Vlaams-Brabant huldigde zijn kampioenen

Zondag vijf maart werden de kampioenen van Vlaams-Brabant in de bloemetjes gezet. Place to be was het vermaarde Salons de Waerboom in Groot-Bijgaarden.

Prachtlokatie, lekker eten en een zaal vol winnaars, logisch dat er in de Salons de Waerboom een opperbeste sfeer hing afgelopen zondag. Voor velen betekent deze kampioenendag een jaarlijks weerzien met andere kampioenen/liefhebbers. Felicitaties vlogen dan ook heen en weer maar het gespreksonderwerp van de aanvangsfase was natuurlijk de vogelgriep. Nationaal voorzitter Stefaan Van Bockstaele stelde in zijn openingsspeech iedereen gerust: " Er is in Frankrijk enkel op die plaatsen een verbod om duiven te lossen waar er haarden van de vogelgriep zijn. Deze situeren zich veelal in het zuiden van Frankrijk zodat er momenteel enkel voor de grote fond een probleem zou kunnen rijzen." Vooraleer deze laatste aanvangt zijn we natuurlijk drie maanden verder en vertoeven de meeste trekvogels op hun noordelijk gelegen broedplaatsen.


Onze nationale voorzitter bezweert ons dat we ons voorlopig niet te veel zorgen moeten maken omtrent het nakende seizoen

Puike organisatie wordt beloond

Alvorens tot de huldigingen over te gaan werden de aanwezigen op een heerlijke maaltijd vergast. Carpaccio van rund, vitello tonnato en een overheerlijke bouillabaise, de toon was van bij aanvang gezet. Maar niet enkel de vis en vleesliefhebbers kwamen aan bod, er was eveneens aan de vegetariërs gedacht, misschien wel een primeur in duivenland. voor zij die niet aande feestmaaltijd deelnamen was er voldoende plaats in de zaal voorzien. Een dikke pluim voor de organisatoren, het is ooit anders geweest. De puike organisitie van de afgelopen jaren vertaalde zich ook in het aantal deelnemers aan de feestmaaltijd, er waren liefst dertig inschrijvingen meer dan vorig jaar. toonden afgelopen jaren verscheidene kampioenen zich nog van hun slechtste kant door hun kat te sturen, dit jaar waren er slechts enkele niet aanwezig en van deze laatste waren er slechts twee die de elementaire beleefdheid misten om zich te laten verontschuldigen.

De nationale winnaars 

Na het hoofdgerecht waren de winnaars van een nationale vlucht de eersten die het podium mochten beklimmen, twee liefhebbers slaagden er zelfs in om in 2016 twee nationale vluchten bij op hun conto te schrijven. We sommen even de gelukkigen op (in volgorde van datum): PEC Racing Team ADK (Bourges I oude 28/05 en Chateauroux oude 10/06), Wouters-Coremans Jos en Maria (Argenton jaarlingen 25/06), Gilbert & Julien Pronckaert (Barcelona 02/07 en Narbonne jaarlingen 24/07), Desbuquois F. Gebr. (Libourne jaarlingen 02/07), Kumpen-Schepers (La Souterraine oude 03/07), Veulemans-Perilleux (La Souterraine jaarlingen 03/07), Paul Jamar (Argenton II jaarlingen 09/07), Yves Van De Poel (Perpignan 29/07), Van Den Bossche - Van Den Steen Yvan en Eddy (Tulle jaarlingen 30/07) en Ronny Menten (Bourges II jaarlingen 06/08)


De winnaars van een nationale vlucht

Asduifwinnaars

Na de huldiging van de nationale winnaars was het tijd aan hen die afgelopen jaar het geluk hadden om over een superduifje te beschikken. Op de kleine snelheid met de jonge duiven was Patrick Lismont aan het feest. Hij won met ruime voorsprong van zijn naaste achtervolgers Fons Bonroy en Bart De Man. Bij de jaarduiven was de 728/15 van André Stroeykens de beste van het afgelopen seizoen. Zijn voorsprong op de tweede was iets minder royaal dan deze van Patrick Lismont bij de jonge, maar die naaste achtervolger heet dan ook Emiel Lismont. Inderdaad, vader van. Derde hier is een andere vaste klant op deze jaarlijkse viering, met name Pierre Beyl. Bij de oude duiven trekt Emiel Lismont dan wel aan het langste eind. Hij laat Ronny & Marc Merckx en Freddy Van Vaerenbergh achter zich.


