Verkerk Gerard & Bas, "Absolute wereldtop op de programmavluchten. Twaalf seizoen achtereen een nationale TOP TIEN TITEL!!"


Gerard en Bas Verkerk voor hun vlieghok


Twaalf seizoenen achtereen behoren ze tot de nationale top en wereldtop! Geen hok ter wereld presteerde het afgelopen decennium zo goed op de vluchten van 100 tot 700 kilometer! We spreken over de kampioenenformatie van Gerard en Bas Verkerk uit Alphen aan de Rijn. Wat hier jaarlijks wordt gepresteerd grenst aan het ongelofelijke. Met grote zorg en toewijding is hier een stam duiven geformeerd, die in staat is om jaarlijks 24 weken achtereen te vlammen op de programmavluchten. Vanaf 1997 behaalden ze 203 zuivere eerste prijzen tegen gemiddeld 2.218 duiven! Als speler en kweker brachten ze voor Nederland maar liefst zeven Olympiade duiven in de Sportklasse en niet zonder trots melden ze dat ze ook nog steeds eigenaar van deze duiven zijn!
Aan de vooravond van het nieuwe seizoen 2007 spraken we met deze sympathieke vader en zoon combinatie, die met een duif in hun hart geboren lijken te zijn.

De stamvorming
Het begon twintig jaar geleden met de aanschaf van duiven van drie bekende grootheden uit die tijd, namelijk de Gebrs. de Wit uit Koudekerk aan de Rijn, Jan Ouwerkerk uit Lekkerkerk en Gebrs. Vroomen uit Geverik. De Gebrs. de Wit beschikten over een uitgelezen stam Janssen en Klakduiven, Jan Ouwerkerk had een machtige lijn nazaten van de ’46 van Verbart’ en de Gebrs. Vroomen formeerden hun stam uit een aantal Limburgse tophokken, waaronder die van de Gebrs. Visscher. Belangrijke stamduiven bij vader en zoon Verkerk waren ‘De Reimsdoffer’ van Gebrs. de Wit, ‘De Midfondkampioen’ van Jan Ouwerkerk en ‘De Gouden Kweekduif’ van de Gebrs. Vroomen. Als je van de huidige topduiven de stamboom op zes of zeven generaties zou uitdraaien zou je veelvuldig de namen van deze drie stamduiven weer terugzien. Twintig jaar later loopt dus nog altijd het bloed van duiven van de Gebrs. de Wit, Jan Ouwerkerk en de Gebrs. Vroomen als een rode draad door de kolonie. Natuurlijk zoeken Gerard en Bas ook naar versterking van hun hok en is men op zoek naar goed kruisingsmateriaal. Bij de aanschaf van nieuw materiaal kijkt men niet naar het feit of het qua ras past bij hun eigen basisduiven, maar puur naar op dat moment presterende topduiven. Daaruit schaft men jongen aan, die meestal eerst naar het kweekhok gaan om ze in te kruisen tegen hun eigen ‘oude’ soort. Gezien hun speelwijze, waarop we later terugkomen, moeten de nazaten binnen twee jaar goede prestaties laten zien, anders is het einde verhaal!
Een enkele keer gaat men direct spelen met nieuw aangeschafte duiven. Zo gaat men in 2007 met vier jaarlingen van Jan Ouwerkerk de baan op, rechtstreekse kinderen uit diens topduiven ‘de 83’ en ‘de 84’.
Het kweekhok van Gerard en Bas Verkerk herbergt 43 kweekparen, die voor een deel zijn ondergebracht in een hok in de garage en voor een deel in een hokje voor de garage. Beide hokken staan met elkaar in verbinding. De kweekparen worden iedere ronde overgekoppeld. Soms is er onbewust iets familiekweek, maar het uitgangspunt is vooral ‘goed op goed’ te koppelen. De grote kracht van deze kolonie duiven is naar mijn mening de superieure kwaliteit van hun kweekhok. Alle topvliegers gaan meestal op driejarige leeftijd naar het kweekhok. Hier is de ervaring dat goede vliegduiven vaak ook goede kwekers zijn. Bas zegt hierover: ‘Ze hebben bewezen dat ze intelligent zijn door snel naar huis te komen en bezitten de kracht om twee jaar achtereen ons zware vliegsysteem aan te kunnen’. Geen enkele Nationale topduif of Olympiadeduif wordt verkocht. Op dit moment zitten dan ook 32 verschillende duiven op het kweekhok, die één of meer Nationale Toptien titels hebben gewonnen! Dan reken ik nog niet de Teletekstduiven en andere eerste prijswinnaars.
Topduiven worden hier overigens tot hun dood vertroeteld. Bij een bevriende oud-melker in Alphen aan de Rijn zitten ruim twintig oude duiven, die niet meer bevruchten of niet meer leggen. Vader Gerard vertroetelt iedere dag deze ‘bejaarden’ zoals Bas ze noemt. Een goed voorbeeld hoe deze grote kampioenen met respect met hun dieren om gaan.

