Westhof Mathieu, "Asduif Snelheid KBDB 2006"


Mathieu Westhof voor zijn prachtig hok, Neeroeteren (BE)


Mathieu is bediende bij de Fortisbank in Bree, waar zijn taken hoofdzakelijk verzekeringen en hypothecaire leningen zijn, hetgeen ook inhoud dat hij veel moet werken na de sluitingsuren van het kantoor. Is gehuwd en heeft 2 kinderen die bijna afgestudeerd zijn voor verpleegster en opvoeder.
Hij begon aan de zijde van pa zaliger die overleed toen Mathieu 17 jaar was. Hij verzorgde dan de duiven verder samen met zijn broer Jos die toen 12 jaar was. Duiven was toen maar een bezigheid, want atletiek was zijn hoofdhobby, waar hij zilver en brons behaalde op de Belgische kampioenschappen op 800 en 1500 m en tevens deel uitmaakte van de nationale ploeg. Duidelijk een atleet van hoog niveau want hij was tevens nog mede Belgisch recordhouder op de estafette: 4x800 en 4x 1500 m. In de jaren 80-86 bleef hij telkens bij de top 5 van België op bovenvermelde afstanden. Na jarenlang gesukkel met de achillespees werd in 1988 de knoop doorgehakt en gestopt.Overstap naar de duivensport :
In 1990 werd een eigen hok gemetst boven de garage waar de familie Westhof nu woont en reeds in 1991 werd het eigenlijke spel aangevangen. Het verder spelen met zijn broer op de hokken bij moeder was niet verenigbaar met het werk en het gezin. Mathieu en broer Jos zijn dan elk op hun eigen woonadres gaan spelen, maar de kweek wordt nog samen gedaan.
Er werden een 8-tal duiven overgehouden van pa van de rassen Harie Geraerts Neeroeteren, Vansweefelt-Vancluysen, een Janssen– duivin via een Nederlandse collega van pa.
Verder kregen Mathieu en zijn broer nog 2 zeer goeie duivinnen van Harie Geraerts en werd een ronde eieren gehaald bij Staf Haex in Munsterbilzen die de rassen Vansweefelt-Grondelaers en Stoces had, enkele duiven bij Michel Colla Munsterbilzen die over de Stoces, Rijckaert- en Matterne- duiven beschikte. Een duiver Van Leo Vanreyten uit Rotem. Van Staf Haex kreeg hij ook nog een half-broer van de 1e nationale asduif halve fond van 1988 van Roger Persoons.
Met deze duiven was Mathieu onmiddellijk vertrokken. Later werden er nog met succes duiven bijgehaald bij Jaak en Peter Croimans en Jaak Claessens Neeroeteren, Vancraybex-Goffiongs Munsterbilzen en wordt er elk jaar wel een bon gekocht van een goedspelende liefhebber uit de buurt.


Systeem
:

De nadruk wordt hoofdzakelijk gelegd op het spel met de oude duiven en dan enkel weduwschap met duivers. Jonge duiven mogen hun gang gaan, daar wordt niets van verlangd en daardoor zijn meestal de prestaties ook ondermaats.
Vanaf jaarling moeten ze presteren. Het kweekhok is bevolkt met 16 kweekkoppels. Aan inteelt wordt niet veel gedaan, maar de enkele keren dat hij het deed lukte het wel, maar nooit dichter dan neef en nicht.
Jaarlijks bestaat de vliegploeg uit zo een 25 à 29 weduwnaars en worden een hondertal jonge duiven gekweekt, maar hier blijven er altijd heel veel van achter tijdens de opleervluchten, zodat er op het einde van het jaar soms maar juist genoeg duivers overblijven om het hok vol te krijgen.
Deze weduwnaars zitten allen op 1 hok van 4 bij 1,7 m waar 29 nestbakken opstaan. Snelheid en halve fond allen tesamen. Hier wordt het gemakkelijkste systeem toegepast wat er is: alle duiven samen uit, samen binnen, volle bak, gezamenlijke eet en drinkbakken. Er wordt heel weinig gekuist daar Mathieu ooit last gehad heeft van de gevreesde duivenmelkerslong, het verblijf op de hokken duurt dan ook niet langer dan echt noodzakelijk.

