Verstraete Raoul & Xavier winnen onder het oog van 'Onze Lieve Vrouw' Oostakker-Lourdes 1° Nat Cahors 5425d met ruime voorsprong


Raoul & Xavier VERSTRAETE, Oostakker -
De inrichters van Cureghem Centre konden zich geen mooiere winnaar dromen voor hun nationale vlucht vanuit Cahors…. die pas op woensdag de weergoden aan hun kant kregen, toen de duiven omstreeks 8 uur gelost werden, na 4 nachten extra mand.

Het werd een mooie fondklassieker met een vlot verloop, en topduiven in alle uithoeken van het land… met als kers op de taart, een prachtige winnaar. Want het is de topkolonie van Raoul & Xavier Verstraete uit Oostakker die hun superduif "Xtra" klokken om 17u03 op een afstand van 750,681 Km, waarmee hij 1382 m/min als snelheid liet uitrekenen… meteen de hoogste snelheid, goed voor 'Nationale winst'.
Deze fondcrack wint nationaal met ruime voorsprong (van 22 m/min) op de 2e duif, deze van Ivan Stockmans uit het Limburgse Lummen.

Hok der Mirakelen
De kolonie van Raoul & Xavier Verstraete aan het brede duivenpubliek voorstellen, is net als een open deur intrappen. De Verstraete kolonie draait dan ook reeds ruim 30 jaar mee aan de top van het nationale duivensportgebeuren, vroeger in hoofdzaak gespecialiseerd op vluchten van 150-700 Km, de jongste seizoenen uitgebreid tot vluchten van 900 Km. Echte allrounders dus!
Er werd in de Groenstraat, in de schaduw van de kerktoren van 'Onze Lieve Vrouw' van Oostakker-Lourdes (een bekende bedevaartsplek in de Vlaanders), door de jaren heen al menig duivenexploot op papier geplaatst! Het prille machtsvertoon van het Hok Verstraete kwam er midden de jaren 70, toen fenomenale crackduiven als de 'Gouden Bol', zijn zoon de 'Mirage', de 'Meteor', de 'Zilveren' en andere supers uit die tijd waaraan de Verstraetekolonie zo rijk was… terreur zaaiden op de halve fond… in die mate zelfs, dat onze onlangs overleden collega Clement Van Keymeulen, het hok Verstraete het predikaat van 'Hok der Mirakelen' opkleefde. Er zagen door de jaren heen, nog meerdere supers het levenslicht op deze 'gouden kweekbron', als de 'Miljonair', 'Manolito', 'Solo', 'Eurostar', 'Big Boss', 'Tempo', 'Victory', 'Bravo' en andere 'Triller' s… teveel om hier allemaal op te sommen.
Een duidelijk teken dat de succestrein te Oostakker, onverstoord bleef doordrammen. Sportvriend Raoul lag ook steeds op de loer om zijn kolonie te versterken waar nodig… illustere sterkwekers en crackduiven als de 'Rapido', de 'Panter' (beide wijlen Theo Gilbert, Zulte), de 'Elvis' (1° Nat Asduif), 'Carl Lewis', 'Miljonair' (teruggekocht van dorpsgenoot Tom Van Damme), 'Bolide', 'Admiral'… en natuurlijk niet te vergeten de Nat Bourges-winnaar 10.992 d (in '89) en 1° Prov Asduif Halve Fond KBDB 1989: de wonderduif 'UNO'… die de jongste 20 jaar aardig zijn stempel heeft gedrukt op het huidige hokbestand van de kolonie Verstraete.
Voor het zwaardere werk (lees: fond) kwamen er duiven van Robert Venus uit de lijn van de 'Supercrack' Gruson (zelf 3 x 1° Nat winnaar) en de 'Witslager Desender' (1° Nat Asduif Fond).

De jongste seizoenen werd onder impuls van zoon Xavier meer de kaart getrokken van de 'Grote halve fond' (lees 500 Km-vluchten') tot de ééndagfond (lees: 900 Km). Daar kwamen nu duiven bij van Chris Hebberecht onder de vorm van 'Blauwe Kathy' en vooral de 'Geschelpte Kathy' (zelf 1° Asduif 2001, en grootmoeder van "Xtra"), de "Cadillac" (die zelf 1° prijzen en toppen won van 300 tot Barcelona), de "Grand Cru Uno", en 2 superduivinnen van Cas De Graaff uit het Nederlandse Arnemuiden waar men ontzettend mee geslaagd is, zoals verderop in dit verslag zal blijken.

