Yves Vandepoel (Geetbets, BE): allround-kolonie oogt strijdvaardig naar een beloftevolle toekomst

Voor de 63-jarige Yves Vandepoel uit het Vlaams-Brabantse Geetbets was 2020 een echt corona-jaar, maar voor 2021 zijn de vooruitzichten uitstekend.

Yves Vandepoel is fulltime duivenliefhebber, met een grote liefde voor Barcelona, maar intussen ook voor de zware halve fond en de lichte fond:  winnaar 1. Nationaal Chateauroux (2014), 1. Nationaal Chateauroux (2017) en 1. Nationaal Perpignan (2016). Voor Yves zal 2020 niet als een groot duivenjaar de geschiedenis ingaan. “Door die corona-toestanden hebben we hier weinig gespeeld, het was ook een vreemd seizoen en bovendien zijn we ook (veel) te laat in gang geschoten. Als ge dan ook nog de beste vliegduiven op de kweek zet, dan weet je dat het ‘gene vette’ wordt,” zo zegt Yves.

Als ik dan toch om een korte terugblik vraag, heeft hij meteen het antwoord klaar. “Barcelona speelde ik hier 51ste en 54ste Nationaal tegen 6.178 duiven. Ze zaten met amper drie minuten verschil in de klok, om 18.55 u. en om 18.58 u. om precies te zijn. Issoudun speel ik 17de Nationaal tegen 10.603 duiven, en verder ook 100ste, 158ste, 205de,… “

Op de vroegere zolders van de boerderij van zijn grootouders zitten intussen de kweekduiven te blinken in nieuwe boxen. En er zijn een pak jonge duiven 2021. “Een schitterende ploeg, die we graag zullen spelen op de Nationaals, en verder natuurlijk ook de klassiekers voor de jaarse en oude duiven,” kondigt hij aan.
 

Yves Vandepoel.

Duiven

De echte interesse kwam er in 1973, 15 jaar jong: “Pa speelde met duiven, mijn twee grootvaders ook, ik heb eigenlijk nooit niks anders gezien dan duiven, en graag gezien, he,” zegt Yves, nonchalant zoals hij is.

Yves was altijd bezeten van de zware fond, maar in 2007 was het over en uit: de vliegploeg werd verkocht en hij koos voor de grote halve fond en de lichte fond. En dan komen namen in beeld als Bart Geerinckx, Houben (Pinokkio), Heremans-Ceusters, Gaston Van de Wouwer,  Dirk Van Dyck, Gaby Vandenabeele, Eyerkamp, enz., een defilé van grote namen die voor een flink stuk de geschiedenis van de Belgische duivensport hebben geschreven.

Collectie Van de Wouwer.

Bij Yves Vandepoel vind je dan ook een schitterende collectie Van de Wouwer-duiven. “Machtige duiven. Weten waar ge mee bezig zijt in de duivensport, dat is wat telt. De constructie van een duif herkennen, het totaal andere verschil tussen fond en halve fond. Fondduiven hebben kracht, maar niet die explosieve kracht van topduiven op de halve fond,” zegt Yves tot besluit.  

Collectie VdWouwer