De asduifwinnaars op de kleine snelheid

Deels dezelfde namen op de grote snelheid maar toch ook een aantal nieuwe. De winnaar bij de jonge is zo een 'nieuwe': Kris De Bisschop uit Essene. Net zoals bij de jonge op de kleine snelheid wint zijn 048/16 met afgetekende voorsprong op de 743/16 van Nechelput-Cornet en de 955/16 van Tom & Ante Platteau. Om deze tweelingsbroers te kloppen dien je uit het goede hout gesneden te zijn, het geeft de overwinning van Kris nog wat meer glans. Michel Van Muylder wint bij de jaarlingen met het onwaarschijnlijke coëfficiënt van 3,0478%. Hoed af voor zijn 078/15. De 331/15 van De Neef & zoon deed het met 6,2417% nochtans ook niet slecht maar moest finaal dan toch in het zand bijten. Emiel Lismont vervolledigt het podium. Diezelfde Emiel Lismont mocht blijven staan want zijn 437/14 zegevierde bij de oude duiven. Tweede was hier Pierre Beyl en derde provinciaal voorzitter Claeskens-Joris.


De asduifwinnaars op de grote snelheid

Hij mocht in 2014 al een keertje op het hoogste schavotje gaan staan indezelfde discipline. Godfried Van Den Houte bewijst met zijn 1e asduif kleine halve fond jonge dat zijn asduifje in 2014 zeker geen toevalstreffer was die we eens één keertje in ons leven kweken. Zijn 206/16 gaf de rest wel heel ver het nakijken. Om het in wielertermen uit te drukken: hij won met meer dan één fietslengte voorsprong op zijn naaste achtervolgers. Die achtervolgers waren met Geert Van Roy en François Tobback nochtans niet van de minste. Bij de jaarlingen was het dan wel weer een sprint op het scherp vannde snee. Een sprint die gewonnen werd door de 800/15 van Fabienne Peeters voor de 638/15 van François Tobback en de 802/15 van Godfried Van Den Houte. Ook bij de oude een millimetersprint tussen de 434/14 van Louis Tobback, de 506/14 van Wouters-Wouters en de 203/14 van Dimitri Deneys. Het was Dimitri Deneys die finaal over de snelste vleugels leek te beschikken. François Tobback moest weer genoegen nemen met de Poulidorplaats en Wouters-Wouters eindigde mooi derde.


Asduifwinnaars kleine halve fond

Met de huldiging van de asduifwinnaars grote halve fond kwamen de nationaal meer bekende namen naar voren. Theo Elsen zag een prachtseizoen bekroond met een eerste plaats bij de jonge duiven. Daarvoor diende hij 'wonderboy' Erik Limbourg en jong talent Jent Van Driessche te kloppen. Pure klasse daar in Bekkevoort. Voor Paul Jamar blijft het sprookje duren: 1e asduif grote halve fond jaarse is zijn deel. Jef Vanwinkel en V.D. Bossche Yvan & V.D. Steen Eddy gaven mekaar geen duimbreed toe voor de tweede plaats. Jef won uiteindelijk met miniem verschil (coëf. 2,3575 tegen 2,4273). Met Herbots Jo & Raf geen sprookje maar een ware legende op de eerste plaats in de categorie oude. Johny & Magda Jonckers eindigden tweede, François Tobback mag reeds voor de vierde maal mee op het podium.


Asduifwinnaars grote halve fond

Met de reeks fond komen we op het favoriete speelterein van Erik Limbourg en dat zal de tegenstand geweten hebben. Zowel in de categorie fond oude als in de categorie fond en grote fond jaarse mag hij op het hoogste schavotje plaatsnemen. Bij de oude fond is het zilver voor Kurt & Dirk Weemaels - de algemene kampioenen Vlaams-Brabant 2015 -, brons is voor Michel Denivel. De tweede plaats bij de jaarlingen is voor Peter Bours maar die kan natuurlijk troost zoeken bij zijn 1e nationale asduif KBDB zware fond jaarse. Bij de oude grote fond is de 107/14 van Christiaens - De Smedt de beste van het pak. Nationale winnaars Libourne jaarlingen - Desbuqois f. Gebroeders - bewijzen dat hun zege geen toevalstreffer was. Op de derde plaats onderstreept Willy Verbruggen dit gegeven nog eens.


Asduifwinnaars fond en grote fond

Met de categorie all-round tenslotte worden die kleppers beloond die van alle markten thuis zijn, de tienkampers van de duivensport kunnen we ze noemen. De 837/14 van Alain en Nico De Conick blijkt zo eentje te zijn. Ook in deze reeks is Erik Limbourg sterk vertegenwoordigd, hier eindigt hij op een tweede plaats. Vroeger waren ze gevreesde snelheidsspelers, tegenwoordig zijn ze van alle markten thuis: Tom & Ante Platteau winnen brons. Bij de jaarlingen Erik Limbourg op de eerste plaats, op de hielen gezeten door alweer Tom & Ante Platteau. Brons is hier voor Jeroen & Stijn Rans. De 453/16 van Geert Van Roy kroonde zich nog maar net tot tweede asduif kleine halve fond jonge en doet daar nu nog een trapje hoger bij: 1e asduif all-round jonge. Zilver is opnieuw voor de Platteautweeling, vader en zoon Michel & Gunther Eyletten krijgen brons omgegegord.


