Willy Vanhoutte (Wevelgem, BE): Vlaamse grootheid zet punt achter een schitterende carrière

Willy Vanhoutte is een grootheid met fenomenale prestaties en ontelbare referenties op andere hokken. De jaren beginnen te tellen voor Willy, dus komt deze klasse kolonie nu noodgedwongen in een totale verkoop.


Superkampioen Willy Vanhoutte uit Wevelgem

Keizer van West-Vlaanderen

Willy Vanhoutte is reeds decenia één van de grootste kampioenen op de snelheid en halve fond, zo werd hij ondermeer in 2000, 2002, 2003, 2004 (Keizer) en 2006 algemeen provinciaal kampioen KBDB West-Vlaanderen. Dit betekent dus 5 keer in 7 seizoenen de allerbeste van een ganse provincie zijn, met andere woorden : kwaliteit én vakmanschap van de bovenste plank. Ook in de nationale KBDB kampioenschappen onderscheidde Willy zich meermaals met ondermeer 5° nationaal kampioen KBDB jaarlingen 2009, 5° nationaal kampioen kleine halve fond jongen 2010, 11° nationaal kampioen jaarlingen KBDB 2010, ...
 
De kolonie werd in al die jaren met harde hand geleid want een keiharde selectie was steeds een handelsmerk bij Vanhoutte. Vooral op de halve fond was er bij momenten niet op te tornen tegen deze kolonie superduiven. Ontelbare zeges en spektakeluitslagen waren schering en inslag, in zoverre dat vele andere topmelkers zich kwamen versterken in Wevelgem. Dat Vanhoutte de reputatie geniet om handenvol liefhebbers aan de goede soort te hebben geholpen moge duidelijk zijn. Terwijl de duivensport voor beginners een aartsmoeilijk gegeven is om zich een weg te banen naar succes, stond sympathieke Willy altijd paraat om jongeren op weg te helpen met raad en daad. De verkregen hulp legde geen windeieren bij de beginners en vaak waren deze dan ook door het al vlug behaalde succes verder gewonnen voor de duivensport. Daarvoor alleen al verdient Willy Vanhoutte een medaille.
 

Talloze refferenties

Iedereen opsommen die mooie resultaten heeft behaald met duiven van Willy Vanhoutte is echt onbegonnen werk. Van klein tot de allergrootsten (zoals bv. Gaby Vandenabeele himself) kwamen zich versterken aan de bron te Wevelgem. De Vanhoutte duiven lenen zich altijd en overal tot ideaal kruisingmateriaal. Vooral op de halve fond is er weinig beter te vinden in de duivenwereld. Om toch een klein deeltje van de vele hokken aan te brengen die enorm lukten met dit ras sommen we er hieronder enkele op:

Gevaert-Lannoo, Benny Steveninck, Gaby Vandenabeele, Gino Clicque, Jos Joosen, Delbaere-Sampers, Raf & Kurt Platteeuw, De Schepper-De Temmerman, ... de rij liefhebbers uit zowel binnen- als buitenland is eindeloos! Willy legde de lat altijd enorm hoog, een massaspeler is hij trouwens nooit geweest. Telkens er duiven verhuisden vanuit Wevelgem mocht men er prat op gaan dat de kans héél groot was dat er succes ging volgen met dit ras. Alhoewel Willy het zelf nooit van de daken heeft geschreewd is algemeen geweten dat hij talloze liefhebbers op weg heeft geholpen naar mooie prestaties.


De hokken waarop geschiedenis werd geschreven

Synoniem voor succes

Telkens de kolonie Vanhoutte deelnam aan een wedstrijd, en dit week na week, seizoen na seizoen, wist men dat het bijzonder moeilijk ging worden om deze klasbakken te kloppen. In de manden van Willy zaten altijd stuk voor stuk kleppers die wisten wat winnen was. Asduiven en kampioenstitels waren de gewoonste zaak van de wereld bij de stuntman uit Wevelgem. Willy Vanhoutte is de bescheidenheid zelve gebleven ondanks dat er héél weinig liefhebbers zijn die zoveel overwinningen en grote titels hebben behaald. Wevelgem ligt in de befaamde Leiestreek waar de concurentie bikkelhard is, vooral op de halve fond. Grote kampioenen stuwen elkaar hier al sinds begin vorige eeuw naar een steeds hoger niveau. Wil men meedoen voor de knikkers, dan is het een noodzaak om in deze streek bij de pinken te zijn en een enorm strenge selectienorm aan te houden. Precies het feit dat Willy Vanhoutte hier zo een lange tijd de dominante figuur is geweest, zowel op eigen hok als elders met zijn ras, maakt dat deze Wevelgemse kampioen in het rijtje van de allergrootsten uit de duivensport thuishoort.

Presteren als vlieger én kweker

Uit een eindeloze rij die het talent van zelf te kunnen zegevieren combineren met de eigenschap om dit ook aan hun nakomelingen door te geven, pikken we er hier 2 echte supers uit. Duiven die door Willy nooit van de hand gedaan zouden worden zolang hij met duiven speelde. De Primus (BE12-3054001) is een klepper die de naam Vanhoutte alle eer aan doet. Een duidelijk voorbeeld van grote klasse: Deze Primus heeft naast zijn eigen kinderen ook een winnende grootvader, overgrootvader, ... kortom heel wat duiven in de familie die weten wat winnen is. Zoals Cupido (BE08-3109133) die zelf winnaar is van maar liefst 7 zuivere eerste prijzen en De Groten (BE06-3107045) die het presteerde om meerdere zeges en prijzen per 100-tal te behalen vanuit Arras, Clermont, Ablis, Roye, ...


