Zoeken

Brockamp Peter & Hans-Peter winnen internationaal Marseille (2005)

 
Vader en zoon Peter + Hans-Peter Brockamp, Boppard (DE)

 

14.041 duiven werden er dit jaar internationaal ingekorfd voor de internationale Marseille vlucht. Zoals steeds is Duitsland goed vertegenwoordigd voor deze klassieker. De vader-zoon tandem Peter & Hans-Peter Brockamp, Boppard, Duitsland gingen met de hoogste internationale eer aan de haal. Voor een afstand van 785km, werden er door de combinatie Brockamp 21 duiven ingemand.
Deze prachtige overwinning kan men zeker geen toevalstreffer noemen, want niet alleen werd er een eerste internationaal geklokt, maar er werd een indrukwekkende reeks neergezet, met aankomsten om 18H46, 19H04, 19H13, 19H14, 19H18, 19H22, 19H48, 20H28, 20H31 en 20H59. Bij het sluiten van de wedstrijd werden er niet minder dan 18 duiven geklokt van de 21 gezette. Een superreeks, die de volgende internationale uitslag tot gevolg had: 1, 21, 79, 112, 118, 136, 163 internationaal voor de eerste 7 geklokte duiven. De machtige overwinnaar, die nu onder de naam “Marseille King” verder door het leven trekt, is een drie-jarige duiver, die als 4de getekende in de mand ging, een duif die zeker niet aan zijn proefstuk bezig was. Hij werd 5 maal op nationale en internationale vluchten gezet en won steeds zijn prijs.
In 2004 won hij 4° nationaal Cahors (828 km) tegen 1578 duiven, 297 nationaal Marseille tegen 4928 duiven en 195 nationaal Perpignan (938km) tegen 2210 duiven.
Ook in 2005 bewees hij reeds zijn forme door op Pau (977km) al zijn hokgenoten te kloppen en een 102 nationaal tegen 1238 duiven te winnen.
De Marseille King is een bonte blauwgeschelpte witpen duiver met een zachte pluim, een gemiddelde bouw en een heel mooi oog. Ook de afstamming mag gezien worden. Vader is de “blaue Budapest II” een zoon van de stamvader de “junge As” een rechtstreekse Georges Carteus duiver. De Budapest II was zelf een uitmuntend vlieger op de oostlijn en won een 2° en 8° prijs St Polten (635 km), 4° Nickelsdorf (735 km), 4° Wenen (720 km) en een 5°, 12° en 19° prijs Budapest (900 km). De moeder is een dochter van het superkoppel van Etienne Vanhaverbeke, Ichtegem. Zij is ook de moeder van de 12° nationaal Perpignan. Een broer van de vader, “blaue Budapest I” was een vlucht kanon en vloog op 2 verschillende lossingsrichtingen de 1° prijs regionaal Budapest en 1 jaar later 1° prijs regionaal Marseille. Een andere broer werd Duitse Olympiade duif Kaapstad 2001 voor de familie Menne & dochter. Wat een prachtfamilie!!
Volgens Hans-Peter Brockamp werd de Marseille King gedreven tot deze prachtprestatie door de jaloezie voor de duiver in de bak boven hem. Deze rivaal, een rode duiver, gekwetst aan de vleugel en niet bij machte goed te vliegen, heeft moeite om tot op zijn bak te vliegen. Hij werd kort voor de inkorving terug op het hok geplaatst en de Marseille King was boordevol jaloezie en vechtlust en lag steeds op de loer om achter de rivaal aan te gaan… een jaloezie goed genoeg om alle concurrenten achter zich te houden.Boppard, een pittoresk dorpje aan de midden Rijn, niet ver van de bekende Lorelei rots en van de samenvloeiing van de Moesel en Rijn. Peter & Hans-Peter Brockamp zijn een vader-zoon combinatie. Vader Peter heeft reeds duiven sinds 1948 en kan zonder terug kijken op een glansrijke duiven loopbaan. Reeds in de jaren 50 behaalde hij zijn eerste kampionsschapstitel. In de zestigerjaren, bezorgden zijn Huijskens-Van Riel duiven hem reeds de faam in Koblenz en omstreken dat ze schier onklopbaar waren. 1967 was een waar topjaar met niet minder dan 12 eerste prijzen. Zoon Hans-Peter werd van bij de aanvang gefascineerd door de grote fond. Sinds midden jaren tachtig staan dan ook vluchten zoals Pau, Barcelona,Dax, Marseille en Perpignan op de Brockamp kalender.
In 1999 behaalden de Brockamp duiven in 3 weken zowel de eerste internationaal van Bordeaux (gespeeld door Harald Schröder met een rechttreekse Brockamp duif) als de eerste internationaal Perpignan, door Brockamp zelf gespeeld. Met deze tweede internationale zege voegen de tandem Brockamp en zoon zich bij de elite van de Europese grote fond spelers met meerdere eerste prijzen internationaal.
Toch blijft ten huize Brockamp de duivensport vooral een hobby en is het duivenbestand van circa 150 duiven, alles inbegrepen, zeker niet groot te noemen. Er wordt enkel met duivers op weduwschap gespeeld. Een aantal jonge duivinnen verhuist jaarlijks naar clubgenoot Peter Nitsch en deze speelt deze duivinnen als jaarling op nest op vluchten zoals Marseille. Eén van deze jaarlingduivinnen behaalde bij Peter Nitsch in 2005 de 45st prijs internationaal ook op Marseille. In 2003 behaalde Peter zo een 1° prijs zonaal en 4° prijs nationaal Marseille met een jaarling Brockamp duivin.

