Verreckt-Ariën, Tessenderlo zien ‘super seizoen’ met liefst 11 Provinciale zeges bekroond met nationale winst uit Tulle Oude duiven!

Met de nationale Tulle stond meteen de allerlaatste ‘nationale fondvlucht’ van het sportseizoen 2010 op de agenda. De organisatoren konden zich geen mooier slot van het fondseizoen inbeelden… er gingen niet alleen een pak meer duiven in de mand (in totaal 14.831 stuks verdeeld over 8.246 jaarse en 6.585 oude)…

Op de nationale uitslag bij de oude duiven werd de ‘top-2’ ingenomen door 2 kolonies die het sportseizoen 2010 in grote mate  hebben gekleurd, met name Verreckt-Ariën uit Tessenderlo, en Freddy & Jacques Vandenheede uit Zingem. Twee dominante kolonies die de concurrentie in 2010 gewoon hebben ‘overklast’… soms gewoon van de kaart hebben geveegd… tegen deze mensen viel bijwijlen niet te spelen! Het was de Limburgse sterkolonie Verreckt-Ariën die uiteindelijk aan het langste eind trok… en ook de snelste duif op ‘nationaal vlak’ van het ganse konvooi klokte om 14u33’23” om precies te zijn op 656,983 Km of aan een snelheid van 1481,75 m/min. Op plaats 2 dus de ‘broertjes’ Vandenheede aan 1474,67 m, die bovendien 4 van hun 18 duiven binnen de ‘Top 20 Nationaal’ klokken bij de oude en eveneens 5 van hun 26 jaarse binnen de ‘Top 30 à 40 Nationaal’… fenomenaal! Plaats 3 was voor Leon & Jens Geelen uit Veldwezelt aan 1465 m.

Limburg boven… Verreckt-Ariën dominant winnaar!
De jongste 2 seizoenen ging er nagenoeg geen week voorbij of de kolonie Verreckt-Ariën wist zich in de kijker te spelen… of de ‘krantenkoppen’ te halen met hun ophef makende prestaties. Vorig jaar sloten ze af met niet minder dan 9 provinciale overwinningen op hun conto!Dit evenaren… laat staan, beter doen… leek quasi onmogelijk! En toch slagen Agy & Pascal erin om dit record grandioos te verpulveren… want na Tulle staat de teller dit seizoen reeds op 11 provinciale, 4 x 1° Nat. Zone C en 1 nationale overwinning. Dit brengt hun totaal sinds hun start in 2002 op liefst 34 provinciale en 2 nationale overwinningen! Gewoon onvoorstelbaar! Uit Tulle bakten ze het opnieuw ‘lekker bruin’… kijk maar eens naar de glansprestatie van dit superhok:

Tulle   Lok    168 oude  1-2-3-4-7-9-15-20-27-40 (10 op 15 per 4-tal)
        Prov   467 oude  1-5-6-7-23-35 enz… (reeds 6 per 10-tal)
        Nat  6.585 oude 1-20-21-27… enz (voorlopige prognose)

Hun eerste oude duif vliegt lokaal goed 19 minuten los op hun 2° oude duif, en 15 minuten op hun 1° jaarling die ook 1° prijs lokaal wint (7° Nationaal)… aan de 20° + 21° Nationaal zitten meteen ook de 1° + 2° getekende in de klok! Ter illustratie van dit ‘meesterschap’ nog even een randnoot hierbij: hun nationale winnaar vliegt lokaal liefst 40 minuten los op de 5° prijs bij de jaarlingen… en 30 minuten op de 5° prijs lokaal bij de oude duiven… meteen de eerste ‘niet-Verreckt-Ariënduif’ op de uitslag! Fenomenaal!

Tulle  Lok    175 jaarse  1-2-3-4-5-7-17-22-41 (9 op 11 per 4-tal)
       Prov 767 jaarse  4-17-18-19-24-29-74 enz…. (reeds 7 duiven per 10-tal)

Wonderbaarlijke prestaties… waarachter een onfeilbaar ‘systeem’ , een oerdegelijke… zeg maar superieure ‘stam’ duiven… en ‘vakmanschap’ schuilgaat!

