Wouters Annie, "1e Prijs Internationaal Perpignan 2002, 3.921 jaarlingen"

 


1ste international Perpignan 3921 jl. Annie Wouters (Olen) bijhuis Johan Van Der Sterren (Olen)


Olen :
Het gebeurt toch niet al te vaak dat ik een internationale winnaar mag bezoeken in een buurgemeente van Geel. Dit keer is het wel zover. Ik trok naar de "boeren van Olen", wereldbekend voor het verhaal van de 'pot met de drie oren' van Keizer Karel. Het duurde de avond van Perpignan niet lang voor ik te horen kreeg dat de internationale ereprijs bij de jaarlingen wel eens in Olen zou kunnen zitten. Een zekere Annie Wouters had daar een jaarse duivin geklokt om 20.58 h. De bevestiging van de overwinning kwam er 's anderendaags maar ik vroeg me wel af wie deze Annie Wouters nu wel was. Na mijn bezoekje werd me echter veel duidelijk. Annie Wouters is de vriendin van Johan Van Der Sterren uit Olen en deze man is mij natuurlijk wel bekend (wie kent hem niet?) . Het was nog zo lang niet geleden dat ik hem interviewde over zijn provinciale overwinning op Montauban. Met de duiven van Johan Van der Sterren is Annie Wouters op enkele jaren tijd naar de top van de Belgische fondwereld geklommen. In 2000 een eerste keer een hoklijst binnendoen en twee jaar later al een internationale overwinning. Weinigen doen haar dit voor!

Johan Van der Sterren :Johan, geboren in 1955, begon op tienjarige leeftijd al met de duivensport. In 1970 werden de zaken voor het eerst serieus aangepakt. Eerst snelheid, daarna halve-fond en sinds 1978 schakelde hij over naar de fondwedstrijden. Zijn eerste topduiven kwamen van Jos Verscheuren uit Olen en van J. Mannaerts uit Geel. Uit deze soorten kweekte hij zijn eerste ECHTE topper. De doffer 6815632/80 behaalde een formidabel palmares: 5de nationaal Brive, 60ste nationaal Cahors, 135ste nationaal Brive, 84ste nationaal Montauban, 437ste nationaal Cahors, 238ste nationaal Cahors, 396ste nationaal Brive…een klasseduif waarmee Johan zijn naam tussen de grote mensen kreeg. Met de hulp van zijn vrienden Noël Peiren (Zedelgem), Hilaire Verhellen ('s Gravenwezel), Smulders(Valkenswaard, NL) en Joop van de Vrede (NL) aangevuld met wat duiven van bons, bouwde hij een mooi palmares uit: 1ste nationaal Montauban 1981, 8ste nationaal Montauban 1985, 3de nationaal Brive 1980, 6de nationaal Limoges 1994, 9de nationaal Limoges 2-jaarse 1994, 7de nationaal Marseille 1995, 5de en 11de nationaal Montauban 1996, 18de nationaal Bourges 1987, 6de Algemeen Kampioen van België KBDB 1988 enzovoort. Neen, als ik dat allemaal zo eens bekijk en op een rijtje zet, durf ik beweren dat hij tot de beste fondspelers van Antwerpen behoort. In de loop der jaren bouwde hij ook aan zijn gekende winkel voor duivenartikelen 'Het Bouwelse Duivencenter'. Van een eenvoudige piksteen tot een compleet duivenhok. Het is in zijn winkel te koop. Met trots toont Johan zijn woonbakken die zeer multifunctioneel zijn. Een foto maakt hun veelzijdig gebruik duidelijk. Johan is een vakman die GEK is van de duivensport.