Woekeren met de ruimte
Achter de woning aan de Paddestoelweg is slechts een beperkte ruimte. Deze hele ruimte is nagenoeg benut en volgebouwd met hokken. Er wordt hier echter wel gespot met allerlei verhalen die we regelmatig kunnen lezen over overbevolking. Een voorbeeld: op dit moment zitten in het vlieghok 118 oude vliegduiven in een hok van vijf meter lang en twee meter veertig diep. De duiven zijn niet wild, je moet heel goed uitkijken om niet bovenop een duif te stappen. Overal hangen nestbakken en er heerst een gezellige drukte op het hok. Dit jaar zijn er wat extra jaarlingen en daarvoor heeft men kleine minibakjes aan de wand getimmerd. In het seizoen zitten hier dus straks ruim 50 vliegdoffers en de duivinnen zitten dan in een laag hokje met een golfplatendak met een gedeeltelijk open voorfront. In de andere helft van dit hok zit de tweede groep van de jonge duiven. De eerste groep van de jonge duiven zit aan de rechterkant van het vlieghok. Hoe de kwekers zijn gesitueerd heb ik u al verteld. Gezien de grote aantallen duiven, die op de hokken zitten, worden deze 365 dagen per jaar twee keer per dag zorgvuldig schoongemaakt!

Nationale en internationale prestaties 2006
Olympiadeduif NUMMER ZEVEN met ‘Olympic Spongebob’

Nationale kompetitie ‘The Best of The Best’:
3e Keizer van Nederland ‘The Best of The Best’
2e Nationale Asduif Allround met ‘Taylor’
4e Nationale Asduif Allround met ‘Benji’
5e Nationale Asduif Allround met ‘Oprah’
9e Nationale Asduif Allround met ‘Olympic Spongebob’
10e Nationale Asduif > 500 km. met ‘Benji’
10e Nationale Asduif Eendaagse Fond met ‘Taylor’
2e Nationale Asduif Jaarling met ‘Taylor’
6e Nationale Asduif Jaarlinf met ‘Benji’


De NL 04-2050373 ‘Olympic Spongebob’. Vertegenwoordigde Nederland in 2007 op de Olympiade in de Sportklasse. Vloog in 2005 o.a. 1e Blois van 20.755 d. en 1e Peronne van 6.017 d. In 2006 vloog hij 8 prijzen 1:100, waaronder o.a. 1e Chantilly van 6.762 d. – 2e Strombeek van 6.205 d. ( tegelijk met Taylor’) en 2e Orleans van 1.710 d. ( gelijk met ‘Taylor’). ‘Olympic Spongebob’ was in 2006 eveneens 9e Nationale Asduif Allround in ‘The Best of The Best’.


De NL 05-1394721 ‘Taylor’. Won in 2006 negen prijzen 1:100 met o.a. een 1e Strombeek van 6.205 d. – 1e Orleans van 1.710 d. – 2e Blois van 1.759 d. 3e Harchies van 883 d. etc.
‘ Taylor’ was in 2006 2e Nationale Asduif Allround, 2e Nationale Asduif Jaarling en 10e Nationale Asduif Eendaagse Fond in ‘The Best of The Best’ en 3e Beste Duivin in WHZB.

Nationale kompetitie WHZB:
2e Beste liefhebber van Nederland met 18 duiven voor gemiddelde.
3e Beste Duivin met ‘Taylor’
4e Beste Duivin met ‘Oprah’
5e Beste Duivin met ‘Estelle’
10e Beste Doffer met ‘Gerelly’
10e Totaalklassement Eendaagse Fondsiegel

In 2006 werd alleen maar gespeeld met jaarlingen en tweejarige duiven!


