Vanoppen-Luyten (Herk-de-Stad, BE) winnen 1e nationaal Issoudon tegen 5.708 oude

De tandem Vanoppen-Luyten zet de puntjes stevig op de i dit seizoen. Als er een maatstaf voor topconditie bestaat, dan legt men in Herk-de-Stad de lat hoog, erg hoog. Exact één week na hun nationale winst op Argenton II bij de jaarlingen, knalde de champagne opnieuw. Ditmaal werd de vlucht uit Issoudon gekraakt.

Hun jaarse duivin, Danila, BE12-5006272, was met haar snelheid van 1562,70 m/min over 499 km de snelste bij de oude duiven.

De tandem kent een boerenjaar. Het lijkt wel alsof er een prijzentrechter huist boven de luchtige hokken van Patrick Vanoppen en Carlo Luyten. Getuige daarvan zijn de vele eerste prijzen én kettinguitslagen. “Zo’n seizoen, dat gaan we nooit meer evenaren”, fluit Patrick tussen zijn tanden.

Ondanks de successen op nationale, zonale en provinciale vluchten, blijft men bijzonder nuchter. “Voetjes op de grond houden. Voor je het weet, verkeer je misschien in ander vaarwater en wat heb je dan aan grootspraak”, realiseren ze zich.

Niet willen spelen

Patrick hunkert naar het einde van dit seizoen. Sinds april is hij, samen met Carlo, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat met de duivenstiel bezig. Als ‘tussendoortje’ is men ook gestart met duivenfotografie, waardoor er zo goed als geen moment van rust meer is.

Na hun nationale winst uit Argenton II werd de riem afgelegd voor dit seizoen. “We hadden echt niet meer willen spelen. Vergeet niet dat deze ploeg al sinds april aan het draaien is. Hetzij op kortere vluchten, hetzij op verdere vluchten.” Hiernaast is men ook volop bezig met de jonge garde op te leren.

De vliegploeg, die enkel uit duivinnen bestaat, kreeg rust en zuivering van Matador gevoerd op maandag en dinsdag. Dinsdagavond gingen Carlo en Patrick hun troepen inspecteren en men stelde vast dat ze nog super zaten. Er werd nog getwijfeld en de weersvoorspellingen werden ter hand genomen. “Da’s een van die vele voordelen van het duivinnenspel, ze recupereren snel”, weet Vanoppen. De knoop werd doorgehakt om toch te spelen op Issoudun.

Pizzasnijder

Alles werd uit de kast gehaald om de vrouwen op te voederen. Massa pinda- en walnoten werden aangesleept. Ze werden verpulverd met een gebogen pizzasnijmes. “Een intens werkje, maar voor niets gaat de zon op”, lacht Patrick. Vanzelfsprekend werden de noten eerst ‘behandeld’ in de microgolfoven. Meermaals per dag kregen de duiven hun rantsoen voorgeschoteld. De notenmengeling werd onder de Matador-granen gedraaid.

De tandem hecht veel belang aan de voeding, zeker als ze aangevoerd worden. “Je moet opletten dat ze hun krop niet volproppen met enkel lekkers, maar dat ze ook voldoende brandstof opnemen.”

Verloren of niet?

De zenuwen waren strak gespannen bij de letters afgelopen zaterdag. Via de PIPA-radar werd uitgeteld dat men rond 14u25 moest pakken om vroeg te zijn. De hemel, en de aarde, bleef dan ook even stilstaan toen er omstreeks 14u17 twee duiven aanstormden. De adem werd ingehouden… Snel werd duidelijk dat het geen achterblijvers van Marne waren, maar dat het een vreemd duifje én de latere winnares was. “Dat vreemd jong heeft bij sommigen toch wel serieuze grijzen haren bijgetoverd”, lacht Vanoppen breed. Telkens als hun duivin wou landen, gooide het toeristje roet in het eten. Uiteindelijk landden ze beiden op de plank.

