Zoeken

De Cock Jo en Curfs Lou winnen internationaal Narbonne (890 km.) tegen 10.072 duiven (2007)

 
Lou met de Zeppel en Jo met de 266, Wijnandsrade (NL)


Vandaag neem ik u graag mee naar een van de mooiste streken van Nederland namelijk Zuid-Limburg. In het glooiende heuvellandschap ligt westelijk van Heerlen het dorp Wijnandsrade. Wijnandsrade is een dorp met ongeveer 2000 inwoners in Nederlands Limburg. Sinds 1982 behoort het tot de gemeente Nuth. Het woord rode (ook wel rhode of rode) betekent ontginning. De naam van het dorpje betekent dus feitelijk “ het ontgonnen gebied van Wijnand”.
In dit prachtige dorp woont aan een van de vele grote vijvers, die het dorp rijk is, Jo de Cock in een mooi woonhuis, waarin sinds 1904 gedurende lange tijd een boterfabriek was gevestigd.
Achter het woonhuis staan de vlieghokken van Jo de Cock (50) en zijn compagnon Lou Curfs (67).
Beide mannen speelden zelfstandig met duiven totdat zij in 1999 een combinatie vormden. Omdat Jo nog volop in het arbeidsproces zit, is het Lou, die het grootste deel van de verzorging op zijn schouders neemt. Voor zover de tijd dat toelaat probeert Jo hem daarbij zoveel mogelijk te ondersteunen. Jo en Lou zijn lid van de ongeveer 50 leden tellende P.V. Juliana te Heerlerheide.De aankomst

Jo en Lou verwachtten de duiven van deze vlucht tussen 18.00 en 20.00 uur. Het was moeilijk in te schatten, want hoewel de duiven naar huis gejaagd werden door een sterke staartwind, moesten ze onderweg menig regenbui trotseren. Een paar minuten na 20.00 uur viel dan de rode doffer 04-NL-1265272 op de klep. Hij werd vrijwel direct gevolgd door nog een duif. De rode doffer werd om 20.04.58 uur geconstateerd, maar die andere duif bleef treuzelen en werd pas om 20.08 uur geconstateerd. De tweede duif was de 04-NL-1265266 en is van de soort van Toine Huijnen uit Heerlen x Fons van Ophuizen. De mannen dachten niet direct aan een overwinning, want er stond al een melding op teletekst. Dit bleek later een foutieve melding te zijn geweest. Om 21.00 uur volgde de derde duif. Toen bekend werd, dat zij niet alleen nationaal, maar ook internationaal de vlucht vanuit Narbonne hadden gewonnen, waren ze de koning te rijk en werd er menig pilsje getapt. De vreugde was zo groot, omdat ze er al zovaak dichtbij waren geweest, maar elke keer net niet de overwinning konden binnenhalen. De volgende ochtend waren ze weer vroeg uit de veren en konden ze duiven constateren om 07.26, 07.40, 08.48, 10.49, 11.16 en 11.44 uur. Zij pakken er 10 van de 21 in de prijzen. Naast de overwinning pakken ze waarschijnlijk ook nog de 3e of 4e prijs internationaal. Dit is wat noemt een droomuitslag.
De winnaar heette tot die dag de “Bordeaux”, omdat hij in 2006 in de Fondclub Parkstad van Bordeaux de 1e prijs won en een 12e nationaal tegen 3235 duiven en een 26e internationaal tegen 5710 duiven. Vanaf deze overwinning zal hij door het leven gaan als “De Zeppel”. Hij is vernoemd naar een van `de Gebr. Loyens uit Hulsberg, die deze duif kweekten. In de afstamming van “De Zeppel” zien we langs vaderskant dat die afstamt van duiven van H. van Brienen uit Swalmen ,overgrootvader is een doffer uit het stamkoppel B 74-291 (Adriaan Wouters) x B78-065 (Marien-Meulemans), overgrootmoeder G. Carteus, Ronse (B) (dochter “Tulle” 2e nat. Tulle) x de grootmoeder “Konijntje” van N. Konijn uit St. Pancras (dr. 2e nat. St. Vincent), overgrootvader is de 2e nat. St. Vincent en overgrootmoeder een “Zus Madonna.
 Langs moederskant zien we de lijn van “het Trutje” de stammoeder van het hok Jan Theelen uit Buggenum.Prestaties van “De Zeppel

In 2005
111e prov. Cahors tegen ca.3000 duiven
In 2006:       
12e nationaal Bordeaux tegen 3235 duiven
26e internationaal Bordeaux tegen 5710 duiven
In 2007:
722e nationaal Bordeaux tegen 3642 duiven
1e internationaal Narbonne tegen 10.072 duivenVleugel van de Zeppel


Vleugel 266 - 4e intern. Narbonne

Hokken

In de tuin staat een hok van twaalf meter en twee etages. Boven zitten de vliegers en onder de jonge duiven. Daarnaast hebben ze nog een zolderhok van 4 meter. Het vlieghok staat met de voorzijde op het zuiden gericht. Het kweekhok staat bij Lou thuis. De hokken worden dag en nacht bewaakt door twee angstaanjagende Rottweilers.