Binnenzicht op het vlieghok van de oude duivenTopduif ‘Benji’, in 2006 4e Nationale Asduif Allround, 10e Nationale Asduif > 500 km. en 6e Nationale Asduif Jaarling in de kompetitie ‘The Best of The Best’, op zijn nest.


De voorbereiding van de duiven

We laten Bas Verkerk hier verder over aan het woord:
‘ Laat ik beginnen met te stellen dat ons systeem vanaf 1999 geen enkel jaar gelijk is. Ieder jaar worden er aanpassingen gedaan aan het systeem en hieruit blijkt dat een goede duif dat niets uit maakt.In 2005 werden de jonge duiven verduisterd en ca. twaalf keer gespeeld tot 450 kilometer. Het belangrijkste voor ons is echter het spel met de oude duiven. In de winter komen de duiven twee of drie keer per week buiten en krijgen in die periode ook een paratyfuskuur. Alle vlieg- en kweekduiven werden net voor de Kerst van 2005 gekoppeld. De vliegduiven bracht de eerste ronde van de kwekers groot. Toen de jongen 18 dagen oud waren, verhuisden de duivinnen naar de ren, van waaruit ze ook gespeeld worden. De doffers zorgden nog een week voor de jongen. Vanaf begin februari stonden de duiven dus op weduwschap. We koppelen namelijk niet voor de tweede keer. Een week voor de eerste vlucht werden de doffers en de duivinnen ieder twee keer apart afgericht op een afstand van vijf kilometer. De doffers en duivinnen trainen ’s ochtends vijftig minuten en ’s middags anderhalfuur. De kleppen zijn dicht en de duiven trainen op die aangegeven tijden uit zichzelf. Voor de vlucht wordt nooit getoond. De oude duiven werden doordeweeks alleen weggebracht na een slecht verlopen vlucht. Dan krijgen ze na het oefenvluchtje ook hun duivin weer even te zien, om hun zelfvertrouwen weer op te peppen. Op de natoer werden de oude duiven overigens doordeweeks wel weggebracht. Om de duiven verder goed in de veren te houden, worden ze ook verduisterd en belicht, want ook op de natoer worden onze duiven op totaal weduwschap gespeeld. Bij ons blijven er geen partners thuis en gaat ALLES wekelijks de mand in. Op het moment van de laatste natoervlucht stonden onze duiven ZEVEN MAANDEN op weduwschap! Dit zijn dus eerst een aantal vitessevluchten, vervolgens om de week midfond (350 km.) en dagfond (600 km.). Daarna werken ze nog vijf natoervluchten af. In een normaal seizoen zijn dit 23 of 24 weken. In één jaar tijd vliegen deze duiven 8.000 kilometer! In twee jaar tijd vliegen onze duiven net zoveel kilometers/vluchten als bij andere liefhebbers in vier jaar. Het grote voordeel van dit systeem is dat men ook op het kweekhok jongere duiven heeft, die zich al bewezen hebben. Bij ons werd na het seizoen 2006 het kweekhok weer aangevuld met duiven als ‘Taylor’, ‘Olympic Sponge Bob’, ‘Oprah’, ‘Estelle’, Inspiration’ en anderen. ‘Taylor’ is pas een jaarling en toch naar het kweekhok? Inderdaad, maar dit deden wij ook met onze nationale Asduiven en Olympiade duiven ‘Evolution’, Olympic Sogno’ en Olympic Unbelievable’. Normaal gesproken zijn de duiven twee jaar oud als ze goed genoeg worden bevonden voor het kweekhok’.


Het hok, waarin links de 2e groep jonge duiven en rechts de duivinnen zitten


Binnenzicht in het voorste deel van het kweekhok.