Annie Wouters : Bij mijn bezoek is Johan Van der Sterren nog niet aanwezig, hij moest nog een fotootje van de nationale winnares laten maken. Zijn vriendin en winnares Annie Wouters, doet het verhaal. "Al vroeger had ik duiven. Mijn ex-man bracht op een dag van zijn werk een magere opvangduif mee. Ik kende niets van duiven en zette het duifje in een kanariekooi en voederde het wat brood en kanariezaad. Ik begon dit duifje te vertroetelen, het mocht zelfs in huis rondhuppelen. Zonder te beseffen kreeg ik de duivenmicrobe te pakken. Een jaar later maakte ik op de zolder een duivenhok en begon met de wedstrijden. Van snelheid schakelde ik over naar de halve fond. Ik speelde aardig mijn prijzen. Na een scheiding kwam ik in contact met Johan maar ik stopte gedurende 12 jaar met de duivensport. Johan kon mij in 1999 toch overtuigen om terug te beginnen. Hij zette hier tuinhokken neer om 'wat jongen te kweken'. Daar was ik echter van verschoten. Hij bracht in 1999 niet minder dan 150 jonge duiven naar hier. Een hoklijst had ik nog niet genomen en beperkte het spel. Na veel verliezen werden er 24 gezet op de nationale vluchten voor jonge duiven. Veel brachten deze duiven er niet van terecht maar ik had één heel goede duivin ontdekt. In 2000 deed ik voor het eerst een hoklijst binnen op mijn eigen naam. Johan speelt nog wel op zijn andere hok, één kilometer hier vandaan, aar de meeste aandacht gaan naar mijn hokken. Het werk wordt netjes tussen ons beiden verdeeld. Misschien doe ik wel iets meer dan Johan?" lacht Annie naar Johan die ondertussen is gearriveerd!


Verzorging en spel : Voor 2002 had Annie 24 weduwnaars, 10 nestkoppels, 34 duivinnen die op weduwschap gespeeld worden en 100 jonge duiven. Tijdens de wintermaanden zitten de kweekduiven van Johan op de hokken van Annie. Ze kweken enkele ronden jongen en dan verhuizen ze terug naar hem. De tweede ronde jongen komt dan op de hokken te zitten waar de kwekers zich bevonden. De woonbakken zijn makkelijk om te bouwen.
De vliegploeg wordt half december gekoppeld en mogen jongen grootbrengen. De duivinnen verhuizen tijding met de jongen naar een ander hok zodat ze geen tweede keer kunnen leggen. Midden februari worden ze opnieuw vier dagen bij elkaar gelaten en weer gescheiden. Dit herhaalt zich begin maart waarbij de duivinnen al direct opgeleerd worden. De weduwnaars worden op het klassieke weduwschap gespeeld. Hun partners verhuizen niet zoals bij de meeste naar een ren om niet gespeeld te worden. Johan en Annie willen weten welk vrouwelijk vlees ze in de kuip hebben.
De duivinnen worden op een naastliggend hok gezet. Ze zitten in kleine bakken maar worden niet opgesloten. Ze trainen elke morgen na de training van de weduwnaars. Bij het binnenkomen zien zij hun doffer zitten ( ze wandelen door de gang voor de hokken. Het feit dat ze hun partner elke dag even zien, geeft volgens Johan het voordeel dat ze niet snel onderling gaan paren en hun eigen geliefde niet vergeten. Tijdens het begin van het seizoen vliegen ze elke week een vlucht, later op het jaar mogen ze ook een week overslagen. Ze mogen wel ELKE week bij hun partner, ook al hebben ze niet gevlogen. "Het vuur moet aangewakkerd blijven" zegt Annie. Naast dit dubbelweduwschap heeft Annie nog 10 koppels zitten die op nest gespeeld worden. Zij worden ook half december gekoppeld om jongen te kweken - later nogmaals gekoppeld zodat ze op hun tweede broedt op de halve fond zitten. Tijdens dat tweede nest mogen zij enkel broeden maar geen jongen krijgen. Op hun volgende nest worden de jaarse duivinnen geregeld zodat ze met kleine jongen naar Perpignan, Bordeaux of St-Vincent gaan. De oude duivinnen naar Barcelona of Perpignan. Na het vliegseizoen mogen de duiven normaal geen jongen meer grootbrengen maar in 2002 zal hierop een uitzondering gemaakt worden. Tijdens de kweekperioden krijgen de duiven 100% kweekmengeling van Van Robaeys te eten. Na de kweek tot 60% gerst. Tijdens het opleren half rui en half dieetmengeling. Gedurende het weduwschap is er weer 60% gerst, behalve de laatste drie dagen voor de vlucht. De allerlaatste dag voor een belangrijke vlucht krijgen ze nog extra maïs toegediend. De energie wordt in laatste instantie gegeven! Af en toe gaan zij op controle bij de dierenarts. Voor het seizoen werd 5 dagen gekuurd tegen trichomonas, daarna niet meer. Johan zweert bij enkele producten van Interlabo, vooral Topform 1, multivitaminen en Energie Olie krijgen zijn voorkeur.