Stamopbouw:
De eerste grote fond duiven werden tussen 1985 en 1988 bij André Vanbruaene en Ivo Van Lerberghe gehaald. Bij Vanbruaene werd de “blaue Vanbruaene” BELG 85-3410669 aangeschaft, zoon van een volle broer 1° internationaal Barcelona 1984. Hij is één van de huidige stamduiven.
Bij Ivo Van Lerberghe werd een zoon van de “Barcelona Crack” (43° en 50° internationaal Barcelona) x “Mona” (moeder 1° internationaal Perpignan 1988) gehaald. Deze crack BELG 86-3135142 bevruchtte jammer genoeg slechts 3 jaar, maar gaf in die tijd 3 zonen samen op 39 internationale vluchten niet minder dan 38 prijzen vlogen.
Vandaag de dag bestaat de Brockamp stam uit 50% Georges Carteus, Ronse origine, opgebouwd uit afstammelingen van Carteus asduiven. De eerste 3 duiven die bij Carteus gehaald werden waren stuk voor stuk fantastische kweekduiven. De moeder van “Armstrong” 1° internationaal Perpignan is een directe dochter van de wereldberoemde “Limoges” van Carteus (1° nat Limoges, 3° nat Perpignan). De moeder van “Super Bordeaux” 1° internationaal Bordeaux (Schröder) is een dochter van de bekende “bonte Barcelona” (4° nat Perpignan 91). En de grootvader van “Marseille king” 1° internationaal Marseille 2005 is een zoon van de “As” (4° nationale asduif 93 en 2° internationaal Perpignan 95)
Omdat ze bijna nooit duivinnen spelen zijn ze in Boppard steeds op zoek naar duivinnen uit asduiven of (inter)nationale winnaars om deze met hun eigen topduiven te kruisen. Zo werden met succes duiven van Menne & Töchter, Hamminkeln, Harald Schröder, Aachen en Josef Fell, Erkelenz gekruist. Hun eerste duif op Barcelona komt uit een duivin van Wim Muller, Wilhelminadorp. Verder spelen een duivin van Etienne Vanhaverbeke, een duivin van Luc Sioen en een duivin van Jean Hausoul een belangrijke rol op het kweekhok.

De nadruk ligt hier volledig op de grote fond met morgenlossing. De bedoeling is dan ook prestatieduiven te kweken die goed 14 ot 15 uren per dag kunnen vliegen, dat zijn de duiven met de grootste waarde voor het hok Brockamp. In het kweken wordt er naar gestreefd om snelheid en uithouding te combineren, en wordt er bewust gekozen om kleine fond duiven meer uithouding te geven of overnachters meer snelheid te kweken. Men heeft op alle internationale vluchten, behalve Barcelona, al duiven op dezelfde dag thuisgekregen. Dit op de volgende afstanden: Cahors 720 km, Bergerac 800 km, Marseille 785 km, Bordeaux 858 km, Perpignan 911 km, Dax 968 km en Pau 977 km. Bij wedvluchten met middaglossingen vliegen er te veel duiven in de nacht gedurende de neutralisatie, wat een vertekend beeld geeft van de waarde van duiven. Daarom speelt me deze vluchten niet graag te Boppard.