Lou en Jo voor de vlieghokken


Hokopbouw

Hun hok is voornamelijk opgebouwd met duiven de soort van de Gebr. Saya, Harrie en Roger Wijnands, Toine Huijnen uit Heerlen, Lei Kurvers uit Hulsberg en Piet Boijen uit Nuth. De duiven van Jo en Lou zijn middelmatig qua grootte en zeer zacht gepluimd. Als er nieuwe duiven bijgehaald worden moeten die altijd passen in de familie van hun duiven. Het liefst spelen deze mannen de overnachtvluchten met ochtendlossing. Zij hebben zich hierop geconcentreerd vanaf het moment dat ze in 1999 een combinatie gingen vormen. Ze proberen op alle vluchten bij de eersten van de uitslag te staan.

Kweken
Zij beschikken over 16 kweekkoppels. Hun stamkoppel bestaat uit een doffer van de Gebr. Saya x een duivin van Zegers (soort Gebr. Saya).Ze doen hier zowel aan kruisen als aan inteelt. Lou heeft als hobby de stambomen te vergelijken en te bedenken wat er op elkaar gekoppeld moet worden.
Meestal koppelen ze hun kweekduiven begin maart en de vliegduiven half maart, zodat eieren van de kwekers overgelegd kunnen worden. Uit bewezen vliegduiven wordt ook gekweekt. Doorgaans kweken Jo en Lou ongeveer 100 jonge duiven voor eigen gebruik.

Het systeem
Ze begonnen hier in Wijnandsrade aan seizoen 2007 met 32 oude en 20 jaarlingen. Ze beoefenen alleen het traditionele weduwschap met de doffers. In het begin van het seizoen worden de duivinnen kort getoond voor het inkorven. Als ze al een paar vluchten mee geweest zijn, worden de duivinnen iets langer getoond voor inkorving. Als voorbereiding doen de fondduiven hier een stuk of vijf vluchten, met als verste de vlucht tot Reims (ca. 250 km.). De vliegduiven worden niet verduisterd en ook niet verlicht. Aan de hand van de prestaties op de voorgaande vluchten en door observatie in de dagen voor inkorving, wordt bepaald welke duiven als getekenden de mand in moeten.
De duiven krijgen steeds lichte kost met dien verstande dat ze zwaarder voer krijgen vanaf de laatste woensdag tot en met de inkorvingsdag (dinsdag). Jo en Lou gebruiken de mengelingen van Versele Laga en Paloma. Naast het voer krijgen de duiven iets snoepzaad en een paar pinda’s in hun broedvak.
De duiven trainen hier twee keer per dag een uur en hierbij wordt geen gebruik gemaakt van een vlag of iets dergelijks. Soms worden de duiven nog eens zelf weg gebracht naar Marche (B), maar alleen wanneer ze in het weekend wegens slechte weersvoorspellingen niet met een reguliere vlucht zijn mee geweest.

Medische begeleiding
Om hun duiven in een goede gezondheid te houden volgens zij het systeem van dr. Boskamp uit Beek.  Ze doen veel op kruidenbasis: ze houden van zo natuurlijk mogelijk. Wanneer de duiven op eieren van zo’n 10 dagen broeden zitten krijgen ze een geelkuur. Voor de inkorving krijgen de duiven elektrolyten, Farvisol (vitaminen) en mineralen. Zondags worden de duiven ontsmet met “poeder 18” van dr. Boskamp, dit is iets tegen het geel, coccidiose en luchtwegen. Jo en Lou zijn zeer tevreden met dr. Boskamp en zijn producten.

Prestaties

In 2006:
Steeds in de kop van de uitslagen, maar net geen 1e prijs. Ik ben van mening, dat menigeen zeer tevreden zou zijn met de volgende prijzen, die de combinatie behaalde.
6e nationaal Pau tegen 2342 duiven
14e internationaal Pau tegen 6553 duiven
6e en 13e nationaal Narbonne tegen 2583 duiven
70e nationaal Carcassonne tegen 3167 duiven
78e nationaal Barcelona tegen 6777 duiven
Winnaar serie 2 en Golden Double Narbonne (2 eerstgetekenden)

In 2007:
1e en (waarschijnlijk) 4e internationaal Narbonne
Winnaar serie 2 en Golden Double Narbonne

Kampioenschappen
Jo en Lou streven er niet naar om kampioenschappen te behalen. Wanneer de duiven goed af komen, komen de kampioenschappen ook vanzelf, maar zij leggen er zich niet speciaal op toe. In hun vereniging P.V. Juliana te Heerlerheide werden ze in 2006 Keizer-Generaal.

2006 Fondclub Parkstad
2e asduif grote fond morgenlossing met de 03-NL-1596684
2e aangewezen grote fond morgenlossing
2e onaangewezen grote fond morgenlossing
2e keizer boven 800 km.

2006 “1000 km. Vrienden”
1e keizerkampioen (1e geklokte + 1e getekende over 11 vluchten)

Doel voor de toekomst
Het allerbelangrijkste vinden deze mensen: zelf gezond blijven, zodat ze de duivensport kunnen blijven beoefenen.
Ze willen hun huidige niveau zien te behouden en als het even kan proberen te verbeteren.De bewakers


Tot slot

Ik was te gast bij een paar duivenliefhebbers, die met volle teugen genoten van hun succes. Eindelijk was de overwinning dan ook eens aan hen ten deel gevallen, ze waren er immers al zo vaak heel dichtbij.
Jo en Lou, ik  heb de paar uurtjes bij jullie als heel fijn ervaren en ik ben er eigenlijk van overtuigd, dat ik de komende jaren nog wel eens terug zal komen, want met het materiaal dat op jullie hokken zit, behoort een volgende overwinning zeer zeker tot de mogelijkheden.