Reeds als piepjong kereltje was Pascal op de duivenhokken van grootvader Alfons Verwimp terug te vinden, alwaar hij zijn eerste pasjes in de duivensport leerde zetten, in tandem met grootvader uiteraard. Toen Pascal (Process Engineer bij Duracell Batteries) zich met zijn vrouwtje Agy Verreckt (halftime werkzaam bij KBC)… waarmee hij  huwde na hun nationale winst uit Argenton Jaarlingen 2008 (een huwelijksbelofte die uitkwam)… te Tessenderlo kwam vestigen, ging hij vanaf 2002 onder eigen vleugels vliegen… in tandem met zijn vrouwtje onder de noemer Verreckt-Ariën! Ondertussen kwamen nonkel (van Agy) Robert Rutten, en grootvader Alfons Verwimp (zelf gestopt te Laakdal) de tandem versterken… zodat de succestrein Verreckt-Ariën momenteel door zowat 4 locomotieven wordt getrokken.
Dat Pascal van aanpakken weet… blijkt meteen uit zijn bouw van de hokken en zijn aanpak van de duivensport... zijn ‘systeem’! Het sportseizoen 2010 werd aangevat met 70 koppels vliegduiven die op ‘totaal weduwschap’ worden gespeeld. Het seizoen vangt aan met de opleervluchten van eind maart, en duurt voor het gros van de duiven (lees: de ‘besten’) tot op de Argenton van augustus… enkele twijfelaars krijgen nadien nog een allerlaatste kans op La Souterraine en/of Gueret. Na Argenton worden de duiven gekoppeld… en ze blijven dan lange tijd samen, afhankelijk van het al dan niet ‘te veel’ herleggen van de duivinnen… de jonge duiven (lees: toekomstige jaarlingen) blijven zelfs samen tot rond Nieuwjaar… vanaf dan zit alles gescheiden en zitten ze een ganse dag in open lucht in de volière. Ze krijgen rond dit tijdstip een 10-daagse kuur tegen paratyfus, waarop de inenting tegen paramyxo volgt. Zo rond midden februari gaan de deuren open, en kunnen de duiven naar hartelust koppelen en vrij paren… nadat de meesten een 10-tal dagen broeden wordt alles terug gescheiden begin maart. Na deze scheiding worden de duiven vrij gezet van trichomonaise, en worden ook de ‘koppen’ behandeld… kwestie dat de duiven ‘zuiver’ zitten, en ‘klaar’ zijn voor de start! Eind maart mogen de duiven dan opnieuw voor een 3 à 4-tal dagen samen zitten… dan plant Pascal telkens enkele verlofdagen… met als doel de duiven in deze 3 à 4 dagen voldoende op te leren tot goed 40 à 50 Km… normaal zijn ze dan klaar om het eerste weekend van april hun eerste vluchten af te werken… en vangt het ‘totale weduwschap’ aan, en gaan ze quasi wekelijks de mand in tot op de Argenton van augustus. Een bikkelhard regime… die toch wat meer uitleg vraagt… we peilden even voor u achter de schermen!

Pascal gaf ons tekst en uitleg! Voor het vertrek komen de duiven ongeveer 1 uur samen… tegen de tijd dat ze met zijn allen in de korf zitten, kan dit voor de laatste al eens wat langer uitlopen! Bij thuiskomst van een vlucht blijven de duiven normaal samen tot ’s anderendaags ’s morgens (lees: zondagmorgen)… dan kruipt men reeds om 5 uur uit de veren, en tegen 6 uur zijn de duiven reeds gescheiden… meteen tijd om hen vroeg te voederen en hun buikje rond te eten. Enkel na een zware vlucht… of wanneer de duiven een minder frisse indruk laten bij thuiskomst worden de duiven vroeger gescheiden, en blijven ze niet te lang samen… zodat ze meteen goed kunnen rusten en op hun positieven komen, recupereren en… goed eten! De duivinnen vertoeven tijdens de week in hun rusthok… overdag zitten ze verplicht buiten in de volière, ’s nachts in hun rusthok. De doffers hebben de vrije keuze of ze in hun hok blijven zitten of overdag ook even in de volière van de gezonde buitenlucht of de zon willen genieten.