Via Briconweb stonden ze onmiddellijk op de eerste plaats. “Dan was het rustig afwachten tot de achtervlucht ging vallen. Na 45 minuten waren we zeker. Opnieuw nationale winst… We kunnen het zelf nog steeds niet goed vatten.” Provinciaal weet men 21 prijzen van de 44 gezette duiven te verzilveren. Op de dubbeling CFW maar liefst 29, hier hebben ze sowieso vijf duiven per 100-tal en dit tegen 2.168 duiven.

Tandem is de toekomst

Het is vooral Carlo Luyten die een extra tandje heeft moeten bijsteken tijdens de korte en zeer intense voorbereiding voor Issoudon. Patrick en zijn echtgenote hadden immers enkele daagjes Moezel gepland. Naast de puike verzorging en sterke duiven ligt een andere successleutel volgens de tandem in het samenspelen. Op deze manier zijn de taken verdeeld en kan men de nodige tijd vrijmaken voor het gezin om er eens tussenuit te gaan. “Vanuit de nationale bond zou men tandems en tridems meer moeten stimuleren, zonder dat het ‘geldklopperij’ wordt”, duidt Patrick op de lidgelden.

Duivensoep

Het medisch gebeuren voor en tijdens het seizoen, het voedersysteem, etc. kan u nalezen in de reportage n.a.v. hun nationale winst uit Argenton II. Maar dé reden voor hun resultaatoverrompelingen is volgens Carlo de ideale gezondheid die hun duiven het hele seizoen lang al hebben. “Inderdaad, we hebben het één en ander uitgepluisd en hebben een eigen recept voor onze ‘duivensoep’”, lacht Patrick.

Hier vind je het recept:
benodigdheden: 5 rode ajuinen, 2 bollen look, 100 ml brandewijn/jenever, 80 ml jodium, water, ROPA-B.

De rode ajuinen en bollen look fijn mixen met blender. De ajuinen en look ongekookt mixen in de blender aangelengd met 100 ml brandewijn of jenever. Vervolgens 80 ml jodium toevoegen. Opnieuw mixen in de blender. Dit geheel aanlengen in een fles van 2 liter water. Vijf dagen laten trekken en regelmatig de fles draaien/kantelen. Vijftien ml (1 soeplepel) samen met 1,5 ml ROPA-B (vloeibare oregano) toedienen per liter water.

De gouden winter-winner

Naast de heilige overtuiging van hun duivensoep, die dagelijks aan alle duiven wordt toegediend, is er nog een bijkomende factor die volgens Patrick bijdraagt tot hun exploten.
De laatste seizoenen kende men een uitval van rond de twintig procent bij hun vliegploeg, nog voor de vluchten waren begonnen. “Scheefvliegers. Het resultaat van een ‘opgesloten’ winter”. Ze lieten de duiven niet trainen tijdens de winter omdat ze enorm veel last hebben van roofvogels. De startconditie was steeds ondermaats, waardoor de piek pas laat op het seizoen kwam, op enkele lucky shots na. Afgelopen winter werd de moedige beslissing genomen en kregen de duivinnen wel trainingen voorgeschoteld. “Althans, als het weer het toeliet.” Ook nu vielen enkele duivinnen ten prooi, maar veeleer beperkt.

De spierkwetsuren, het scheefvliegen, werden door de wintertrainingen herleid tot nul. Dat was sowieso al een surplus. “Maar het belangrijkste is dat de basisconditie tijdens de ‘rust’ werd onderhouden. Getuige hiervan zijn de resultaten vanaf het eerste weekend”, besluit Patrick.

Enkele overviews 2013: 4 provinciale winsten, 2 zonale winsten, 2 nationale winsten en mogelijk 2 nationale asduiven.

Referenties: Ronny Menten (Rummen), Robert Lech (Polen), De Vroe-Van Gaver (Moortsele), Stefan Mantels (Lummen), Emil Gijsens (Rummen) en Ludo van Tuyn.