Veilingweekend eindigt op 520.350 EURO, gemiddeld 2.365 EURO/duif

Op zondag 8 november en maandag 9 november eindigden deze veilingen: Youri Deblanc, Wojciech Handerek, Vermeerbergen-Wilms , Comb. Elzinga, Jos Thoné, Etienne Meirlaen, Adrien Mirabelle, Alfons Klaas, Jutla Brothers & Mark Gilbert.

Victoria Falls World Challenge Pigeon Race (ZIM)
Toppers in de finale & asduiven

In grote vaart heeft de Internationale eenhoksrace Victoria Falls in aanzien gewonnen. In een droomachtige omgeving onder eerlijke maar zware omstandigheden strijden de deelnemers om een prijzenpot van meer dan een miljoen dollar. Topspelers wereldwijd sturen uit hun beste duiven naar deze prestigieuze strijd, wiens winnaars en asduiven groots worden gewaardeerd in de Internationale duivensport. Qua status neemt deze prestigieuze vlucht meer een meer de plek van de Million Dollar race in. De winnaars en asduiven van 2020 zijn veelal van gekende Europese komaf; denk aan Gerard Koopman, Jelle Jellema, Jan Hooymans en G&C Cooper. Deze blikvangers worden op PIPA in veiling aangeboden, een buitenkans op duiven die de Afrikaanse survival met glans hebben doorstaan!

Enkele statistieken:
4.309 duiven ingezonden voor deelname
Hot Spot I (192 km) met 2.667 d.– snelste duif 1617 mpm (helder weer en rugwind)
Hot Spot II (235 km) met 2.588 d. – snelste duif 1408 mpm (28C graden met lichte rugwind)
Hot Spot III (318 km) met 2.407 d. – snelste duif 1832 mpm (sterke rugwind)
Hot Spot IV (405 km) met 2.252 d. – snelste duif 1002 mpm (erg heet, zeer zwaar)
Hot Spot V (450 km) met 968 d. – snelste duif 1721 mpm (25 graden met rugwind)
Finale (544 km) met 859 d. – snelste duif 1265 mpm (sterke zijwind)

De Super ace competitie gaat over Hot Spot 3, 4 en 5 en de finale
De asduif competitie gaat over de 7 best vluchten van de in totaal 10 verste vluchten
De Grand Average ace competitie gaat over alle vluchten.

Youri Deblanc (BE) - 7 duiven - 1.714 EURO / duif
De rijkgevulde zondag begon met het eindigen van de veiling van Youri Deblanc. Youri bezit een paar excellente duiven zoals Star Julien en Crack Julien. Alle toppers komen eigenlijk voort uit zijn stamvader Julien. In de veiling ging de meeste aandacht uit naar een zoon van zijn eerste Nationaal Star Julien. Deze werd verkocht voor 3.200 EURO naar China. De interesse voor de zes andere duiven kwam van dichter bij huis. Deze zes blijven allen in België.  

Wojciech Handerek (PL) - 9 duiven - 2.144 EURO / duif
De jongen uit de Olympiade marathon ploeg deden het geweldig in de veiling van Wojciech.Zijn wereldberoemde Dakar gekruist op enkele tenoren uit de marathon wereld zorgen voor een gemiddelde van 2.144 EURO/duif. Olympiade winnaar Dakar gekoppeld op zijn eigen moeder gaf het duurste jong in deze veiling. De blauw witpen marathon telg gaat voor 2.700 EURO naar zijn nieuwe eigenaar in China. Samen met de andere acht duiven bracht de veiling totaal 19.300 EURO op. De kopers komen uit de volgende landen: China (5), Koeweit (2), Bangladesh (1) en Polen (1).

Vermeerbergen-Wilms (BE) - 12 duiven - 2.050 EURO / duif
Wekelijks was het vuurwerk in 2020 bij deze tandem. De jonge duiven excelleerden van de ene eerste prijs naar de andere. De resultaten worden met name behaald door de grijze duiven uit de Pitbull lijn aangevuld met lijnen van Best Kittel, Kittel en Porsche. In deze veiling werd er weer een inkijkje gegeven in hun kolonie en de interesse werd gewekt. De 12 jonge duiven werden afgeslagen op 2.050 EURO/duif en kopers kwamen van overal: China (3), Groot Brittannië (3), Polen (3), Duitsland (1), Egypte (1) en Zuid Afrika (1).

Comb. Elzinga (NL) - 17 duiven - 3.385 EURO / duif
In een schitterende veiling op PIPA werden 17 jonge duiven aangeboden, allen sterk gerelateerd aan Prince Esmee. Deze Prince Esmee Special bewees eens en te meer dat een ieder probeert hier iets van te bemachtigen. Zo werd er in het laatste uur van de veiling een hevige strijd gestreden om één van de goudhaantjes. De twee duurste duiven uit de veiling van Tjeerd en Jouke zijn broers van Prince Esmee. Daarmee zijn ze dus ook kleinzonen van de legendarische Harry & Esmee. Ze werden verkocht een bedrag van 8.800 EURO en 7.800 EURO. De kopers van deze jonge beloftes komen uit Taiwan en België. De andere 15 duiven zullen zich als volgt verspreiden: Nederland (4), Groot Brittannië (3), Duitsland (2), Roemenië (2), Taiwan (2), China (1) en Koeweit (1).

