Overslaan en naar de inhoud gaan

Weytjens Theo, "Twee uur vooruit in Limburg uit San Sebastian"


San Sebastian, in het verleden samen met ondermeer Lourdes,St.Vincent en Biaritz wedstrijden die heel wat liefhebbers onsterfelijke roem bezorgde.Toch werden deze vluchten jammer genoeg door de jaren heen van de vluchtkalender gehaald. Vorig jaar werd San Sebastian ter gelegenheid van de Olympiade in Frankrijk opnieuw ingericht. Op vraag van vele zware fondspelers werd besloten om deze vlucht ook dit seizoen opnieuw te laten doorgaan. Het zal nog wat tijd vragen om deze marathonklassieker weer zo populair te maken als in het verleden,maar dat is maar een kwestie van tijd. Met wat gezond verstand kunnen we de echte overnachters een tweede kans geven in de toekomst.

Theo Weytjens, heeft al meer dan eens de duivenwereld verbaasd met een stunt op de overnachtingvluchten.Ook nu weer laat hij de Limburgse deelnemers in het zand bijten. Zijn geschelpte duivin 5090347/01 wist maar liefst meer dan twee uur los te vliegen op de tweede ereplaats, een wonderbaarlijke prestatie. Duiven kunnen veel verwerken, deze Spanjevlucht kreeg af te rekenen met een lossing met twee dagen uitstel. Alsook konden de San Sebastianvliegers pas om 16U45 in de startblokken. Vermoedelijk heeft het dapper duivinnetje van Weytjens een stuk in de nacht gevlogen. Ze liet ze zich niet uit haar lood slaan. Zonder twijfel had deze dame de form van haar leven te pakken. San Sebastian kende net als vorig jaar geen gemakkelijk verloop. Grote hitte en de verlate lossing zijn vaak niet in het voordeel van de duiven. Gelukkig viel het allemaal nog mee en kon maandagavond interprovinciaal worden gesloten.
De Limburgse winnares liet een snelheid van 1226m/per minuut optekenen.

Op halve vleugel
Aanvankelijk was Theo niet zinnens deze duivin mee naar het verre Baskenland te geven. Ze zat wel in goede conditie, maar als weduwe was ze al zeer ver gevorderd in de rui. Zeker een gevolg door het lange stilzitten ten gevolgen van de vogelpestcrisis. Met aan één kant haar vijfde slagpen eruit zouden vele onder ons passen. Bij Weytjens moet er echter gepresteerd worden met of zonder pluimen. Haar overwinning is alweer een bewijs dat duiven die goed gemotiveerd zijn veel kunnen verwezenlijken.
Deze tweejarige duivin met een genetische basis van de edelste fondlijnen zoals Vervisch (1°inter.nat. Barcelona’83) via Fons Ophuizen, Harinck, Van der wegen, Vanbruaene, en ook de inbreng van de Hollandse Batenburgduiven kan je in haar afstamming terug vinden. De laatste jaren heeft Theo zich uitermate versterkt met hoofdzakelijk van de beste Nederlandse fondsoorten. Als jonge duif werd deze winnares slechts drie maal opgeleerd om als jaarling haar kwaliteiten te tonen met een 139 prijs provinciaal van meer dan duizend Bordeauxvliegers.Trouwens haar nestzuster miste nog niet één keer haar prijs, zeker een bewijs van de klasse van deze duiven.

Niet aan zijn proefstuk
Met deze provinciale overwinning uit San Sebastian is onze gastheer niet aan zijn proefstuk toe. Dit is ondertussen de derde maal in korte tijd dat sinds hij zich echt op de fond ging toeleggen, dat men in de Daalstraat met de Limburgse bloemen aan de haal gaat. Er werden dit seizoen kopprijzen gewonnen op bijna al de internationale vluchten. Ondanks de strubbelingen bij de aanvang, werd het vluchtseizoen 2003 super in Zutendaal. Het hok Weytjens zal in de toekomst ongetwijfeld nog voor verrassingen zorgen.

Enkele blikvangers
2002
Barcelona : 3 - 39 - 68 - 72 / 2106 d.
Dax : 1 - 27 prov. 599 d.
Marseille : 69 – 409 - 615 - 686 nat.4/4
Perpignan : 10°einternat. 4205 jaarlingen - 7e internat.duivinnen oude & jaar 4.367 d.

2003
San Sebastian : 1° prov. Limburg - 5° interprov.1.569 d; - 2°inter. nat. duivinnen
Perpignan prov. : 19 - 40 - 77 - 79 - /1039 d.
Barcelona : 6 - 23 - 34 - 42 - 52 - 65 - 101 - 120 - 215 - 276 - 281 - 306 - 355 - 367- 381 - 432 - 457 - 475 - 486
/1969 d.