Overslaan en naar de inhoud gaan

Zowel liefhebbers als KBDB begrijpen niet dat er geen versoepelingen volgen in de duivensport

Op sociale media voel je al de hele dag de onvrede toenemen over het uitblijven van versoepelingen in de Belgische duivensport. Wij legden ons oor te luister bij Pascal Bodengien.

Gisterenavond brachten we het nieuws dat de Nederlandse liefhebbers van afdeling Limburg en afdeling Zeeland komend weekend duiven zullen kunnen lossen in Frankrijk. Lees het bericht hier.

De Belgische duivenwereld nam dat bericht met verbazing op. Op sociale media ventileerden heel wat liefhebbers en zelfs lokaalhouders vandaag hun ongenoegen. "Waar is de logica?", vroeg men zich luidop af... De sfeer van begrip van de voorbije weken dreigde plots om te slaan. Het werk dat de KBDB achter de schermen verrichtte werd door velen geprezen, de versoepelingen (opleervluchten tot 25 km, opleervluchten met de maatschappij binnen België) die werden doorgevoerd leken voor iedereen logisch, zowel qua timing als qua inhoud. Iedereen was "mee" in dat verhaal om het zo te zeggen.

Nu de Nederlandse duiven vanaf komend weekend door België vervoerd mogen worden om in Frankrijk gelost te worden, ontstaat er echter onbegrip: "Waarom mogen Belgische duiven dan niet vanuit België vervoerd worden tot in Frankrijk?" Is de vraag die bij velen opborrelt. Dat zit zo. De Nederlandse duiven worden beschouwd als 'transit', deze duiven doorkruisen ons land. Vergelijk het met goederen of -zo u wil- dieren (zoals bijvoorbeeld kalkoenen of kippen) die via vrachtwagens ons land doorkruisen en op die manier als transitvervoer worden toegelaten. De Belgische duiven zijn volgens de geldende coronamaatregelen echter geen essentieel vervoer...

Geduld geraakt op

In de loop van deze namiddag dook op social media plots ook een brief op die via een Whatsapp-groep was gelekt door iemand van de KBDB. "Niet de bedoeling!" geeft de nationale voorzitter Pascal Bodengien ons mee. "De bewuste brief werd op mijn vraag door Maggy De Clerck (medewerkster KBDB, nvdr) opgesteld en aan Dierenwelzijn bezorgd. Via een Whatsapp groep over de duivensport heeft iemand die brief in de openbaarheid gebracht, wat dus niet de bedoeling was", legt Bodengien uit.

"Maar ik heb er mijn buik wel stilaan van vol", laat de nationale voorzitter ook zijn ongenoegen over de situatie de vrije loop. "We blijven aandringen op versoepelingen voor de Belgische duivensport bij de bevoegde personen en instanties, maar als er geen versoepelingen volgen zullen we een kortgeding aanspannen tegen de overheid", aldus Bodengien.

Sinds gisterenavond evolueren de zaken snel, zeer snel. Momenteel staan de zenuwen bij iedereen strak gespannen. Zowel de KBDB als haar duivenliefhebbers willen Frankrijk in. "In dat opzicht werden voor komende woensdag door de KBDB voor 8 verschillende lossingsplaatsen in Frankrijk aanvragen ingediend", aldus Bodengien. "Op die manier wil de KBDB klaar zijn voor wanneer er toelating komt om te lossen in Frankrijk. We willen nu geen tijd meer verliezen."

Afwachten nu hoe een en ander de komende dagen verder zal evolueren...