Zoeken

Anciaux Marcel, "Winnaar 1° Nationaal Bourges I tegen 18.998 Oude duiven en snelste van 32.470 deelnemende duiven!"


Marcel Anciaux uit Lillois


Bourges is de eerste vlucht van het nationale programma 2008. In totaal gingen 32.470 duiven de mand in voor deze 'opener' van het nationale vluchtseizoen (om en bij de 11.000 duiven meer dan vorig jaar). Op zaterdag 24 mei kregen de duiven de vrijheid, in ideaal vliegweer, en op het traject richting thuisfront blies de wind overwegend uit 'oostelijke sector'. Ondanks de oostenwind was er weer een Brabantse duif de snelste van heel het pak, net als vorig jaar 2007, toen Davy Tournelle een dubbelslag lukte.
Het is Marcel Anciaux uit het Waals - Brabantse Lillois, nabij Eigenbrakel… die de snelste duif van gans het konvooi klokte om 12u25, voor een afstand van 419,708 Km, goed voor 1332,41 meter als minuutsnelheid... meteen goed voor de 1° Nationaal Bourges tegen 18.998 oude duiven!
De duif van de heer Anciaux levert hiermee een geweldige prestatie, want hij vliegt op nationaal vlak bijna 48 meter per minuut sneller dan de 2° snelste duif geklokt door M.& G.Casaert, de nationale overwinnaars bij de jaarlingen… die hun duif klokten om 12u23 voor 401,950 Km, zijnde aan 1284,19 m/min… en liefst 62 m/min sneller dan de 2° prijs Nationaal bij de oude duiven, de duif van de tandem Gevaert-Lannoo die 1270,20 meter haalt.


De nationale overwinnaar, luisterend naar de naam "Le Philippe" levert hiermee een prestatie om in te kaderen… eentje met 'Eddy Merckx'-allures, die in zijn glorietijd zijn concurrenten ook op minuten kon fietsen! We hadden net voor het te perse gaan een overgelukkige, maar toch enigszins ontstemde winnaar Marcel Anciaux nog aan de lijn… vooral het feit dat hij reeds enkele berichten opving, dat bepaalde 'grote hokken' hem zijn overwinning niet echt zouden gunnen, stoot hem tegen de borst! Waarom toch mensen? Geef een kleine liefhebber en pure hobbyspeler als Marcel Anciaux gewoon de 'eer' die hem toekomt, punt uit!


"Le Philippe" 1st national Bourges 2008

De Melker
Marcel Anciaux , een 63-jarige leraar op rust , is een gedreven melker met een kleine duiveninfrastructuur. Amper 15 oude en 7 jaarlingen + voor iedere weduwnaar een vrouwelijke partner, naast een handvol jongen… omvat zijn volledige duivenbestand. En kwekers? Die heeft hij niet…en zijn ook niet echt nodig volgens Marcel, als je de duivensport puur als hobby opneemt. Kijk, zegt Marcel, ik ben een pure 'amateur' en geen 'man van de commerce', dan heb je die kweekduiven niet echt nodig… enkele duiven om mee te spelen voor het plezier is meer dan voldoende. Marcel kocht 10 duiven bij dorpsgenoot Philippe Charlier (waaronder de Nationale winnaar), en 10 duiven bij het 'Kweekstation Natural', dat is het!

Voorbereiding
De oude duiven vlogen als voorbereiding op Bourges : Vervins, Soissons, Nanteuil, en vervolgens 2 x Toury, zonder echte uitschieters. De week voor Bourges zaten alle duiven nog in Toury. Door het slechte weer werd deze Toury pas op zondag gelost… net op de verjaardag van Marcel. Marcel had op zondag echter gereserveerd in een restaurant, om met de familie zijn verjaardag te vieren met een lekker etentje. Iets wat hij kost wat kost wou laten doorgaan, en gezien hij niet 'elektronisch' klokt… moesten de duiven het niet alleen zonder hun baasje stellen bij thuiskomst, ze werden dus ook niet geklokt.
Toen Marcel thuiskwam van het restaurant zaten reeds 16 van zijn 22 kleppers op hem te wachten. Een buurman had een 2-tal duiven opgemerkt rond de klok van 15 uur, duiven die binnen de eerste 15 prijzen van Toury zouden gevlogen hebben in het lokaal. Bij deze 2 vroege vogels zat volgens zijn buur een ' bonte witpen', zou dat niet toevallig "Le Philippe" geweest zijn, de latere nationale winnaar Bourges die daar reeds de eerste tekenen van nakende topconditie had getoond?
In ieder geval, op Bourges was het wel raak… nadat men dezelfde dag ook al vroeg was op Toury bij de jaarlingen.


De winnaar "Le Philippe
"

Le Philippe 1502882/06 bezorgde Marcel de 1ste nationale zege uit zijn carrière... en is genoemd naar de kweker en goede vriend van Marcel, namelijk Philippe Charlier (Lillois), vanwaar deze duif afkomstig is. Deze 2-jaarse doffer vloog op het traditionele weduwschap. Hij presteerde vorig seizoen aanvankelijk niet zo best op de Frankrijk-vluchten, maar toen er door de vogelgriep noodgedwongen richting Duitsland werd getrokken, ontbond "Le Philippe" zijn duivels vanuit Koblenz en Maagdenburg met 2 prijzen per 10-tal.
In zijn pedigree duiken bekende namen op als Marc Roosens, Pirson, Janssens, Van Hee, Deneufbourg, Polder en Steketee… waaruit we kunnen afleiden dat deze 'Bourgesklepper' een kruisingsproduct is, waarin het 'edel winnaarsbloed' van voornoemde topliefhebbers zit verwerkt.
Marcel nam met 10 duiven deel aan Bourges waarvan deze "Le Philippe" meteen de 'oppergaai' wist mee te graaien, voor de neus van de zware concurrentie! Hij zal vermoedelijk de enige duif zijn bij Marcel die zich op deze Bourges op nationaal zal weten te klasseren. Misschien moet Marcel straks opnieuw op restaurantbezoek, ditmaal om zijn nationale overwinning te vieren! Het is hem in ieder geval van harte gegund!
Alvast proficiat aan Marcel en zijn familie vanwege het ganse PiPa-team!