Voeding en medische begeleiding

Daarover krijgen Gerard en Bas de meeste vragen. ‘Wat geef je ze?!’ en dan doelen ze niet op het voer maar op medicamenten of voedingssupplementen, want het merendeel van de liefhebbers gelooft nog steeds dat de successen uit een potje komen. Een misvatting, het gaat in de eerste plaats om goede duiven!
De duiven bij Gerard en Bas krijgen het hele jaar door vier soorten mengelingen, namelijk Beyers, Mariman, Versel Laga en Versele Laga Plus. Dit wordt waar nodig aangevuld met Zoontjens en zuivering. Aanvullend krijgen de duiven snoepzaad, Tovo, P40 en pinda’s.
De duivinnen krijgen dezelfde voeding als de doffers, met dien verstande dat de dames vooral op het gevoel worden gevoerd. De doffers krijgen een vol potje voer in hun woonbak. De restanten worden iedere avond na negen uur van het hok weggenomen.
Medisch houdt dierenarts Henk de Weerd de vinger aan de pols. In de winter krijgen de duiven een kuur tegen paratyfus en worden alle duiven geënt tegen paramixo en pokken. Een geelkuur krijgen ze op broeden. In het seizoen wordt er eens per vier weken behandeld tegen het geel. Daarbij wordt het gerbuik van BS afgewisseld met Belgamix. Tegen de koppen of eventuele andere ziektes wordt alleen behandeld na een consult bij Henk de Weerd in Breda. In 2006 kregen de duiven naast Forte Vita van Travipharma voor het producten op basis van probiotica van Dr. Brokamp uit Boppard.
De verzorging van zulk een grote kolonie als bij vader en zoon Verkerk is geen sinecure. Vooral Bas heeft er een meer dan volledige dagtaak aan. Zo lang de resultaten goed zijn is de motivatie bij Gerard en Bas goed. Echter ook deze toppers hebben zo wel eens hun twijfels en teleurstellingen, vooral als er een partijtje jonge duiven worden verspeeld, waar je al het hele jaar achteraan gesjouwd hebt. Bovendien kennen deze toppers ook nog eens de druk om te moeten presteren. De ogen zijn op hen gericht en niet iedereen gunt je de successen. Toch beseffen ze terdege dat ze als topmelkers in een bevoorrechte positie zitten. ‘Ik heb een enorme bewondering voor liefhebbers die vaak slecht presteren, te maken hebben met zieke duiven, veel jongen verspelen etc. Je moet een echte liefhebber van duiven zijn, wil je dan toch met je sport doorgaan’, aldus Bas.


Voorste deel van het kweekhok.


Het vlieghok, links zitten de oude vliegduiven, rechts de 1e groep jonge duiven.


Enkele mooi uitslagen 2006

10-06 Ablis 451 km. 6.990 d. 1,3,7,8,12,13,21,23,25 etc. 83/47
17-06 Tours 603 km. 631 d. 1,2,3,4,5,6,7,8,10,11,14,15,16,18 etc. 67/43
01-07 Orleans Saran 509 km. 1.710 d. 1,2,4,6,12,15,16,19,21,22,23,27 etc. 67/42
15-07 Blois 562 km. 1.759 d. 1,2,3,4,5,6,7,11,12,16,22,24 etc. 64/46
05-08 Chantilly 364 km. 6.762 d. 1,2,4,5,7,8,14,15,18,25,27,28 etc. 57/50
19-08 Duffel 118 km. 6.629 d. 2,3,4,5,6, 7,10,11,14,17,18,19 etc. 64/60
09-09 Peronne 276 km. 1.811 d. 1,3,4,6,7,11,12,13,14,15,17,18,19 etc. 59/57
Let op de prachtige series en superhoge prijzenpercentages! In 2006 behaalde men 17 zuivere eerste prijzen tegen gemiddeld 3.010 duiven!