We hoorden het reeds… Pascal nam steeds de term ‘goed eten’ in de mond. Pascal & Agy stellen hun volste vertrouwen in de Matador-mengelingen… want zij zijn één van de zo genaamde ‘Matador testhokken’. Enkel wat de voeding betreft… voegt Pascal er aan toe… Ze doen het daar te Tessenderlo als volgt… rekening houdende dus met het feit dat alle duiven nagenoeg wekelijks de mand ingaan.
Tijdens we wintermaanden krijgen de duiven de ‘Start’ mengeling… ze vliegen vanaf Nieuwjaar dagelijks buiten, tenminste als de weersomstandigheden het toelaten. Deze ‘Start-mengeling’ krijgen ze tot op de vluchten van 200 Km. Vanaf 200 tot 400 Km staat er de helft ‘Start’ en de helft’ Vlieg’ op het menu… met op het eind van de week wat ‘Turbo’ (energierijke mengeling). Vanaf 400 Km staat er enkel nog ‘Vlieg’ en ‘Turbo’ op het menu… en komt er geen ‘Start’ meer aan te pas, zoals op de schema’s soms wordt aanbevolen, aldus Pascal. Pascal en Agy voelen zich goed bij ‘hun systeem’ van voederen, rekening houdende met het vrij zware regime die ze aan hun duiven opleggen (wekelijks de mand in voor vluchten boven de 400 Km). In het begin na thuiskomst, is dat meer ‘Vlieg’ dan ‘Turbo’… omdat Pascal een snelle recuperatie vooropstelt, en daar zijn meer eiwitten voor nodig… vandaar dat er dan nog extra ‘Backs Proteïn’ over het voer gaat. Qua begeleiding volgen wij verder het advies van onze dierenarts Karlo Van Rompaey, voegt Pascal er aan toe. Vanaf dan bestaat het voer uit de helft ‘Vlieg’ en de helft ‘Turbo’ (sinds dit jaar 2010 is dit ¼ Turbo en ¼ HE… ‘High Energy’,de nieuwe energierijke testmengeling van Matador). Duiven van wie wekelijks zware inspanningen worden gevergd, moeten goed gevoederd worden… anders raakt de tank leeg… en ‘leeg’ is nu eenmaal ‘leeg’… dan kan je ‘kop’ vliegen, laat staan ‘deftige prestaties’ vergeten… aldus Pascal, die hiermee zijn manier van handelen verduidelijkt! Nu… de aaneenschakeling van ‘topprestaties’, van ‘kettinguitslagen’… van vaak overrompelend ‘stuntwerk’… zoals dit door Verreckt-Ariën de jongste seizoenen werd neergezet… geven perfect zijn ‘grote gelijk’ aan, op dat vlak aan! Wie deed immers  beter in Limburg en omstreken?

Hun ploeg werkte de jongste weken immers Bourges-Tulle en straks Argenton op rij af! Vorig jaar wonnen ze op deze manier 2° + 3° Nat Tulle Zone C 2.780 jaarse… beide duiven klasseerden zich een weekje later binnen de eerste 133 nationaal op Argenton… iets wat ze straks zullen progen te herhalen! Je moet het maar doen!
Deed men het vroeger in hoofdzaak, zeg maar, enkel en alleen met oude en jaarse duiven… dan zijn nu ook de jonge duiven op de proppen gekomen, en ook zij worden nu op de nationale vluchten sterk aan de tand gevoeld. Evenzeer met brio…  op de eerste nationale confrontatie van het seizoen werd begonnen met de 2° Prov Bourges 2.890 d… een bevestiging van het vooraf gaande weekend toen werd begonnen met de 3° + 4° Prov Vierzon 511 d…. ze lijken met andere woorden klaar om straks te schitteren op Argenton! De jonge duiven worden ook op de ‘schuifdeur’ gespeeld… wat volgens Pascal in feite een soort kopie is van het ‘totaal weduwschap’ bij de oude duiven!
Dit jaar werd dus ook een ploeg op de ‘fond’ ingezet met Brive-Cahors-Limoges-Souillac en Tulle… daarop werd dus liefst 4 x 1° Zone C gewonnen uit Brive, Limoges, Souillac en nu dus ook uit Tulle… dit dus naast hun 11 provinciale zeges die tot en met Tulle reeds te boek werden gesteld… en een 3-tal ‘dichte ereplaatsen’ als 2° provinciaal!

