Vanoppen-Luyten - Herk-de-Stad (BE) winnen provinciale wedstrijd uit Gueret in Limburg 2010

De laatste grote halve fondvlucht werd voor de meest oostelijke vlaamse provincie een harde dobber door de strakke ONO-wind.

In Limburg gaat de overwinning met de oude duiven naar de tridem Vanoppen-Luyten uit Herk-de-Stad voor Ivan Stockmans uit Lummen, 2 weken voordien nog provinciale winnaar uit La Souterraine.  Naast de 1ste werd ook de 3de provinciaal gewonnen en provinciaal werd het een 11 op 18.
De winnende duif is niet de eerste de beste. Het betreft een doffer die op een jong van 14 dagen vloog en 2 weken eerder de 9de provinciaal won van La Souterraine op een plat jongske.
Zijn vader is een kruising Schellens x Vandersmissen, de moeder een inteeltproduct uit de Ameye-lijn van de Gebr. Van Gilbergen. De zus van deze duif won eerder ook al een eerste prijs op Toury. Voor Patrick en Carlo is dit een mooie afsluiter van een sterk seizoen met 21 x de 1ste prijs. Wat het wel erg speciaal maakt is dat de provinciale zege samenvalt met de verjaardag van Patrick.

De duiven waren ten huize Vanoppen al van begin mei zeer goed op dreef.
Getuige de 21 eerste prijzen, terwijl zij meestal maar 1 vlucht per weekend spelen. Van begin mei tot begin september werd wekelijks tussen de 3 eerste in de club gespeeld.
2010 was dus super, maar in 2009 werd zo mogelijk nog beter gespeeld met als uitschieter 5 duiven in de top 60 nationaal op Bourges. In de Cocks’sF landers Flying cup werden zij afgevlagd  als 5de beste van Vlaanderen en provinciaal als 2de na de in 2009 sublieme Guido Loockx uit Tessenderlo.
In de PIPA-ranking werden de titels 2de en 3de beste jaarling 2009 op Bourges 1 & 2 en Argenton I behaald.
De 3de geklasseerde duif werd ook nog eens als 10de afgevlagd op de combinatie Argenton + Limoges. Wat hem met voorsprong het beste jaarling 2009 van België maakt op deze 4 nationale vluchten. Hij kreeg dan ook als naam “Belgium’s Number One”.

Patrick, Carlo en Niels zijn wel erg fier op de prestaties van hun gevleugelde vrienden. Zij beschikken immers als voltijds werkende mensen over erg weinig tijd voor hun duifjes. Patrick is 44 jaar en is directeur van een secundaire school. Carlo, 45 jaar is rusthuisbeheerder en Niels werkt dagelijks van 5:15 – 18:30 als installateur centrale verwarming en sanitaire installaties. Alles moet dus ’s avonds na de dagtaak gebeuren en dat is meestal na 17u30.
Stichter van het hok is Patrick die reeds sinds 1982 duivenmelker is. Eerst samen met grootvader Pol Celis, later met broer Geert zaliger als broedertandem.
Begin jaren 90 werden maar liefst 6 provinciale en 1 semi-nationale zege behaald.
In 1993 werd er gebouwd in Herk-de-Stad. Al snel werd het door het overlijden van broer Geert onmogelijk om nog met de duiven te spelen en werd er tandem gevormd met vrienden voor het leven Irène en Roger Struys-Beelen te Mehaigne. En met succes!
In 2003 won hun “Perfect” 2de nationale asduif KBDB halve fond gevolgd door een 2de plaats in de nationale kampioenschappen halve fond KBDB 2004.
In 2005 mochten zij met “Olympic hero” België vertegenwoordigen op de olympiade in Portugal.
Onder impuls van zoon Niels werd er in Herk-de-Stad terug gestart in 2005 als Vanoppen P. & N.
In 2009 is Carlo Luyten het team komen vervoegen en is de tridem Vanoppen-Luyten ontstaan.

Gueret is ondertussen de 9de provinciale zege.
In 2007 werd de 1ste provinciaal gewonnen op Argenton en in 2008 Melun intergewestelijk (= gans Limburg). Op Bourges 2 strandden zij dit jaar op 31 sec. van de nationale winnaar op een 5de plaats nationaal en 2de nationaal zone C.
In 2008 wonnen zij de 6de nationale asduif DVK met “Claudia”. De laatste 3 jaren wordt er gemiddeld 5% 1/100, 30% 1/10 en 60 a 70% prijs gespeeld op de vluchten tussen 300 en 600km.

De funderingen van de huidige kolonie zijn gelegd tijdens de jaren dat met I. Beelen in tandem gespeeld werd. Hun duiven liggen dan ook aan de basis van de huidige kolonie. Jaarlijks worden nog duiven uitgewisseld. Zo verhuisde de eerste ronde jongen 2009 naar Mehaigne. en dat hebben ze daar geweten!
Vrijwel wekelijks werden de 30 eerste prijzen of meer gewonnen in het lokale spel met als uitschieter de 58 eerste prijzen op La Ferté. Vermoedelijk zonder voorgaande in België!
De laatste jaren werd het kweekhok versterkt met een zoon van de “Pinocchio” van J.L.N. Houben, een zuiver Engelsdoffer, 3 kleinkinderen van “de Kleine Dirk” van Koopman via Koen Van Roy, een kleinzoon van de “Kannibaal” van Dirk Vandijck via Patricia Verhaegen en 3 kinderen van de “Siddhartha” van J. Dewinter.
Al deze duiven gaven kopvliegers!
Zo zijn de 3 kleinzonen van “Kleine Dirk” reeds vader van een of meerdere eerste prijswinnaars waaronder de 5de nationaal Bourges.D e zoon van “Pinncchio” gaf de 11de en 21ste nationaal Bourges en Argenton en stroomt doorheen de aderen van meer dan 50% van de kolonie.
De zuivere Engelsdoffer is vader van de 6de nationale asduif HAFO DVK, de “Kleine kannibaal” gaf de 2de beste duif van Belgiê over Bourges1 I & II  plus Argenton I. Elk van de 3 kinderen van Siddhartha gaven reeds een 1ste of 2de provinciaal waaronder de 6de nationaal Argenton.

Het kweekhok wordt jaarlijks – met succes - aangevuld met streng geselecteerde ingeteelde duiven uit bovenstaande basisduiven.
Dat er in Herk-de-Stad sterk wordt gespeeld is ook de dopingjagers niet ontgaan. Jaarlijks krijgen zij bezoek van deze heren, maar uiteraard is het resultaat telkens negatief.
Ten huize Vanoppen worden de duiven immers zo natuurlijk mogelijk gehouden en wordt er streng geselecteerd op natuurlijk gezond blijvende duiven. Vooral de zijdezachte pluim en de immer goede gezondheid valt telkens op bij de bezoekers.