1° Nationaal Cahors
De nationale overwinning uit Cahors is de 4° nationale zege die Raoul en Xavier op eigen hok hebben behaald, andere nationale winnaars (als 'Uno', 'Dax', 'Brive-duivin' en 'Bingo') die op de Verstraete kweekbron actief zijn of waren, werden destijds door hen aangekocht.
Ze wonnen zelf 1° Nationaal La Souterraine 1981 met "Manolito"
Nationaal La Souterraine 1987 met "Tempo"
Nationaal La Souterraine 1991 met "Solo"
Nationaal Cahors 5.425 d. in 2008 met "Xtra"
Deze kersverse nationale winnaar uit Cahors, de "Xtra" genaamd met ring 4296522/06, heeft het beslist van geen vreemde als je zijn pedigree even analyseert!
Hij is een zomerjong van 2006, dat vorig jaar door de vogelgriep perikelen slecht 1 x Chateauroux kon afwerken.
Dit jaar in 2008, presteerde hij als volgt:
Vierzon F.C. Eeklo 672 d. 94
Brive F.C. Eeklo 469 d. 2 Prov 2.586 d. 6 Nat Zone A 4.381 d. 3 Nationaal 14.521 d. 21
Cahors Nationaal 5.425 d. 1

Pedigree : Click here

Een nieuw 'mirakel' is meteen geschied! Hij is een zoon van niemand minder dan de huidige topvedette op de kweekhokken Verstraete, met name "Topstar", ring 4343129/03… die volgende exploten op papier plaatste alvorens hij in 2006 definitief op de kweek werd gezet, met overweldigend succes trouwens:
Béziers Lok 218 d. 1 Nat 6.191 d. 68
Montauban Lok 239 d. 1 Nat 7.303 d. 77
Deze "Topstar" is een zoon van het topkoppel "Cadillac 617/93" (wiens vader een broer is van de 1° Nat Limoges en de 1° Nat Narbonne) x "Geschelpt Kathy 502/01", zelf 1° Asduif Fond jonge 2001 en aangekocht op de verkoop Chris Hebberecht in 2001 (en dochter van de "Panda", 1° Asduif '3-jaars klassement Barcelona' bij de BBC… en, welke volle broer was van 1° Nat Asduif 'Grote Fond' 2005: "AXL"bij Chris Hebberecht).

Moeder van "Xtra" is superduivin "Diva" winnares 1° Prov Dax 934 d, 2° Internat Dax 1.930 Hens (1° duivin Nationaal), 6° Nat Dax 4.534 d en 14° Intnat 11.937 d… naast een hele trits topprijzen uit Chateauruox, Argenton, Vierzon, La Souterraine enz…
Zij is op haar beurt dochter van "Flippo 241/96", zelf een fenomenaal topvlieger (uit de oude stamlijnen Gouden Bol x Witslager Desender x Supercack Gruson x Manolito) x "Gravin 214/01", rechtstreeks Cas De Graaff (dochter van de 2° Nat Dax 2000 in Nederland).
Deze "Gravin" is ook moeder van de '1° Asduif Fond Jonge 2007' in Fondclub Eeklo (op de 4 nationale vluchten).
Een pedigree om van te 'duizelen', waarbij eens te meer wordt bewezen dat 'uitzonderlijke Crackduiven' uit 'uitzonderlijke Crackduiven' afstammen… de spreekwoordelijke 'appel' valt nooit ver van de boom!
Ook de super vliegduivin "Belga Queen 399-06" welke in 2007 werd gekroond tot 2° Asduif van België Cureghem Centre Jaarlingen 2007 met 71° Nat St.Vincent 6.521 d, en 72° Nat Irun 18.967 d. is een halfzus van de "Topstar".

Zoals hoger gemeld is deze "Topstar" de huidige vaandeldrager op het kweekhok, waarvan momenteel reeds 16-tal doffers op de vlieghokken vertoeven. Hiervan gingen er 6 mee naar Cahors waarop Raoul & Xavier in totaal 8 duiven inkorfden… 6 staan er lokaal op de uitslag, beginnend met 1 ,7 enz… tegen 195 d.
Op het moment dat we deze regels neertikken, zitten er 8 afstammelingen van deze "Topstar" in Montauban, waaronder de "408/06" welke nu als 2e getekende de mand inging, nadat hij 10° Brive 469 d, en 54° Nat Zone A van 4.381 d, gekweekt uit "Topstar" x zijn eigen dochter!
Deze ploeg oude duiven zal nu in hoofdzaak nog Limoges Derby (+ oude) en Souillac afwerken. De "Xtra" echter, zal straks zijn vader "Topstar" komen vervoegen op het kweekhok!

