Overslaan en naar de inhoud gaan

ZLU-kopstuk Eddy Hoedemakers (Geleen, NL) wint 1e Internationaal Marseille 2011

Ruim vijftig jaren duivensport ervaring waarvan ook nog eens 35 jaar (!) op bestuurlijk niveau; daarvoor staat Eddy Hoedemakers uit Geleen. Maar de ZLU-preses geeft ook leiding aan een uitzonderlijke stam fondvliegers die een ongekend hoogtepunt vierden met het winnen van de 1e Internationaal Marseille …

Eddy Hoedemakers … gepokt en gemazeld in de nationale duivensport en dan vooral waar het zijn geliefde fondvluchten op ZLU-niveau betreft. Vanaf midden Jaren Tachtig zijn absolute specialiteit waar een groep van 30 oude en 19 jarige weduwnaars al meer dan eens voor Nationale glorie zorgde. Ook toen werd het basiskoppel gevormd; een doffer van Th. Crommentuyn uit 1984 (75% Van der Wegen en een duivin rechtstreeks van Antoon en Lucy van der Wegen uit 1988. Nazaten van dit koppel bleken veruit het beste dan Eddy op zijn hok heeft. Wat hij probeerde; nooit haalde hij ergens betere. Logische conclusie dat de Limburgse fondmatador besloot zijn kolonie louter met duiven uit dezelfde lijnen te versterken.

De overwinning op Marseille, binnengesleept door de NL09-1546403 ‘Rhone Boy’, is dan ook een uitvloeisel van Eddy Hoedemakers’ ijzersterke Van der Wegen basis. Waarvan de befaamde ‘006’ inmiddels absolute stamvader is. Voor ingewijden een doffer die geen nadere introductie behoeft; voor minder ingewijden … ‘De 006’ won op de grote fond 17 prijzen op 17 vluchten – met onder andere 1e prov. / 8e Nat. St. Vincent en 2e prov. / 14e Nat. Soustons – en werd gekroond tot 1e Nat. asduif over vijf jaar in de Nationale Fondspiegel. Niet verwonderlijk – deze ‘006’ komt rechtstreeks uit het hiervoor bewezen basiskoppel van Eddy Hoedemakers.

Terug dan naar ‘Rhone Boy’, een late van 2009 die in 2010 op een vijftal ‘tussenvluchten’ werd opgeleerd en op Sens (360 km) voor de eerste maal ‘de echte korf’ zag … op nest. 2011 werd zijn eerste jaar op weduwschap. Hij werd als vrachtduif ingespeeld tot aan 450 km en kreeg op Bordeaux zijn eerste echte test voor de kiezen. Naast de prijzen, maar fris op de klep en daarom een tweede serieuze krachtmeting gegund op Marseille. Gelost om 7.00 uur en zijn baasje verrassend door binnen te lopen bij de ‘Cahors-ploeg’ (de jaarlingen die op Cahors aan de tand werden gevoeld) terwijl Eddy in een ander hok druk doende was. Zijn ‘trompetter-geschal’ trok Eddy’s aandacht en dus kon hij om 20.26 uur worden geklokt. Nog een minuut speling restte hem om de 1e Internationaal binnen te halen tegen 10.606 duiven in een uitslag die niet bijzonder door één land werd gedomineerd.

De blauwe winnaars stamt uit een zoon van ‘De 006’ x een duivin van Jan van der Veeke … moeder komt uit een Van der Veken doffer (zoon 1e asduif ZLU 2004) x een rechtstreekse Van der Wegen duivin. Een volle zus van ‘Rhone Boy’s moeder kweekte een andere topper, namelijk NL07-1028214. In 2011 winnaar van de 95e Nat. Barcelona en in twee vorige jaargangen ook al de 10e Nat. Barcelona en 171e Nat. Barcelona – een zeer nadrukkelijke kandidaat dus voor de titel Gouden Barcelona duif 2011 (zijn vader is weer een zoon van ‘De 006’).

Geheim van het Geleense succes? Een sterke stam duiven. En spelen met beleid, want Eddy zorgt er voor zijn jaarlingen niet te overvragen. Een vlucht van 800-900 km is geen bezwaar, maar niet als de voorspellingen op kopwind en warm weer staan. Daarna moeten ze zich echter wel tonen om te overleven en zo kweek je een stam beresterke duiven. Het klinkt simpel, maar is slechts voor weinigen weggelegd. Eddy Hoedemakers presteert het om niet alleen met kunde en overtuiging leiding te geven aan de organisatie ZLU … hij weet ook zijn vliegploeg dusdanig te organiseren dat ze tot top prestaties in staat zijn. Hulde daarom voor de voorzitter – een overwinning zal niet vaker meer verdiend zijn geweest!