Veulemans-Perilleux (Vissenaken, BE) winnen 2e nationale zege in 2014 vanuit Guéret II bij de oude duiven

Vorige zondag hadden de families Veulemans en Perilleux een extra reden om te gaan vieren op de kermis van Vissenaken, waar dat weekend Festinaken plaatsvond met tal van feestelijkheden net naast de hokken van de tandem. Voor een nog groter feest zorgde “Festina” als overwinnares op de nationale wedstrijd vanuit Guéret tussen 2431 oude.

De laatste nationale vlucht werd een zware dobber waarbij slechts één duif, die van Jimmy Van Kerckhoven, meer dan 1200 m/min behaalde en waarbij grote aantallen duiven hun hok nog niet bereikt hebben. Festina (BE12-2087940) werd geklokt om 18u23m32s op een afstand van 566,036 km, goed voor 1195,35 m/min.

Bij mijn vorige bezoek na de nationale zege vanuit Bourges I was ik ervan overtuigd dat deze tandem dit jaar nogmaals de oppergaai zou wegkapen op een nationale vlucht. Mijn voorspelling is zondag jongstleden uitgekomen. Heerlijk toch om een duivenseizoen te starten met nationale winst (1ste 24.067 jaarduiven Bourges I) op de eerste nationale vlucht en om dan te eindigen met nationale winst op de laatste nationale vlucht.

Festina

Festina is een mooi gebouwde duivin die prima in de hand ligt en na thuiskomst nog steeds mooi “rond” stond. Nadat ze tijdens het sportseizoen op weduwschap gespeeld werden, werden de duiven na Bourges II samen gelaten om op nest gespeeld te worden. Zij werd ingekorfd op een jong van 7 dagen en op dinsdag werd haar wederhelft weggenomen om haar band met haar jong te verstevigen. En of dit een goeie zet was!

Als we haar prestaties, die u hier kan bekijken, even van naderbij bekijken zien we dat ze de afgelopen twee jaar niet minder dan 23 prijzen gevlogen heeft en waarbij ze ook vorig jaar uit Guéret de 1ste prijs in OBRAFO wegkaapte (eveneens gespeeld op een jong van een 7-tal dagen oud).


De omgekeerde V voor het hok van de duivinnen op weduwschap
om onderling paren op de grond tegen te gaan

Bij het bekijken van de pedigree merken we op dat zij een nicht is van Golden Francine, de duivin die Bourges I won bij de jaarduiven op 31 mei 2014, waarbij haar vader Broken Wing (BE05-2117896) een broer is van de moeder (Het 318) van Golden Francine. Beiden stammen af van het Platinum Pair, dat verschillende toppers, provinciale en/of nationale winnaars heeft voortgebracht. Klik hier om haar stamboom door te nemen. Broken Wing is tevens de vader van “Miet”, die in 2007 zonaal (zone C) winnaar was op - je kan het raden - Guéret tussen 3127 duiven. Hij is ook de vader van “Mega Mindy”, die verschillende topprijzen vloog, en tevens grootvader van het “941”, dat op Montluçon semi-nationaal in 2011 de 2de prijs vloog na een hokgenoot. Slotsom: klasse komt steeds naar boven.

Ondanks de nationale winst bij de oude duiven heerste er zondag toch geen hoerastemming daar er 's avonds slechts 3 jonge duiven van de 74 hun hok bereikt hadden. Toon zou zelfs de nationale zege inruilen voor het thuis krijgen van alle jonge duiven. Olav kan er moeilijk inkomen waarom men gewacht heeft tot 10.30 om te lossen.

Verder wens ik deze supergedreven tandem, of beter gezegd kwartet, eerst en vooral rust toe. Dat ze daarna voor mogen genieten van de geboekte successen, want de winter zal een drukke periode worden met tal van huldigingen.


De nationale winnaars met op de achtergrond de kermistent