Hokbestand en verzorging
Raoul heeft ondertussen 78 lentes op de teller staan, Xavier straks 54 (werkt bij Volvo-cars Gent), en hebben gezien de leeftijd van Raoul, hun hokbestand de jongste seizoenen drastisch teruggeschroefd. De helft van de kweekzolder staat momenteel leeg, en is terug gebracht tot 16-tal koppels kweekduiven.
Tussen de vliegploeg zitten momenteel een 9-tal oude duiven (3 jaar en ouder), 20 tweejarige, naast een 19-tal jaarling doffers. Dan zitten er ook nog een 28-tal vliegduivinnen, die volgens het principe van totaal weduwschap worden gespeeld met de jaarling doffertjes. Deze jaarlingen gaan normaal mee tot de klassieker uit Limoges Jaarlingen. Wie daar echter geen afdoende bewijzen kan voorleggen krijgt nog een ultieme kans op de provinciale Angoulême. Een 6-tal jaarse duivinnen vliegen de St.Vincent-vluchten.
De andere duivinnen gaan wekelijks de mand in op de provinciale halve fondvluchten van het FVOV… en krijgen dus iedere week een 500 Km vlucht tussen de kiezen geschoven. Op onze vraag of dit niet van het 'goede te veel' is, antwoord Raoul het volgende… Kijk ik ben 78 jaar, heb reeds veel tot alles meegemaakt in de duivensport, die mij reeds zoveel mooie en glorierijke momenten heeft bezorgd… waarom zou ik nog duiven moeten sparen. Ik ben en blijf in eerste plaats nog altijd een 'duiven speler', en geniet wekelijks nog intens van de terugkomst van de duiven. Al de rest is in feite bijzaak… Eerst presteren, de rest volgt wel vanzelf… als je begrijpt wat ik bedoel! Deze duivinnen zitten overdag in een open ren, om het onderling paren tegen te gaan. Hun hok ligt naast dit van de jaarling doffers. Voor inkorving gaat hier de schuifdeur open, en vanaf het paren aanvangt, verdwijnen ze één voor één in de korf.
Ook de oude weduwnaars doffers krijgen voor vertrek steeds enkele minuten hun duivin te zien.
Ook de jonge duiven werken een loodzwaar programma af en zitten vanaf begin juli wekelijks op de 'grote halve fond', en werken ook de 4 nationale vluchten voor jonge duiven af, met tussendoor een Provinciale grote halve fondvlucht (uit Blois, Vierzon en Tours). Enkel de doffertjes van de 2° ronde worden vroeger gestopt en/of werken een lichter programma af. De jongen worden gespeeld volgens het principe van de'schuifdeur'. De geslachten werden hiervoor midden juni gescheiden. Een aanpak die volgens Raoul ook zijn voordelen heeft. Want sinds ze enkele jaren terug ook intens met hun duivinnen gaan spelen zijn, is de kwaliteit van hun duivinnenploeg sterk toegenomen,met het oog op de latere kweek… want enkel de allerbeste duivinnen krijgen nu nog een plaatsje op het kweekhok. De kwaliteit van de vliegploeg kwam hierdoor de jongste jaren dan ook gevoelig hoger te liggen!
De jonge duiven krijgen na het spenen nog 1 maand kweek, daarna volgt er gedurende ruim 2 maanden 50% ruimengeling + 50% zuivering en dieet. Hoe lichter de voeding, hoe dunner het bloed… des te beter ze trainen, aldus Raoul. Eens de vluchten eraan komen verminderd het aandeel zuivering, en worden de laatste 2 dagen extra vetten bij de voeding verstrekt. Bijproducten en medicatie worden steeds met het eten vermengd. Dat geeft een juistere dosering. Bij thuiskomst volgt er wat B.S. (firma De Weerd) op het voer, en de bijproducten zijn allen van de firma Klaus + biergist.
Met het verstrekken van vitamines aan de duiven is men zeer voorzichtig, en wordt tot een minimum beperkt. Een aanpak die hen beslist geen windeieren heeft gelegd, want in de grootste en één der sterkste fondclubs van ons land, werden Raoul & Xavier Verstraete eind 2007 voor het 5° jaar op rij gelauwerd als "Algemeen Kampioen" van Fondclub Eeklo! Dit naast een resem topnoteringen in kampioenschappen van plaatslijk clubs, en de kampioenschappen van Curegem C. en de Entente. Aan ander kampioenschappen wordt niet deelgenomen.

Slot
Ontelbaar zijn de sportgenoten die naar de Groenstraat te Oostakker-Lourdes op bedevaart kwamen om duiven… en die er mee opgerukt zijn naar topsuccessen in de duivensport. Raoul & Xavier hebben met hun duivenstam van 'topklasse' en 'toporigine' niet alleen een stukje duivengeschiedenis geschreven, maar ook een stuk van de wereld verovert! Aan hun rijke duivengeschiedenis werd nu met deze overwinning 1° Nationaal Cahors, een mooi verlengstuk gebreid aan dit succesverhaal! En wie weet, wat volgt er nog meer… Aan de ganse familie Verstraete alvast onze oprechte felicitaties vanwege het ganse PiPa-team en zijn lezers!

........................................................................................................................................................
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van PigeonParadise.Com is het niet toegestaan dit artikel te publiceren, kopieren, reproduceren voor gebruik op uw of website van iemand anders