De Primus, prototype van de Vanhoutteduif ... topvlieger én kweker

Het palmares van de Primus is ronduit indrukwekkend:

    1. Fontenay – 208 duiven
    1. Fontenay – 149 duiven
    1. Chateaudun – 127 duiven 
    4. prov. 1,961 duiven
    1. Clermont – 80 duiven
    3. Fontenay – 270 duiven
    13. Clermont – 123 duiven
    19. Fontenay – 169 duiven
    19. Clermont – 126 duiven
    Bovendien ook nog 21.-22.-24.-25.-26.-27.-32.-33.-37.-37. prijs. 

Daarnaast werd hij ook (groot)vader van onder meer:

‘Magic’ 033/19 1. Arras – 324 jonge duiven
‘Baron’ 046/17 1. Clermont – 425 duiven en 1. Brionne – 241 duiven/ 12. prov. 4,440 d.
‘Bijter’ 045/17 1. Clermont – 747 duiven
'Den IJzeren’ winnaar van 1.-1.-1.-1.-2.-4.-7.-8.- 11.-13.-15.-21. prijs
...

Bekijk hier de pedigree van de Primus.

Ook de Cipier (BE11-3082021) is een prima voorbeeld van wat er gedurende tientallen jaren op de hokken te Wevelgem gehuisvest was. Haast onklopbaar op de halve fond met meerdere overwinningen tegen sterke concurrenten. En natuurlijk ook de gave om de goede genen door te geven aan zijn nageslacht. De Cipier heeft namen als Tarzan (BE08-3109103), een ware superduif op o.a. Orleans in zijn stamboom. Ook Den Bourges (BE02-3074206) vinden we hierin terug, kortom het resultaat van een stam duiven die gekneed werd door een topmelker die altijd kwaliteit boven kwantiteit heeft verkozen.


De Cipier, opnieuw een veelwinnaar en supervererver

 Ook de Cipier kan dus een prachtig palmares voorleggen:

   1. Fontenay – 173 duiven
   1. Fontenay – 168 duiven
   1. Fontenay – 104 duiven
   1. Fontenay – 103 duiven
   1. Chateaudun – 47 duiven/ 3. prov. 1,165 duiven
   3. Chateaudun – 110 duiven/ 5. prov. 2,157 duiven
   4. Clermont – 124 duiven
   4. Fontenay – 100 duiven
   6. Clermont – 709 duiven
   7. Clermont – 87 duiven
   8. Clermont – 386 duiven
   9. Clermont – 544 duiven/ 99. prov. 8,103 duiven
   10. Ablis – 277 duiven
   11. Clermont – 583 duiven
   199. prov. Fontenay – 4,689 duiven
   Verder ook nog 14.-14.-15.-16.-16.-16.-22.-23.-25.-30.-31. prijs

Als kweker werd de Cipier (groot)vader van onder meer:

‘Perfect Schuwen’ 855/18 1. Arras – 101 jonge
‘Diplomaat’ 016/16    1. Fontenay – 386 duiven
‘Son Perfect Schuwen’     2. Clermont – 641 jonge
...

De pedigree van de Cipier kan u hier bekijken.

Afsluiten in schoonheid

2019 was dus het seizoen waar de veelvuldig bekroonde duivencarriere van Willy Vanhoutte werd afgesloten. En zoals aan zijn stand verplicht, gebeurde dit in schoonheid. Want ook nu weer waren zijn atleten opnieuw moeilijk te kloppen. Telkens op de afspraak zijn is het handelsmerk van deze stam duiven. Niet enkel de oude en jaarse presteerden nog maar eens op hoog niveau maar ook de jonge garde hield de naam Vanhoutte in dit afsluitend seizoen in ere. Naar aloude gewoonte dus opnieuw een uiterst hoog prijspercentage met de gebruikelijke topprijzen en overwinningen. 

Bekijk hier de presaties van de oude en jaarse duiven in 2019.

Ook de jonge duiven toonden zich het voorbije seizoen.

Keerzijde van de medaille is wanneer men tientallen jaren aan de top staat, dit spijtig genoeg ook betekent dat de tijd voor de liefhebber zelf eveneens niet heeft stil gestaan...  Daarom is nu de tijd gekomen om het wat kalmer aan te doen voor Willy en nog te genieten van een rustige oude dag. 2019 was dan ook meteen het laatste seizoen in de fantastische carriere van Willy Vanhoutte. Dat er tot op heden nog steeds een zodanig hoge kwaliteit aanwezig is op de hokken van deze wonderkolonie tonen de resultaten van 2019 overduidelijk aan. Een massa liefhebbers heeft veel te danken aan deze topmelker en het moge duidelijk zijn dat wie nog iets kan bemachtigen van deze kolonie zichzelf bij de gelukkigen zal mogen prijzen. PIPA is daarom ook vereerd om dergelijke kwaliteit te mogen aanbieden. De veiling start op 30 september en hiermee komt er een einde aan een imposante loopbaan in de duivensport.