De oude duiven worden 's morgens uitgelaten, waarna Mathieu naar zijn werk vertrekt, de duiven lopen dan vanzelf binnen wanneer ze het wensen. S’avonds is het trainen naar vrijheid maar het venster blijft 1 uur gesloten. Daarna blijft deze meestal open staan tot het donker wordt en kunnen ze in en uit als ze willen. De jongen duiven worden uitgelaten als Mathieu niet te laat terug is, zoniet blijven ze binnen. Het gebeurt wel eens dat ze op een week maar 2 keer buiten komen.

Alles wordt gekoppeld rond 27 november. Van de beste weduwnaars wordt ook een nestje getrokken. Duivinnen worden weggenomen als de jongen 16 dagen zijn. Eind feb worden ze nog eens gekoppeld voor een 5 tal dagen broeden waarna ze op het weduwschap gespeeld worden vanaf 1april tot en met 8 augustus, daarna nog een weekje op drijven waarna ze een nestje mogen kweken. Om toch nog wat bezig te zijn worden dan enkele duivinnen gespeeld tot einde september.
Voor de inkorving worden alle duivinnen los gelaten op het hok en op goed 5 minuten zitten alle duivers in de mand. Bij terugkomst mogen ze dan bij hun duivin tot terugkomst van het lokaal.

Voeding en medische begeleiding :
Zondag zuiveringsmengeling, de andere dagen volle bak sportmengeling. Maandag netelthee met lookolie en biergist, verder 1 keer per week vitamines. Na de vlucht wel electrolyten.
Gekuurd wordt er alleen als de duiven niet gezond zijn en enkel op advies van de dierenarts.
Tegen trichomonen wordt er om de 2 maanden gekuurd maar wel 5 dagen.

Kampioenschappen
1ste
Nationale asduif Snelheid KBDB 2006
In 2006 werd de 1e nationale asduif snelheid behaald met "de Rokko" : 5150951-04 een donker geschelpte duiver die zich echt naar huis haastte voor zijn duivin.
Uitslagen 2004 - 2e reeks jonge : 2 prijzen op 5 vluchten met 1 x 5e
Uitslagen 2005 - 14 prijzen op 20 vluchten met 2 x 3e 8 x per 10-tal
Uitslagen 2006 - 16 prijzen op 21 vluchten 12 x per 30-tal (Volledig palmares bij de foto)
In 2000 - 2e nationaal kampioen snelheid oude duiven
In 2002 - 12e nationaal kampioen snelheid oude duiven
In 2006 werd nog behaald: 2e provinciale asduif snelheid jaarduiven Limburg en 6e provinciaal kampioen jaarduiven naast de provinciale asduif snelheid oude duiven.
De ouders van 'Rokko'

Stamboom :
Grootvader langs vaderszijde werd gekweekt uit een halbroer van de nationale asduif halve fond van Roger Persoons gekoppeld aan een duivin van Harie Geraerts Neeroeteren.
Grootmoeder langs vaderszijde werd gekweekt uit mijn stamvader: 5072025-93 een bloedlijn van Harie Geaerts, Staf Haex Munsterbilzen en Leo Vanreyten Rotem. De Nestbroer van deze duivin vloog trouwens 9 x de 1e prijs, een broer 5 x 1e prijs, …

5150951-04 "ROKKO"
1e nationale asduif snelheid
1e provinciale asduif snelheid KBDB 2006
Coëfficiënt:5,8661

Moeder : gekregen van Thieu Vliegen uit Neeroeteren toen die enkele jaren geleden is gestopt: afstamming onbekend

Uitslagen 2006 "Rokko"
Laon 1 - 363 duiven
Chimay 1 - 333 duiven
Laon 1 - 145 duiven
Laon 1 - 131 duiven
Mettet 2 - 339 duiven
Laon 2 - 285 duiven
Chimay 3 - 571 duiven
Chimay 3 - 112 duiven
Chimay 5 - 231 duiven
Vervins 6 - 297 duiven
Vervins 7 - 283 duiven
Chimay 10 - 354 duiven
Chimay 11- 225 duiven
Mettet 24 - 241 duiven
Chimay 33 - 254 duiven
Chimay 41 - 420 duiven


In 1998 haalde Broer Jos de provinciale asduif snelheid binnen met een neef van de Rokko.
In de voorgaande jaren bijna elk jaar geklasseerd bij de provinciale kampioenschappen vanaf 1994.
Er wordt snelheid en halve fond gespeeld met de nadruk op het halve-fondspel. In deze discipline werden de laatste jaren verschillende asduiven en superasduiven behaald in het groot gewestelijk samenspel.Kweekhok


Weduwnaarshok