Asduifwinnaars all-round

Jeugd

Er werd op deze kampioenenviering niet enkel aan de winnaars gedacht, ook de jeugd kreeg de aandacht die zij verdiende. Het oprichten van een nieuwe Vlaams-Brabantse jeugdclub geniet dan ook de volle prioriteit van het Vlaams-Brabantse KBDB-bestuur. De aanwezige jeugd wed op het podium geroepen en mocht daar een waardebon in ontvangst nemen.


De aanwezige jeugdleden - waaronder reeds enkele kampioenen - kregen ook hun 'minute off fame'

De Ket

Nadat de feestmaal afgesloten was met een overheerlijk dessert en bijhorende koffie en koekjes besteeg André Moonens het podium. Iedereen weet dan hoe laat het is: tijd voor de bonverkoop. 'De Ket' maakte er weer een spectakelstuk van en vergat ook niet om af en toe een 'steek onder water' uit te delen aan onze nationale voorzitter. Uitschieters waren de bons van Christiaens - De Smedt (500 euro) en Gilbert & Julien Pronckaert (600 euro). 


André 'De Ket' Moonens, nog steeds rad van tong

Kampioenschappen 1e + 2e getekende

In de kampioenschappen 1e + 2e getekende werden de vijf eersten op het podium geroepen. Hierbij natuurlijk veel namen die ook in de asduifcompetitie hoog scoorden. We geven hen allen de eer die ze verdienen.

Kleine snelheid

Opvallend gegeven bij de jonge duiven op de kleine snelheid, we vinden er met Bart De Man slechts één liefhebber terug die zich ook bij de asduiven kon klasseren. Winnaar bij de jonge duiven werd de tandem Nechelput-Cornet. Bij de jaarlingen won net als bij de asduiven André Stroeykens en vinden we op plaats twee Emiel Lismont. Diezelfde Emiel Lismont staat dan weer op het hoogste trapje bij de oude duiven, voor Freddy Van Vaerenbergh en Nechelput-Cornet.


Kleine snelheid jong: 1. Nechelput-Cornet 2. Bart De Man 3. Bram De Boeck 4. Marleen De Bisschop 5. Wilfried Muylaert


Kleine snelheid jaarse: 1. André Stroeykens 2. Emiel Lismont 3. Patrick Lismont 4. Pierre Beyl 5. Nechelput-Cornet


Kleine snelheid oude: 1. Lismont Emiel 2. Freddy Van Vaerebergh 3. Nechelput-Cornet 4. David Jans 5. Patrick Lismont

Grote snelheid

Bij de grote snelheid verschijnen Tom & Ante Platteau op het toneel. Zij pakken goud bij de jonge, zilver bij de jaarse en brons bij de oude. Nechelput-Cornet, Emiel Lismont en Patrick Lismont wisten zich twee maal te klasseren. Emiel was de beste bij de jaarlingen, bij de oude duiven won De Neef en Zoon voor Alain en Nico De Coninck.


Grote snelheid jonge: 1. A & T Platteau 2. Nechelput-Cornet 3. Paul Severs 4. Dirk & Kurt Weemaels, 5. Hervé en Erwin Van Parijs


Grote snelheid jaarse: 1. Emiel Lismont 2. Ante & Tom Platteau 3. Nechelput-Cornet 4. Patrick Lismont 5. Paul Severs


Grote snelheid oude: 1. De Neef en Zoon 2. Alain & Nico De Coninck 3. Ante & Tom Platteau 4. Patrick Lismont 5. Emiel Lismont

Kleine halve fond

Slechts twee geklasseerden in de categorie kleine halve fond jonge waarvan er dan slechts één het maximum aantal te verdienen punten kon sprokkelen. Toch wel een bijzondere prestatie van Kelly van Den Block. De tweede geklasseerde bij de jonge is de tandem Hervé & Erwin Van Parijs. Bij de jaarlingen wint Godfried Van Den Houte voor jeugdlid Dimitri Deneys en T & A Platteau. Bij de oude Dimitri Deneys op één, François Tobback op twee en Dirk & Kurt Weemaels op drie.


