Zoeken

Jacops Antoine wint nationaal Souillac (2005)

Antoine, de kersverse nationale winnaar Souillac is 61 jaar, was tijdens zijn loopbaan jarenlang diamantbewerker.
Zijn carriere als duivenliefhebber begon in 1966. Hij is wat we mogen noemen een gelukkige liefhebber, tevreden met zijn prestaties en genietend van zijn hobby. Juist na de nationale overwinning genoot Antoine van zijn succes, maar beleeft het toch liever iets rustiger.Links Antoine en Mevrouw Maria Jacops in haar prachtige tuin - Rechts Antoine met zijn zoon Jan.


De Stam
:

Het eerste kweekpaar was een duiver van 1961 ras Miel Verhaert en een duivin van 1964 ras War De Schutter Pulle, liefhebbers die lang overleden zijn maar nog altijd zeer gekende namen zijn in de Kempen. In de loop der jaren is er natuurlijk nog andere geslaagde inbreng geweest, zoals een Staf v.d.Bempt duiver, Willy van Berendonk (kleinzoon stamkoppel Meulemans) duiver Flor Engels,dochter "Picanol" en dochter "Kleine Gaby van den Abeele" beide in bruikleen gehad van Mike Ganus USA zuster "Kannibaal" Dirk van Dijck en een duivin Marc Lemahieu (Ras Cassaert) Karel Hufkens .... maar alle toppers gaan nog altijd terug naar dat eerste stampaar.

De nationale winnaar :
Zoals Antoine zelf zegt heeft hij er nog betere dan de nationale winnaar, maar "De Souillac" zorgde toch voor eeuwige roem. Een zoon uit de nationale winnaar vliegt ook zeer goed.
De nationale winnaar gaat ook zowel langs vaders- als moederskant voor 50% naar het oud ras met langs vaders zijde 50% "Picanol" duivin in bruikleen Mike Ganus en langs de moeder, zuster kannibaal aangekocht bij van Dijck.
Gelukkig was de echtgenote van Antoine van permanentie toen de "Souillac" aankwam. Antoine was vlug even zijn klok van Dourdan naar het lokaal gaan brengen toen de 1ste nationaal neerstreek. Mevrouw Jacops die in principe nooit op de hokken komt zorgde ervoor dat de "Gouden controle" binnen de voorziene tijdslimiet gebeurde. Toen Maria juist van de hokken kwam met in haar hand de rekken kwam "Toine" thuis. Hij was de halve rampvlucht uit Dourdan vlug vergeten. Eerst melding lokaal, eerste provinciaal ............en dan de triller.
Gedurende lange tijd was Eric Limbourg uit Brussgem de gedoodverfde nationale winnaar. Na veel cijferwerk viel het verdict.
De duif van Jacops deed 1282.46 m/m en die van superkampioen Limbourg deed er 1282.31.

Methode en historiek:
In de loop der jaren werden veel eerste prijzen gewonnen. Antoine herinnert zich zijn eerste overwinning uit Quiévrain in 1967, als was het gisteren, maar de absolute uitschieter was de drie eerste provinciaal La Souterraine 5e, 6e, en 7e nationaal.
Verder nog, 2e nationaal Brive, 5e nationaal Cahors, 7e nationaal Bourges, 9e nationaal Argenton, 36e Nationaal Barcelona en een 72 nationaal Barcelona.

Na ongeveer 30 jaar zeer stipt te zijn geweest qua verzorging heeft Antoine het een 5 tal jaren terug over een andere boei gegooid. De prestatiedruk is afgenomen en zie, de prestaties verminderen er zeker niet om. Er wordt niets meer gedaan buiten een gewone verzorging. Niet alles meer op uur en tijd...., geen vaste uren meer om te trainen, de jongen mogen gewoon een nestje bouwen als ze daar zin in hebben, geen gesleur met manden om duivinnen te tonen aan de weduwnaars voor het vertrek, bij thuiskomst steekt het niet op een uurtje om de duivinnen weg te nemen .....
Resultaat zegt Antoine "Geen stress meer door de duiven, met de gedachte dat de duif die niet zo vroeg thuiskomt ook haar best gedaan heeft en het plezier aan duiven houden zoveel groter is dan vroeger en mij veel meer gelukkig maakt met onze mooie hobby". Het fanatiek bezig zijn is niet altijd nodig om meer dan bevredigende resultaten te boeken"....en wie mag een nationaal winnaar tegenspreken??
2005 werd aangevat met een 24 tal weduwnaars. Van de 75 geringde jonge duiven schieten er momenteel een 35 over. De weduwnaars doen aan winterkweek en worden niet meer herkoppeld voor het vliegseizoen. Door dit systeem ruien de weduwnaars veel trager, na Souillac had de nationale winnaar nog maar één pen gestoten.

Antoine had het gemerkt dat hij in topconditie verkeerde, toen de andere weduwnaars al lang in hun hok terugwaren kwam "De Souillac" steeds op grote hoogte aangevlogen en toch werd hij niet als eerste gezet van twee ingekorfde duiven. Hij had namelijk gemist op Limoges. Een eerste nationaal werd nu niet echt verwacht, maar zo zie je maar...

Nationale winnaar Souillac 2005 - Pedigree : Klik hier
Palmares : Klik hier

Werd 1ste Koning Union Antwerpen, Olympiade duif en verscheidene eerste as duiven. Won verschillende malen eerste provinciaal, won circa 500 trofee's in diverse kampioenschappen.
.........alleen een nationale overwinning ontbrak en die is er nu gekomen op Souillac 2005.


Het echtpaar Jacops op hun 40 jarige trouwdag