Zoeken

Tant Johan, "Overwinnaar van Souillac tegen 6.612 duiven"


Johan Tant aan de zijde van moeder en vader, Olsene


Ten huize Tant komt de liefde voor de duivensport niet van vreemden. De grootvader van Johan is namelijk niemand minder dan wijlen Valère Desmet, de moeder van Johan is de oudste zus van Roger Desmet-Matthys. Bij onze aankomst was Johan nog even bezig op zijn boederij en dus haalde de moeder van Johan nog even herinneringen op aan de goeie oude tijd. Over de glorieperiode ten tijde van de wereldberoemde ‘Klaren’ en ook over de dieptepunten zoals de duivendiefstal eind de jaren ’50 en het veel te vroeg overlijden van vader Valère


Afstamming-Rassen

Toch heeft Johan nooit (rechtstreeks) gebruik gemaakt van de rassen van zijn grootvader of nonkel. Toen hij 18 jaar was heeft hij een 3-tal duifjes aangeschaft bij Lefevre-Dhaenens, dit waren de allereerste duifjes van Johan en ook later is hij nog regelmatig om versterkingen geweest bij deze liefhebbers. In de pedigree van de nationale overwinnaar zien we trouwens dat de vader 100% Dhaenens-Lefevre is, gekweekt op eigen hok. Ook de moeder is op eigen hok gekweekt en komt langs vaders kant uit ‘De Marcel’, afkomstig van wijlen Marcel Vandewalle uit Zwalm. De grootmoeder langs moederskant is een duif rechtreeks van Alfons Vervaecke. Verderop in de pedigree zien we nog de rassen van Deseyn-Vandemeulebroeke en van, jawel, Desmet-Matthys (via Alfons Vervaecke).

Het hoofddoel van Johan zijn en blijven de vluchten van 500-700 Km, daar zijn zijn duiven ook voor gemaakt. Toch geeft hij graag naar iedere zwarefondvlucht 2à3 duifjes mee, maar dan wel met rassen die het verdere werk beter aankunnen. De laatste jaren heeft Johan namelijk bij Emiel Denys en Van de Walle Marc & Franky enkele duiven aangeschaft met de bedoeling om ook op het zwarefondvlak mee te spelen.

Prestaties
Johan draait dit jaar een meer dan behoorlijk seizoen, beter dan in 2005 en misschien wel even goed als in 2004, het jaar waarin hij 5e Nat. Kampioen KBDB Fond werd en o.a. 1e Prov. Poitiers won en 6e Nat. Brive. Dit seizoen won hij op Albi o.a. de 31ste nationaal en won hij 4,5 & 7 in het lokaal van Waregem met 3 duiven mee. In Waregem komen trouwens niet de minsten inkorven, ook De Meulemeester Gaby & Johan, Desmet-Matthys en Marc Verschelde komen in hetzelfde lokaal inkorven. Voor deze nationale overwinning op Souillac zat Johan trouwens 25 minuten vooruit in het lokaal tegen onderandere alle bovenstaande kleppers.

Organisatie
Zoals eerder vermeld dient Johan in het dagelijks leven een boerderij te runnen, regelmatig moet hij op de baan om vee te gaan kopen of verkopen. Maar toch doet Johan de verzorging van zijn duiven volledig zelf en is het een kwestie van organisatie om de verzorging vlot te laten verlopen. De moeder van Johan kan in uiterste nood wel eens bijspringen, maar in principe wordt alles liever zelf gedaan. Ondanks zijn drukke leven neemt Johan voldoende tijd om alles tot in de puntjes te regelen, zo worden bvb. alle 45 weduwnaars (oude + jaarlingen) 2 maal daags met de soeplepel gevoederd. In de periode tussen 2 vluchten krijgen alle duiven ¾ lichte voeding (dieet + zuivering) en ¼ kweekmengeling, 4-5 dagen voor de inkorving wordt dan geleidelijk aan overgeschakeld op 100% vluchtmengeling.
Voor de nationale vluchten worden de duivinnen kort getoond, 3 à 4 minuten. Toen de ‘Souillac’ zijn duivin te zien kreeg kroop hij meteen diep in de nestschotel, iets wat bij Johan een positief gevoel gaf…"De Souillac" 1ste Nationaal 2006 : Pedigree : Click here
Om de pedigree te vergroten, klik op het vierkantje dat onderaan rechts verschijnt.

Souillac
De dag van de vlucht konden we op de weerkaarten een lichte westenwind opmerken, toch zaten er vroege duiven over het ganse land, waardoor we de invloed van de wind dit weekend misschien wel kunnen verwaarlozen. Wel werden er opnieuw temperaturen tot 30°C gehaald waardoor de duiven voor het zoveelste weekend op rij in de hitte moesten vliegen. De overwinnaar uit Souillac is een 2 jarige geschelpte duiver, middelmatige grootte, ringnummer 4240768/04, het was de 2e afgegevene op Souillac. Als jaarling had deze duif zich al eens mooi getoond op Limoges Jaarlingen met een 501ste nationaal tegen 17.456 duiven (8e in het lokaal) en met een +-270ste Prov. Chateauroux. Voor Johan mogen alle jaarlingen die zich minstens 1 maal getoond hebben, blijven als 2 jaarse. Dit jaar vloog de nationale winnaar ook al de 18e in het lokaal van Waregem op de Derby uit Limoges. Het programma van de ‘Souillac’, en van alle 2 jaarse duiven op de hokken van Johan, zag er als volgt uit: Clermont, Ablis, Angoulème, Limoges Derby en nu dus Souillac, waarmee het seizoen voor de 2 jaarse duiven erop zit.