Zoeken

Tambeur Paul & Van de Pol Gerrit, "Met aangevlogen duif wint Paul 1ste Nationaal Argenton 23.010 jonge duiven (2004)"

 


Tambeur Paul (L) en Van de Pol Gerrit (R),  SCHERPENHEUVEL

 


De "6398627/2004" van de tandem Tambeur-Van de Pol moet wel zeer gehaast geweest zijn om het bedevaartsoord van Scherpenheuvel te vervoegen. Om in deze streek de eerste te hebben moet ge over een supersnelle beschikken, want een Gommaire Verbruggen en anderen voor te zijn is niet eenvoudig. Gommaire die ook een prachtreeks neerzet en begint met 8e nationaal tegen 23.010 jonge duiven.

De tandem Tambeur Paul en Van de Pol Gerrit zijn twee buren. Paul is 49 jaar en metser, Gerrit , die van Hollandse afkomst is, (Nijmegen) is handelaar in exotische- en andere vogels. Dat niet iedereen dit in dank aannneemt ondervond Gerrit een tijdje terug toen hij zelfs het VTM-nieuws haalde toen zijn vogels werden in beslag genomen.......uitspraak later.


Hoe het begon...
In de winter 1982 kreeg vader Maurits een hartinfarct. De duiven waren juist gekoppeld en vader vroeg aan zoon Paul de jongen verder op te kweken, wat dan ook gebeurde. Toen Vader beter werd en terug zelfstandig zou spelen had Paul toch liever de duiven verder gehouden en er zelfs mee te spelen. Het werd een superjaar, er was een nieuwe liefhebber geboren. Pa speelde ook terug goed en toen kwamen de "cortisonejaren". Pa kreeg een zeer goed product van een vriend en ze speelden de pannen van het dak....een tiental eerste prijzen werden gewonnen tegen 2 à 3000 duiven...maar het mes sneed aan twee kanten. Twee jaar nadien speelde men geen platte prijs meer. Paul sprak ervan tegen Ronald Lodewyck uit Tremelo, nu Tielt-Winge voor wie hij metselwerken uitvoerde. Er werd meer gesproken over duiven dan over de bakstenen en mortel....Paul ging van het standpunt uit dat het zonder iets "speciaals" niet meer kon. Ronald ging bewijzen dat het alleen met goede duiven wel kon. Duiven en goede raad verhuisden naar de "Groenhoef 59". Het vlotte maar Paul was toch nog niet echt tevreden. Hij wou alleen topduiven. Langs duivenkranten had hij enkele reportages gelezen over Dirk Bonte uit Rijmenam. Met zijn spaarcenten trok hij naar Rijmenam en haalde er enkele jongen van de tweede ronde. Nog niet 100% voldaan ging hij op aanraden van Ronald bij Danny en Rik Van Avondt uit Haacht, topspelers in het Brabantse. De kruisingen Lodewyck-Bonte-Van Avondt maken nu het mooie weer in Scherpenheuvel en toch is het geen van die kruisingen die de eerste nationaal Argenton wint.


Aangevlogen duif.
Begin mei maakte Paul de inventaris van zijn 75 jongen. Er werd vastgesteld dat er een 3 tal "vreemden" met de bende meevlogen. Er werd contact opgenomen met de eigenaars. Eentje met ringnummer 6398627/04 hoorde toe aan Paul Van Hove uit Heist-op-den-Berg een meer dan verdienstelijke snelheidsspeler. Binnen de week werd het eigendomsbewijs overgemaakt en veranderde de "627" van eigenaar. Ze werd opgeleerd en ging naar Blois (459 km). Zonder een probleem met het electronisch constateren had ze een topprijs gewonnen. Intussen werd ze, op aanraden van een buur, door de KBDB overgeschreven op haar nieuwe adres. Ze ging naar Bourges (469 km), zonder succes. Er werden wel 11 prijzen van 39 ingezette duiven gewonnen, maar de echte top zat er niet in. De "627" won een staartprijsje. Trouwens in de streek Scherpenheuvel werden een 1000 tal duiven op Bourges ingekorfd. Zelfs de meest gekende tophokken slaagden er niet in de top van de nationale uitslag te bereiken. Oorzaak...??? We kunnen er alleen naar gissen. Transport??

De "627" vertrok naar Argenton (548 km) als tweede getekende van 22 gezette jongen. Als een schicht vloog ze haar hok binnen en werd electronisch geconstateerd om 16.11.47 uur. Met 1317,93 m/m werd het de hoogste snelheid van het hele konvooi van 30.146 duiven. Ze werd gewoon gespeeld op haar schabje maar was smoorverliefd op de jonge duiver die een plaatsje naast haar had ingenomen. Het gevolg is gekend.

In "Demervallei" werden 12 prijzen gewonnen, waarvan 8 per 10 tal.
De uitslag : 1e, 12e, 16e, 27e, 30e, 33e, 39e, 42e, 58e, 75e, 91e, en 137e, van 425 duiven.

De methode wordt zeer eenvoudig gehouden. Tot de jongen geslachtsrijp zijn blijven ze samen. Na de slechte ervaring op Bourges werden ze slechts een 2 tal uren voor de inkorving samen gelaten. Voor Bourges was dit 4 uur.

De "627 Argenton" is een eerder klein duifje, maar straalt wilskracht uit en heeft een zeer kleurrijk oog (een picasso-oog noemt Paul dit). Na het kweken van een paar rondes zal het waarschijnlijk naar andere oorden vertrekken.

De pedigree is zeer eenvoudig, één naam staat centraal, namelijk die van Schellens August.

De vader is de 6162760/1999 en de moeder is de 6318054/2001.

Bestand: In het totaal huizen er een 170 tal duiven waarvan slechts 2 oude vliegers en 9 jaarduiven. Het spel wordt dus duidelijk afgestemd op dit met de jonge duiven. Het kweekhok bestaat uit een 35 tal koppels. Een 70 à 100 jongen worden geringd.

 Prijzen van de "6398627/04

93e van 965 duiven uit Toury.
Blois = Probleem chipring.
206e van 620 duiven uit Sens.
176e van 874 duiven uit Bourges.
1ste nationaal Argenton 23.010 jonge duiven


User :