ook logisch is na zo'n prestatie. De duif wint tegen 7313 oude duiven met een snelheid van 1064 m/m. Als jong is de duif ( die eigenlijk geen naam heeft momenteel, af en toe noemen we hem wel eens de Brive, zegt Hugo ) niet opgeleerd…
In 2003 zien we Argenton en Limoges op de kalender, maar geen spectaculaire prestaties.
In 2004 stond Dourdan, Brive en Bordeaux op het programma. Dourdan 70 / 794 duiven, Brive 16 / 216 duiven en op Bordeaux gemist.
In 2005 voerde Hugo hem zelf weg tot Quiévrain, op 8/5 ging hij mee naar Vierzon waarop hij de 29ste prijs wint / 418 duiven. Op Brive wint hij op 4/6 de 1ste tegen 177 duiven en nu dus de 1ste nationaal, 1ste provinciaal, 1ste regionaal.Qua afstamming is het zo dat de vader van de duif een rechtstreekse is van Georges Carteus, inteelt naar de beroemde Limoges, en de moeder van de duif is een halve Romain Legiest. De grootvader van moederskant is namelijk de Ierlander ( op 22 jarige leeftijd gestorven dit jaar ) en de grootmoeder van moederskant, daar is niet echt iets van geweten. Uit die Ierlander zijn al veel goede duiven gekomen, aldus Hugo.

2 duiven gingen mee op Montauban ten huize Van Moer, eerst afgegevene eerst, 2de moet nog komen op het tijdstip van het bezoek, rond 12u00. Hugo is wat je kunt noemen een kleinere melker, wat het aantal duiven betreft dan toch, hij heeft slechts een 17-tal weduwnaars, waarvan 6 jaarlingen ( morgen nog 5 zegt Hugo, want hij is streng )… 40 jonge duiven en 15 koppels kwekers. Tegen veel duiven kan ik niet, vertelt Hugo. Er gebeurt een strenge selectie op basis van resultaten en op basis van gevoel. Duivensport is ook volgens Hugo iets dat je in je hebt, een gave, wel is het zo dat je nog heel veel kunt bijleren…door ervaring vooral.

Er wordt enkel gespeeld met duivers, deze krijgen hun duivin normaal niet te zien, behalve op de verdere vluchten, zoals nu op montauban. De duif kreeg de duivin nu een 5 tal minuten te zien vlak voor de inkorving. Qua voeding is het zo dat Hugo niet te zwaar voedert, enkel de laatste 3 dagen voor de vlucht wordt er zwaarder gevoederd. 2 x per jaar wordt er naar de dierenarts gegaan, maar de medische begeleiding is vooral zelf de duiven goed in het oog houden…