Yves Vandepoel (Geetbets, BE): allround-kolonie met nationale overwinningen tot op de zware fond

De 62-jarige Yves Vandepoel uit het Vlaams-Brabantse Geetbets heeft er al een intense professionele carrière in de duivensport opzitten. Op dit ogenblik runt hij de quarantainehokken voor export van duiven naar China (capaciteit: 3.000 stuks).
Daarnaast is Yves Vandepoel ook fulltime melker, met een grote liefde voor Barcelona, maar intussen ook winnaar 1ste Nationaal Chateauroux (2014), 1ste Nationaal Chateauroux (2017) met Lady Bolt en 1ste Nationaal Perpignan (2016) met Miss Perpignan.
 
“Zoals je ziet is er hier nog een pak werk aan de winkel,” zegt Yves al lachend. En inderdaad, een blik over de vroegere boerderij van zijn grootouders toont de ruime volières en een omheining in aanbouw. Op de vroegere zolders zitten intussen al kweekduiven te blinken in nieuwe boxen.
 

Een reportage over Yves VDP is geen makkie, want hij zit al zijn hele leven tussen de duiven.

De echte interesse kwam er in 1973, 15 jaar jong: “Pa speelde met duiven, mijn twee grootvaders ook, ik heb eigenlijk nooit niks anders gezien dan duiven, en graag gezien, he,” zegt Yves, nonchalant zoals hij is. “Mijn vader had een groot aantal Jef Carlens-duiven, de Zepperaar was toen de grootste crack van België op de zware fond. Pa had daar in 1968 een ronde eieren gekocht en twee bevlogen Barcelona-duivinnen. Ik zie die duiven nog voor mij, ken hun ringnummers nog en was helemaal bezeten van die duiven. En andere bekende fondmannen zoals Pierre en Eric (+) Daenen uit Tongeren waren verre familie van ons, en dus werden er van die Carlens-duiven gewisseld met hen. Later kwamen er nog duiven van Oscar Devriendt uit Moere, Paul Sion uit Tourcoing,  Gebrs Cuypers (Neer), Emiel Matterne (Overhespen), stuk voor stuk mannen van de zware fond."

Vandepoel ging in 1998 de professionele toer op, met zijn duivenhotel (IBC 2000): “Liefhebbers uit de hele wereld stalden hier hun duiven voor het zware werk, vooral voor Barcelona. Later doofde dit mooie initiatief uit, onder meer door verandering in de wetgeving op de import van duiven. De hokken van toen zijn nu de quarantaineverblijven voor de export naar China.”

In de (nieuwe) kweekboxen zitten o.m. de nationale winnaars Chateauroux en Perpignan.

Naar de lichte fond

Yves bleef bezeten van de zware fond, maar in 2007 was het over en uit: de vliegploeg werd verkocht en hij koos voor de grote halve fond en de lichte fond. En dan komen namen in beeld als Bart Geerinckx, Houben (Pinokkio), Heremans-Ceusters, Gaston Van de Wouwer,  Dirk Van Dyck, Gaby Vandenabeele, Eyerkamp, enz., een defilé van grote namen die voor een flink de geschiedenis van de Belgische duivensport hebben geschreven.

Met wijlen Frans Nolmans (Tienen) werd een boerderij gekocht en opgeknapt, en met de inbreng van al die hogergenoemde toppers werd een volledige ronde jonge duiven gekweekt. “Vier geleden overleed Frans, en daardoor zijn al die duiven naar hier gekomen, uiteraard na overeenkomst met de weduwe van Frans. Met die duiven heb ik flink mijn streng kunnen trekken, tegen de zware concurrentie van grote namen uit Tienen (Obrafo) en Rummen.

Miss PerpignanMiss Perpignan: Nationaal 1e Internationaal 3e.

“Weten waar ge mee bezig zijt in de duivensport, dat is wat telt. De constructie van een duif herkennen, het totaal andere verschil tussen fond en halve fond. Fondduiven hebben kracht, maar niet die explosieve kracht van topduiven op de halve fond. Maar er is natuurlijk ook wel het wondere verhaal van Miss Perpignan (BE13-2176063),“ zo zegt Yves. “Miss Perpignan – die naam kreeg ze uiteraard pas later – kon eigenlijk niet goed volgen op de grote halve fond Ze leek er nochtans voor voorbestemd, vooral omdat haar pedigree dat langs vaderszijde duidelijk maakte. Ze verbleef dan ook tussen de ploeg die de grote halve fond moest afwerken. Maar van die vluchten kwam ze wel fit, maar niet echt op tijd naar huis. Zou ze de verre afstanden aankunnen? Zo vroeg ik me af. Ik korfde haar in op Bergerac, en lap, ze was prima op tijd thuis. En later pakte ze uit met topprestaties uit Libourne, Marseille en nationale winst uit Perpignan (3de Internationaal) als eindresultaat. Miss Perpignan is een ijzersterke, razend knappe duivin.

 1. Nat Perpignan    4.205 d. ’16
 3. Internat Perpignan 12.698 d. ’16
 34. Nat Tulle      6.229 d. ’15
 4. Prov Marseille    215 d. ’16
 59. Nat Marseille    2.166 d. ’16
191 Zone C Libourne   2.552 d. ’16
 13. Intprov Bergerac   627 d. ’15


Klik hier voor de pedigree van Miss Perpignan.

Yves: “Miss Perpignan heeft intussen voor heel wat uitstekende nakomelingen gezorgd bij andere liefhebbers, tegen allerbeste duivers. En bij mij heeft ze ook teweeggebracht dat mijn goesting voor de zware fond opnieuw fameus is aangewakkerd.”

Lady Bolt

Op het palmares van Lady Bolt:

Montlucon (582 Km)   18568 p. 166
Argenton (546 Km)   16325 p. 531
Bourges (466 Km)    9639 p. 132
Chateauroux (516 Km)  4757 p.  49
Argenton (546 Km)    5941 p.  35
Issoudun (456 Km)    5670 p.  30
La Souterraine (581 Km) 4144 p. 119


Lady Bolt won verschiilende asduiftitels én 1e Nationaal Chateauroux 2017. Deze prachtduivin zorgt bij Vandepoel voor top-nakomelingen.

Klik hier voor de pedigree van Lady Bolt.

Remco

Op het kweekhok van Yves Vandepoel treffen we ook Remco aan (BE17-3080049), afkomstig van het Hok Malfait in Jabbeke. Deze duiver werd op Agen geklokt om 4.24 u., en had daarmee 1 uur en 10 minuten voorsprong. Hij was tevens de snelste van de 8.579 deelnemende duiven op deze onwaarschijnlijk harde vlucht. De snelheid van deze beresterke winnaar: 846 meter per minuut. Een krachtpatser.Remco (BE17-3080049): 1e Nationaal Agen.

Klik hier voor de pedigree van Remco. 

In ons gesprek met Yves Vandepoel treden telkens grote namen op de voorgrond. Vooral met Gaston Van de Wouwer verliepen de contacten opperbest.

De BE13-6306719 komt uit de Nieuwe Olympiade van Heremans (BE10-6146101), Olympiadeduif Polen 2011). 

Klik hier voor de pedigree van de BE13-6306719.

In Geetbets maakten we kennis met een clevere, ietwat nonchalante maar uiterst gedreven duivenman. Yves Vandepoel weet waar hij mee bezig: met allerbeste duiven uit nationale en internationale winnaars. "Wat ik hier nu heb zitten aan topduiven, dat heb ik nooit gehad in mijn toch al heel lange duivenloopbaan. En geloof me, dat wil wat zeggen," zo klinkt het.