Een hok ‘superduiven
Laat het voor eenieder duidelijk zijn… goede hokken, en een uitgekiend spelsysteem vormen slechts één van de schakels in het succes van een kolonie… want de belangrijkste schakel in het geheel zijn uiteraard de duiven zelf… het zijn zij die het finaal nog altijd moeten doen, die met andere woorden het ‘laatste woord’ hebben. Dat ze te Tessenderlo op dat vlak baden in een ‘luxe’ hoeft geen betoog, anders is het onmogelijk om wekelijks dergelijke reeksen aan topprestaties neer te zetten. Eén van de vaandeldraagsters van de ploeg is ongetwijfeld superduivin

 Argentina’ B07-5035312…
of moeten we voortaan schrijven ‘ArgenTully’? Want het is net zij die nu de hoogste snelheid uit Tulle liet noteren van de 14.831 deelnemende duiven! Dit ‘vliegend wonder’ van Tessenderlo won voordien reeds de 1° Prov Argenton 1.483 d… en heeft ondertussen een scherp coëfficiënt staan voor de titel van asduif ‘Olympiade Fond’ straks te Polen… waarvoor ze dus een ernstig kandidate is, naast hokgenoot ‘Wacko’… laten we even haar voornaamste prestaties van naderbij bekijken

1°  Provinciaal Argenton 1.483 duiven
4° Provinciaal Chateauroux 1.437 duiven
11° Provinciaal Bourges 2.804 duiven
11° Provinciaal Chateauroux 1.642 duiven
12° Semi-Nationaal Montlucon 4.490 duiven
49° Nat. Zone Argenton 2.719 duiven
86° Intprov. Moulins 1.625 duiven

Ze is een dochter van de ‘Superbreeder’ B02-6269229… die eveneens vader is van de 2° Nat Asduif Ave Regina (de ‘078/05) en van de ‘3° Beste Belgische duif over 10 vluchten’ (de 312/07). Hij is bovendien broer of halfbroer van de 1° Prov Bourges, 2° Prov Le Mans, 2° Prov Souillac en 4° Prov Brive… zijn moeder is bovendien ook grootmoeder van de 1° Nat Argenton Jaarlingen 2008! De moeder van ‘Argentina’ is de ‘Witte Armstrong II’ B02-6269235… eveneens moeder van de 2° Nat Asduif Ave Regina… als dochter van ‘Armstrong 880/99 (1° Nat Asduif Ave Regina, 2° Nat ASduif ‘De Reisduif’… en vader van de 1° Prov Argenton 1.340 duivinnen, 1° Prov Montluçon 2.163 d. en 1° Prov Chateauroux 2.400 d…) x ‘Superkweekster 346/97’ Vermeerbergen-Van Reet (o.a. moeder van ‘Miss Orleans 631/99’ winnares 3 x 1° prijs Halve fond en 2° Nat Asduif Ave Regina!). We kunnen dus ook bij deze ‘Argentina’ zeggen…. Zo de ouden zongen piepen de jongen… ze heeft het van geen vreemde! Ze had op Tulle 2 pennen gestoten… haar 2° pen stond ongeveer voor de helft terug ingegroeid… en was extra gemotiveerd en misschien wel ‘stik jaloers’ omdat haar doffer met één oog naar een ‘nieuwe liefde’ was beginnen omzien. Heef dit haar tot het uiterste gedreven?

Een andere ernstige kandidaat Olympiadeduif op de hokken Verreckt-Ariën is de

 ‘Wacko’ B07-5035388, en die deed het tot nu toe als volgt:
1° Prov Tulle 441 duiven
2° Nat Zone C Tulle  2.090 duiven
4° Prov Souillac 401 duiven
9° Nationaal Zone C Souillac 1.708 duiven
27° Nationaal Souillac 7.597 duiven
10° Prov Cahors 1.044 duiven
4° Prov Limoges 488 duiven
10° Nationaal Zone C Limoges 1.919 duiven
3°  Provinciaal Souillac 317 duiven

21° Nationaal Tulle 6.585 duiven

Wat een crackduiven! Geen wonder dat daar aan de Schoterheide nagenoeg wekelijks spektakel te beleven valt met dergelijke weelde aan klasbakken op de hokken! Want laat ons eerlijk zijn… tegen Verreckt-Ariën valt op dit moment niet meer te spelen… deze mensen zijn anno 2010 gewoon een ‘maatje te groot’ voor de concurrentie… net als de broertjes Vandenheede in hun provincie Oost-Vlaanderen. Zij voeren op dit moment ‘met verve’ de ranglijst der tophokken van ons land aan in 2010! Hun nationale zege uit Tulle is in feite gewoon een logisch gevolg van een gans seizoen acteren aan de absolute top… zeg maar op ‘eenzame hoogte! Proficiat Agy en Pascal… laat de champagnekurken maar knallen, het is meer dan verdiend… prestaties van uitzonderlijk allooi!