De winnares :
De duivin 6434279/01 werd als weduwduivin gespeeld. Op Bordeaux won ze 63ste in de Zuiderkempen tegen 206 duiven. Op St-Vincent bleef haar partner achter zodat ze voor Perpignan een andere doffer kreeg bij vertrek. Hierin vond ze blijkbaar de goede motivatie. 'Cirina' heeft als vader 6503480/00, de Breton. Zijn vader is NL 863/95, rechtstreeks H. Smulders uit twee rechtstreekse duiven van Gebr. Kuypers (Neer, NL.) De moeder van Breton is 140/96, een rechtstreekse duivin van vriend Noël Peiren uit Zedelgem. Haar vader won 2de nationaal Barcelona en haar moeder is een zuster van de 1st nationaal Limoges van Peiren. De moeder van Cirina is 'Black Beauty 640/00. Zij is een dochter uit het stamkoppel van Johan Van Der Sterren. Vader is Black Jaeck, 100% Hilaire Verhellen en de moeder is de oude soort van Johan nog: bankier (6e nationaal Limoges bij Johan X geschelpt 320. Cirina is een klein licht geschelpt duivinnetje dat heel goed gebouwd is. Het is een pareltje van een duivin. Naast deze superduif had Annie dit jaar nog enkele duiven die zich toonden. De doffer 6557424/99 won 72ste nationaal Castres. Hij heeft als vader een broer van de grootvader van Cirina, een rechtstreekse H. Smulders, 100 % Gebr. Kuypers. De moeder is gekweekt uit twee rechtstreekse duiven van Noël Peiren. Een ander doffer won 12de provinciaal Marseille tegen 530 duiven. Hij is 449/99, een 100 % Noël Peiren-product. Als afsluiter nog een broer en zus die 30ste provinciaal Bordeaux en 71ste provinciaal St.-Vincent wonnen. De 6434242/01 en 6434292/01 werden gekweekt uit 929/95, El Varo (rechtstreeks Piet Lazaroms X Klaas Oosterhof) en uit 779/92 ( een derde broer uit dat Gebr. Kuyperskoppel van H. Smulders. De klasse is op dit hok duidelijk aanwezig. Annie Wouters geeft de perfecte verzorging en vooral veel liefde aan haar duiven. Een aanwinst voor de duivensport. Proficiat Annie en Johan.
Nog laatste nieuws : Op het einde van dit seizoen zorgde Annie weer voor een mooie overwinning. Op La Souterraine won ze provinciaal tegen 288 oude duiven en zal nationaal waarschijnlijk 6de eindigen tegen 3277 duiven. Het was de jaarse duivin 6435835/01 genaamd Camilla, die schitterde. Ze werd op een jong van 8 dagen ingekorfd. Haar vader is Cobra 267/01 (uit 141/94, een rechtstreekse Peiren, X 299/95, een Nederlandse duivin maar 100% Peiren) en moeder is Carmen 273/01, een kruising van M. Jacobs (Essen)X Ducheyne-Scheirs(Vorselaar. Een prachtige afsluiter van het seizoen.