De Kweek: Er wordt naar gestreefd om met prestatieduiven te kweken. Het eerder kleine kweekbestand omvat 10 paar kweekduiven. In dit bestand zitten de 2 Carteus stamduiven (zoon As 797 en zoon As 571) en een zoon van de “Soustons” van H&R Wijnands, Maastricht, die de vader is van “Armstrong”. Alle andere kweekduivers zijn prestatieduiven, allen die zich vooraan regionaal, nationaal of internationaal geplaatst hebben. Daaronder bevinden zich “Armstrong” (1° internationaal Perpignan 1999), “Marseille Star” (12° internationaal Marseille 1997), “Tiger” (1° nationaal St Pölten 1997), “Raphael” (10° nationaal Perpignan 1999), “Hannah” (4° nationaal Marseille 2003), “Blaue Budapest II” (2° nationaal St Pölten 1997, 4° nationaal Wenen 2001 en 4° nationaal Nickelsdorf 2001).
Omdat de meeste bekende nationale en internationale winnaars en asduiven uit kruisingen geboren worden, volgt men hier ook de kruisingskweekmethode. Bovendien worden er veel goede duiven uit betrekkelijk jonge duiven zoals jaarlingen geboren, dus ook hiet kweekt met met alle jaarlingen. Bij grote uitzondering wordt er ook soms aan lijnkweek gedaan.
Bij de aanschaf van duiven wordt er steeds op gelet dat deze duiven uit een succesvolle familie afstammen. Er wordt ook groot belang gehecht aan het recuparatie vermogen van deze duiven. Dus men verkiest duiven die hard gespeeld worden en snel recupereren.

Voorbereiding:
De voorbereiding voor een volgend vluchtseizoen begint bij het einde van het laatste seizoen. Na Perpignan worden alle vliegers gepaard en brengen een ronde jongen groot. Daarna kunnen de duiven nog eens broeden. Dit om de rui te bevorderen. Midden tot einde december worden dan de geslachten gescheiden. Alle dieren brengen gescheiden de winter door. Begin april wordt er dan weer bij mekaar gezet als start van het nieuwe seizoen. Ook deze keer wordt er slechts gebroed. Gedurende het broeden worden de eerste trainingsvluchten gegeven en wordt er ook 7 dagen gekuurd met Ronidazol (10%) tegen trichomonas. Vanaf begin mei worden de duiven elke week met de lokale club gespeeld. Dan worden zijn ze klaar voor het zware werk. Dit systeem zorgt er voor dat de duiven in de zomer traag ruien. De “Marseille King” had op Pau nog een volle vleugel en had net voor Marseille zijn eerste pen gestoten. Daarom zijn Marseille en Perpignan de laatste jaren de lievelingsvluchten ten huize Brockamp geworden.

Verzorging en medische begeleiding:
Zoon Hans-Peter houdt zich als biochemicus reeds lange tijd bezig met de stofwisseling van de duiven. Hij beschouwt de duiven als volwaardige atleten en hij weet dat er tussen gezondheid en bloedvorm een groot verschil bestaat. Een goede stofwisseling en is dan ook de sleutel tot de vorm. Daarom heeft Hans-Peter de “Probac” produkten ontwikkeld, produkten die op basis van probiotische bacterien werken. Uiteraard worden deze Probac producten het ganse jaar aan de vliegduiven verschaft.
De specifieke voorbereiding voor de zware fondvluchten begint circa 14 dagen voor het inkorven. En dit eerst met de optimale van de vorige (training)vlucht. Daarom worden er Oregano olie, Probac 1000 electrolyten en een zeer geconcentreerd dierlijk eiwit APF90 gegeven. Dit om de spiermassa volledig te laten herstellen en uit te bouwen. Daarna volgt voor alle duiven een kropspoeling met “Metro Plus” tegen trichomonas en andere kropaandoeningen. Circa 8 dagen voor het inkorven wordt er gedurende 3-4 dagen “aktieve Eisen” gegeven, een belangrijk produkt voor de verhoging van het hemoglobien in het bloed, wat de zuurstof opname bevordert. Dit omdat de stofwissleing bij duiven heel veel zuurstof nodig heeft, net zoals bij de mens. Na het toodienen van “Aktieve Eisen” gaan de duiven duidelijk meer vliegen. En tot slot wordt er de laatste 4 dagen essentiele vetzuren teogediend door middel van Lecithin olie gemend met Probac Energy over het voeder. In het water krijgen de duiven nog wat Probac 1000 en wat Catosal. Nu zijn ze klaar voor het zware werk. Toch nog een opmerking van Hans-Peter, ondanks die grondige voorbereiding heeft men natuurlijk nog klasse duiven nodig en het nodige geluk om tot een topprestatie zoals op Marseille te komen.

Wij wensen vader Peter en zoon Hans-Peter nog veel succes en duivenplezier.