Jos Thoné (BE) - 29 duiven - 1.053 EURO / duif
Wereldwijd gekend en geroemd om zijn prestaties. Niet alleen bij zichzelf maar ook bij anderen. Vandaag werd er weer de kans gegeven aan menigeen om iets aan te schaffen. De kopers lieten deze kans niet onbenut en verdeelden de 29 duiven voor een totaalbedrag van 30.550 EURO. Figo James x Sachi was de koppeling die de meeste aandacht opeiste. De blauwe duivin uit deze koppeling blijft dicht bij huis. Ze werd voor een bedrag van 4.800 EURO verkocht naar een Belgische liefhebber. De belangstellingen voor de groep jonge duiven kwam verder uit de volgende landen: België (8), Verenigde Staten (5), China (3), Egypte (2), Duitsland (1), Frankrijk (1), Groot Brittannië (1), Ierland (1), Nederland (1), Filipijnen (1), Polen (1), Qatar (1) en Taiwan (1).

Etienne Meirlaen (BE) - 22 duiven - 2.141 EURO / duif
Etienne Meirlaen is zonder meer één der grootste veldheren van het Internationale strijdtoneel. Zijn veilingen trekken altijd veel aandacht en dat was bij zijn eerste veiling dit seizoen ook het geval. Etienne had er 22 geselecteerd om de kopers mee te verblijden. Die werden verkocht voor een totaal bedrag van 47.100 EURO. De duurste duif werd voor 5.600 verkocht naar China. De tweede duurste mag het gaan bewijzen in Scandinavië. De zoon uit Olympic Monar verhuist namelijk naar Noorwegen. De groep van 22 jonge duiven werd verkocht naar de volgende acht landen: Roemenië (7), België (4), Taiwan (3), Verenigde Staten (3), China (2), Duitsland (1), Hongarije (1) en Noorwegen (1).

Adrien Mirabelle (BE) - 7 duiven - 1.521 EURO / duif
De ster van Adrien is rijzende in de duiven wereld. Aan de basis staat onder andere zijn Divock. Deze 4e Nationale Asduif KBDB is broer van de 1e Nationale Asduif Zodiac. Voor PIPA stelde Adrien een selecte groep jongen aan gerelateerd aan zijn Divock. De duurste duif uit zijn veiling werd een kleindochter van Divock. Deze prachtige kras duivin werd voor 3.000 EURO verkocht aan een koper uit Duitsland. De overige zes jonge duiven gaan naar: België (4), Duitsland (1) en Frankrijk (1).

Alfons Klaas (DE) - 13 duiven - 1.808 EURO / duif
Vrijwel geen andere kolonie in Europa boekte zo vele successen op Internationale eenhoksraces als die van Alfons Klaas. Des te meer reden voor de OLR liefhebbers om zich te verdiepen in de veiling van Alfons. Aan de basis van zijn successen staan Purdey, Birdy, Konstantin en vele andere bewezen OLR duiven. De veiling van Alfons eindigde op een totaalbedrag van 23.500 EURO en zijn kopers komen uit de volgende landen: China (5), Duitsland (2), Groot Brittannië (2), Verenigde Staten (2), Koeweit (1) en Qatar (1).

Jutla Brothers (UK) - 7 duiven - 4.400 EURO / duif
Voornamelijk bewezen kwekers uit gekende duiven stonden aan de basis van de veiling van de gebroeders Jutla. Onder andere een kind van Rudy en twee kinderen van zijn superzoon New Bliksem. In totaal werden ze (groot) vader van maar liefst 17 eerste prijzen. De drie genoemde duiven waren ook de duurste duiven uit de veiling. De zoon van Rudy werd verkocht voor 11.400 EURO. De twee zonen van New Bliksem werden verkocht voor 4.800 EURO en 4.400 EURO. De kopers komen allen uit China. De overige vier duiven werden verkocht naar: China (2), Mexico (1) en Duitsland (1). 

Mark Gilbert (UK) - 41 duiven - 1.722 EURO / duif
Mark verkocht vandaag 41 jonge duiven voor een totaalbedrag van 70.600 EURO. Een prachtig resultaat en tevens erkenning voor de kwaliteit die Mark heeft gehuisvest. Zijn kweek kolonie bestaat uit kinderen van New Laureaat, Kleine Jade, Sumerian Fighter, Romee, Naomi en nog vele anderen. De twee duurste duiven uit de veiling komen uit Hugo. Deze doffer speelde 2x een 1e Nationaal bij Mark en werd gekoppeld op Willeke (1e Internationaal St. Vincent) en op een dochter van Lloyd. Voor 6.800 EURO en 5.600 EURO verhuizen zij naar Groot Brittannië. De totale groep jonge duiven verspreid zich als volgt: Groot Brittanië (10), België (7), Taiwan (7), Nederland (5), India (3), China (2), Frankrijk (2), Filipijnen (2), Duitsland (1), Qatar (1) en de Verenigde Staten (1).  

Batenburg-Van De Merwe (NL) - 56 duiven - 3.459 EURO / duif
De beste marathon kolonie schotelde 56 parels voor aan de geïnteresseerde kopers. En wat voor een belangstelling, iedere specialist op het zwaarste onderdeel had zijn ogen gericht op één of meerdere jonge krijgers om hun kolonie te versterken. Het zal ongekend spannend zijn geweest ook voor de kopers, zo werden er vele duiven in de extra tijd aangeschaft en was menigeen bereid om het onderste uit de kan te halen. Dit resulteerde in een totaal opbrengst van maar liefst 193.700 EURO. De duurste duiven uit de veiling werden een zoon van Jef x Kleine Jade, een zoon van New Laureaat en een dochter van New Laureaat. Voor 17.400 EURO, 14.200 EURO en 13.000 EURO verruilen zij Nederland voor België, Taiwan en nog eens België. Dat de liefhebbers van de zware fond ook zeer zeker uit Nederland en België komen blijkt uit de landen waar naartoe de duiven werden verkocht: België (18), Nederland (18), Taiwan (12), China (1), Duitsland (1), Spanje (1), Frankrijk (1), Groot Brittannië (1), Hongarije (1), Ierland (1) en Zuid Afrika (1).