Zoeken

Bungeneers Frans, "Eerste nationaal Barcelona (2005)"

 


Ranst –
Niet lang maar zeer lang is het geleden dat we nog eens een Antwerpse duivenliefhebber bovenaan vinden op de nationale uitslag Barcelona, maar de 2005 editie bepaalde daar anders over. Maar liefst eerste en tweede nationaal zit in Antwerpen namelijk bij Bungeneers Frans in Ranst en Van Gils Frans en Paul uit Ravels.
Frans wordt Nationale Winnaar Barcelona 2005, tevens Gouden Vleugel-winnaar, 3de internationaal oude duiven, 2de internationaal duivinnen

Frans Bungeneers is stilaan bekend aan het worden in het Antwerpse fondwereld. Hij won in 1999 al eens een provinciale Cahors en wou heel graag nog eens een provinciale overwinning behalen en die krijgt hij – niet in de schoot gegooid – vandaag van de Spaanse en Catalaanse goden.

BE – 02 – 6502747 V “Tonny”
Als laat jong vloog Tonny geen enkele opleervlucht. Zij werd gewoon losgelaten aan huis. Op 2 nestpennen bleef ze staan en werd in 2003 opgeleerd samen met de jaarduiven. 75% Cor De Heijde dat is het bloed van Tonny (genoemd naar de vrouw van Cor) waarmee Frans zijn hokken met 90% heeft gevuld.

In 2004 vloog Tonny :
22 – 04: Vilvoorde zelf gaan trainen
01 – 05: Quiévrain
15 – 05: Noyon
21 – 05: Dourdan
09 – 06: Chateauroux
02 – 07: Barcelona = 684ste Nationaal Oude duiven en tevens 124ste Nationaal DuivinnenNa Barcelona kreeg Tonny een verdiende rust
Na het fondseizoen (half Augustus) geeft Frans zijn duiven een zuurstofkuur zoals hij dat noemt. De duiven mogen ’s morgens los en worden ’s avonds terug binnengelaten, ook in het weekend worden de duiven binnen gehouden omdat de buurman op de snelheidsvluchten speelt. Maar vanaf Oktober zijn ze dus elke dag zowat 10 uren buiten in de open lucht. In Maart werden de duiven voor de eerste maal gekoppeld en ook opgeleerd tijdens dit eerste nest.
Frans houdt alles bij op papier in een boek over welke duiven op welke vlucht meegaan en als hoeveelste zij arriveerden en ook in welke positie zij werden ingemand. Zo is het gemakkelijk om te zien wanneer hij welke duif moet spelen en klaarmaken zodat ze ideaal zit voordat er een wedvlucht is. Tonny werd dan ook op een ideale positie ingemand. Tonny had bij de inmanding op zondag jongen van 4 dagen.

Alle duiven worden op nest gespeeld zowel de duivers als de duivinnen. Dit is heel wat moeilijker dan op weduwschap meent Frans en in het begin was het zeker niet makkelijk maar wie trouw zweert aan zijn systeem zal er vroeg of laat de vruchten van plukken.

Observatie is volgens Frans de enige methode om je duiven te leren kennen, als je ze in het oog houdt kan je er veel van leren want soms halen ze echt gekke toeren uit. Soms moet je gewoon een duif thuislaten omdat ze niet genoeg in conditie is want anders zakt het zelfvertrouwen van de duif en vliegt ze de keer erop ook slecht.

Medisch:
Kuren tegen Tricho wordt gedaan voor het seizoen aanvangt en na het uitkomen van de eerste ronde jonge duiven wordt het vaak nog eens herhaald.
Als de mest goed is en de kopjes zien er goed uit wordt er niets gedaan want dan zijn ze gezond. Frans geeft niet veel extra voedingssuplementen. Maar als sportatleet weet Frans dat elektrolyten zeker opbouwend zijn en helemaal geen kwaad kunnen, zodoende worden deze na een wedstrijd wel in het watertoegevoegd.

Voeding:
Verschillende voeders worden door elkaar gemengd en als extra naar het inmanden toe worden er kleinere zaden toegevoegd voor het totaal opvoederen. De duiven hebben de ganse dag door eten in hun bak staan.
In een onderdeel van de duivensport is Frans een echte keurder, een gans boek schreef hij over zijn opgedane praktijk dewelke hij nu blijkbaar heeft omgezet in de praktijk op zijn eigen hokken. Voor Frankie Roels heeft hij ooit eens een duivin uitgezocht op een verkoop en een paar jaar later was die duivin plotseling de moeder van de Gouden Vleugel winnaar !

Topsport:
Frans is zelf nog topsporter geweest bij een eerste klasse handbalploeg en Karin de vrouw van Frans was aanwezig als deelneemster in Moskou 1980 tijdens de Olympische Spelen TOPSPORT in Ranst dus, samen met haar ouders richten ze jaarlijks de grote prijs wielrennen van Aartselaar in.