Het seizoen 2007
Dit jaar spelen Gerard en Bas met een wat grotere ploeg oude duiven dan normaal. Dat heeft te maken met het feit dat ze veel onervaren jaarlingen hebben. Vorig jaar verduisterden ze hun jongen niet en kenden ze verder veel problemen met de jonge garde. De ervaring is hier ook dat jonge duiven, die volop ruien op vluchten van meer dan 300 kilometer snel verloren gaan. De verwachting is dat er in het begin wel enkele jaarlingen zullen achterblijven. Overigens zal men dit jaar de jonge duiven wel weer gaan verduisteren. Op dit moment heeft men er 115 gespeend en komt er nog een groepje bij, die wellicht alleen op de tweede toer mee kunnen. Natuurlijk laten de hedendaagse ontwikkelingen in de duivensport ook de Verkerkjes niet onberoerd. Ze blijven evenwel positief, want aan negatief gezwets heeft niemand wat, zo zeggen ze.
Bas zegt daarover verder: ‘Als we niet altijd in het oude blijven hangen, zou de duivensport nog een stuk aantrekkelijker kunnen worden. Wat te denken van bijvoorbeeld via een modem de aankomsten van je duiven direct doorsturen aan Compuclub. Je kunt dan prachtig op je scherm de ontwikkeling van een vlucht zien, terwijl je op je duiven zit te wachten. Prachtig toch! Je weet gelijk waar je aan toe bent. Zo wordt de charme van de duivensport uitgebreid met een stukje hedendaagse techniek! We moeten echter niet gaan doorschieten zoals die Chinese vinding om een duif te kunnen manipuleren in zijn vliegroute of het feit dat je kunt zien waar je duif zich tijdens een vlucht bevindt. Je moet er toch niet aan denken wat de gevolgen daarvan weer zijn bij bijvoorbeeld de overnachtingsvluchten.
Een positief voorbeeld is ook het vliegprogramma 2007 van Afdeling 5, waar vitesse en midfondspelers iedere week een vlucht tot 500 kilometer hebben en de programmaspelers wekelijks een vlucht van 300 tot 700 kilometer. Misschien wel een voorbeeld voor de rest van Nederland!’

Hoogtepunten 2007
07.04.2007 Meer, 73 km, 1.434 p. 2,3,4,6,7,9,11,12,13,15,17,18,19, etc --- 73/109
19.05.2007 Ablis, 451 km, 20.007 p. 1,8,14,18,22,39,77,78,104,115, etc. --- 78/102
07.07.2007 Pommeroeul, 200 km, 2.592 p. 4,5,7,8,9,26,28,29,44,47, etc. --- 57/83 Also 4e,5e,7e,8e & 9e snelste van 15.137 d.
14.07.2007 Mariembourg, 229 km, 12.909 p. 5,7,11,12,13,19,20,21,28,etc. --- 62/83
21.07.2007 Bouillon, 260 km, 6.517 p. 1,2,4,etc. --- 7/9
21.07.2007 Bouillon (jonge duiven), 260 km, 13.710 p. S.Nat/ NPO-west : 3,5,7,8,30,31,35,etc. --- 31/43
28.07.2007 Vierzon, 580 km, 2.102 p. 3,10,14,37,42, enz. --- 14/25 10e NPO 3.894 p.
18.08.2007 Duffel, 118 km, 3.152 p. 3,4,6,7,9,16,19,21,22,23,25,28,29,30, enz. --- 59/84 of 49/52 oude duiven
01.09.2007 Pommeroeul, 200 km, 2.194 p. 1,3,4,6,11,12,15,16,17,23,24,25,26,28,29, enz. --- 107/133
08.09.2007 Peronne, 276 km, 4.876 p. 1,2,3,6,11,13,14,15,16,17,18,24,25,26,27,enz. --- 97/136
Alle prijzen per 5-tal !!


Topduiven 2007
Vliegt dit jaar 11x 1:100 en wordt waarschijnlijk 1e nationale asduif WHZB


Tenslotte

Gerard en Bas zitten lekker in hun vel. De kweek is goed gelukt, de vliegploeg zit al goeed in hun trainingsritme. Ze trainen al moeiteloos anderhaluur per dag. Nog even en het spel staat op de wagen. Ook Gerard en Bas Verkerk kunnen niet wachten op de start van het seizoen, zeker nu het zulk mooi voorjaarsweer is. En ook hun verrichtingen gaan we dit jaar weer op de voet volgen.
Gerard en Bas, chapeau voor de geweldige prestaties van jullie duiven!

Woekeren met de ruimte, een koppeltje jaarlingen in een mini nestbakje!
Dit jaarlingduivinnetje dat huist in een mini nestbakje blijkt na 6 weken in 2007
de beste duif van het hok Verkerk te zijn.
Vloog o.a.
Duffel 1e-591 d (5e-2207d)
Strombeek 2e-576 d (2e- 2257d)
Peronne 1e-638 d (7e-2346 d)