Wilden-Lutz (Aachen, DE) bezegelt samenwerking met 1e Nat. Barcelona

Voor de tweede maal in zijn carrière staat Herbert Wilden op de hoogste trede van het Nationale podium … en voor de eerste keer is Barcelona de prestigieuze aangelegenheid. Dit maal met Berthold Lutz aan zijn zijde – een samenwerking die daarmee al direct de overheerlijkste vruchten afwerpt.

Want het moet 2007 zijn geweest dat Herberts oog viel op een advertentie, waarin Berthold Lutz – gevestigd in het ongunstig gelegen Afschaffenburg – aangaf een combinatie aan te willen gaan met een serieuze liefhebber die het optimale rendement uit zijn kweekpotentieel zou kunnen halen. Lutz had rechtstreekse duiven van Jean Hausoul en Cor de Heijde op de hokken en Herbert zag een unieke kans om deze gouden bloedlijnen te combineren met zijn eigen oude Peter Elvermann (Eijerkamp-Muller) basis. Toen de beide mannen qua duivensport beleving een duidelijke klik bleken te hebben, werd de samenwerking bezegeld. Voorheen de combinatie Herbert en Nina Wilden kreeg een vervolg in Combinatie Wilden-Lutz, met de kweekhokken in Afschaffenburg en de vlieghokken in Aachen.

Een besluit dat in 2008 eigenlijk vanaf de start succesvol bleek, want uit de eerste ronde samenkweek werd DV05263-08-1414 ‘De 1414’ geboren … inmiddels glansrijk winnaar van de 2011-versie van Nationaal Barcelona in Duitsland tegen 1.912 duiven. Een nieuw succes voor Herbert Wilden – al eerder 4e Nat. kampioen Int. Vluchten 2004, 1e Internat. Bergerac 2005 – maar vooral ook voor Berthold Lutz, onder wiens bezielende leiding de kweekploeg zijn supergenen op de vliegers dient over te dragen. ‘De 1414’ werd om 5.36 uur geconstateerd door Herbert, nadat zijn broer hem had gewekt met de mededeling dat er een duif op de schuur zat. Met 1.331 mpm werd de zege binnengesleept en kon de vlag uit in Aachen.

De top van de Duitse duivensport zit verenigd in de stamboom van de Duitse Barcelona winnaar … Vader is een kruising Menne & Dochters (lijn ‘Smaragd’) x Mosnowski (‘Goede Barcelona’) en moeder is nog van het oude Elvermann soort van Herbert Wilden … en wel een dochter van volle zus ‘Dreier’, Primus Inter Pares Barcelona 2004-2008. ‘De 1414’ kreeg ter voorbereiding op Barcelona twee maal Pithiviers (400 km) voor zijn kiezen, voordat de nestdoffer op een jong van 10 dagen werd ingemand. De bedoeling was een jong van 5 dagen, maar zijn duivin legde erg vlot … een bepaling van het lot? Motiverend zal het allicht hebben gewerkt op de Barcelona winnaar – die de eeuwige roem kwam afleveren bij Herbert Wilden en zijn partner Berthold Lutz.