Kleine halve fond jonge: 1. Kelly van Den Block 2. Hervé & Erwin Van Parijs


Kleine halve fond jaarse: 1. Godfried van Den Houte 2. Dimitri Deneys 3. Ante & Tom Platteau 4. François Tobback 5. Dirk en Kurt Weemaels


Kleine halve fond oude: 1. Dimitri deneys 2. François Tobback 3. Dirk & Kurt weemaels 4. hervé & Erwin van Parijs 5. Fabienne Peeters

Grote halve fond

Benny Vanhoudt-Serre geeft Peter Bours wel heel ver het nakijken bij de jonge duiven. Peter en Benny zijn wel de enige twee liefhebbers die het maximum aantal punten weten te behalen in deze categorie. Godfried Van Den Houte bewijst met zijn derde plaats dat zijn duifjes ook de grotere afstanden met gemak verteren. Bij de jaarlingen geven A & J van Den Wijngaert veelvraten Erik Limbourg en Peter Bours het nakijken. Bij de oude duiven ook slechts één liefhebber die met het maximum der punten kan uithalen, proficiat Louis Tobback. Albert & Eric Willems scoren één puntje minder maar behalen wel een uitstekend coëfficiënt. Toch spijtig van die ene misser. 


Grote halve fond jonge: 1. vanhoudt-Serre 2. Peter Bours 3. Godfried Van Den Houte 4. Luc Luyckx 5. André & Jimmy Verlaenen


Grote halve fond jaarse: 1. A & J van Den wijngaert 2. Erik Limbourg 3. Peter Bours 4. Albert & Eric Willems 5. Luc Luyckx


Grote halve fond oude: 1. François Tobback 2. Albert & Eric willems 3. Dirk & Kurt Weemaels 4. Erik Limbourg 5. Peter Bours

Fond en grote fond

Erik Limbourg ontpopt zich stilaan tot het zwarte beest van Peter Bours. Op één op de fond en grote fond jaarse duiven: Erik Limbourg, op de hielen gezeten door Peter Bours (coëf. 52.924% tegenover 53.6598%). Stijn & Jeroen rans kunnen alleen maar lijdzaam toezien. Ook bij de oude fond staat Limbourg op één, voor Gilbert & Julien Pronckaert en Peter Bours. Op de grote fond is Hol Rommelaere de beste. Ook hier wordt de tweede plaats bezet door Gilbert & Julien Pronckaert, Jeroen & Stijn Rans vervolledigen het podium.


Grote fond en fond jaarse: 1. Erik Limbourg 2. Peter Bours 3. Stijn & Jeroen rans 4. Dirk & Kurt Weemaels 5. Kristof Lauf


Fond oude: 1. Erik limbourg 2. Gilbert & Julien Pronckaert 3. Peter Bours 4. Ronald Lodeweijckx 5. Dirk & Kurt Weemaels


Grote fond oude: 1. Hok Rommelaere 2. Gilbert & Julien Pronckaert 3. Stijn & Jeroen Rans

Algemeen Kampioen

Algemeen Kampioen wordt hij die in het kampioenschap 1 + 2 het meeste aantal notering telt. Bij gelijke stand wint hij die het minste punten behaalt. Voor het tweede jaar op rij ging de tietel van Algemeen Kampioen naar de combinatie Kurt en Dirk Weemaels uit Huizingen. Kurt en Dirk wisten zich zes maal bij de eerste vijf te klasseren, hun puntenaantal was van geen tel. Peter Bours 'sprint als een strijkplank'. Hij is bij de besten van het pak maar moet in de sprint om de tweede plaats nipt de duimen leggen voor de tandem Nechelput-Cornet. Beide hokken wisten zich vijf maal te klasseren, Nechelput-Cornet scoorde veertien punten, Peter Bours...vijftien.


Algemeen Kampioenschap: 1. Kurt & Dirk Weemaels 2. Nechelput-Cornet  3. Peter Bours

2017

Zij die na de viering hun duifjes nog even van het 'anderhalf uur vrijheid voor zonsondergang' wilden laten genieten, waren eraan voor de moeite. Bij het verlaten van de zaal begon het reeds flink te duisteren. Wie nu (9 maart) een blik naar buiten werpt, kan maar moeilijk geloven dat aanstaande zondag het nieuwe seizoen reeds van start zou moeten gaan. Enkel de vogelgriep zorgt momenteel voor een klein uitstel. Een kleine rondvraag leerde ons echter dat alle kampioen klaar zijn om mekaar terug het vuur aan de schenen te leggen. Hoe het seizoen verder verloopt vernemen we volgend jaar terug in de Salons De Waerboom, ongetwijfeld met veel dezelfde namen, hopelijk ook met enkele nieuwe uitdagers.