Al sedert het begin van zijn ontstaan in 2009 scheert de tandem Vanoppen-Luyten hoge toppen op de halve fond en kleine fond. De tandem bestaat uit de boezemvrienden Patrick Vanoppen (47), die de dagelijkse verzorging voor zijn rekening neemt, en Carlo Luyten (48), die na zijn werk op de hokken in Herk-de-Stad binnenspringt. Hij is ook de man die de duiven gaat inkorven en met de klokken naar het lokaal gaat. Taakjes netjes verdeeld dus en dat rendeert. Zij hebben zich toegelegd op het spel met de duivinnen en verschillende top-10 noteringen op nationale vluchten zijn jaarlijks hun deel. Op Argenton II volgde dan de ultieme bekroning en konden Patrick en Carlo voor het eerst een nationale zege op hun rijkgevulde palmares toevoegen.
Spel met duivinnen
Vanoppen-Luyten zijn bekend om hun spel met oude en jaarse duivinnen, met duivers wordt er niet gevlogen. Die oude en jaarse duivinnen worden op de schuifdeur gespeeld, dit in tegenstelling tot 2 jaar geleden toen men zijn heil zocht in het totaal weduwschap. Over dat totaal weduwschap was de tandem niet 100% tevreden, zodat men een 'eenvoudiger' systeem uitdokterde en de oude duivinnen speelde op de schuifdeur, zoals met de jongen gedaan wordt. De 80 vliegduivinnen en 80 duivers worden verdeeld over 4 hokken. Op de binnenste 2 hokken zitten de duivers, die nooit buitenkomen, op de hokken aan de buitenzijde zitten de duivinnen. Voor de hokken loopt nog een gang, zodat er gemakkelijk van het ene hok naar het andere kan gevlogen worden, en voor die gang staan dan nog eens volières voorzien van tochtdoek. Overdag vertoeven de duivinnen in de volière om de nacht op het rusthok door te brengen. Buizen op de vloer in het rusthok helpt het onderling paren ook te voorkomen. De duivinnen doen niet aan winterkweek. Ze worden na de winter opgeleerd en na hun eerste leervlucht, meestal is dat Fleurus, mogen ze een nacht bij de duivers blijven, zodat ze aangepaard zijn. De dag van de inkorving ziet er als volgt uit: 's morgens wordt er nog een uur getraind, daarna krijgen ze wat eten en wordt de schuifdeur opengezet gedurende een uur. Patrick neemt dan de duivinnen die met een duiver in een hoekje of in een nestschotel zijn gekropen van het gemeenschappelijk hok om ze terug op het duivinnenhok te zetten. Zo gebeurt het dat één en dezelfde duiver op de dag van de inkorving met 5 verschillende duivinnen heeft 'aangepapt'. Eens alle duivinnen terug op hun hok zitten, krijgen ze nog 2 maaltijden, eentje 's middags en eentje 's avonds, alvorens te worden ingekorfd. Bij thuiskomst mogen duivers en duivinnen bij elkaar blijven tot Carlo terug is van het lokaal. Langer dan 3 à 4 uur blijven ze dus niet bij de duivers. Overnachten is helemaal uit den boze, dat werd vroeger al eens gedaan, maar in Herk-de-Stad is men er van afgestapt omdat de duivinnen dan makkelijk begonnen te leggen.
Lady Argentina, 1e nationaal Argenton II
Lady Argentina is een zeer laat jong van 2012. Zodat in het begin van het seizoen voorzichtig met haar werd omgesprongen en ze goed werd opgeleerd. Enkele weken geleden kwam ze zelfs gekwetst thuis, na haar revalidatie werd ze terug in de dans gegooid en 3 weken geleden liet ze haar eerste exploot noteren. Ze won de 23e prijs van 2157 jaarse duiven uit Marne en dat was de voorbode van wat nog komen moest. Bekijk je haar afstamming dan komt ze uit de allerbeste lijnen die Vanoppen-Luyten onder de pannen hebben zitten. Een volle zus van de Lady Argentina won enkele weken geleden nog de 7e prov. Orléans van 3516 jaarse duiven. De vader is een halfbroer van "Belgium Number One", in 2009 de beste jaarling van België op volgende nationale vluchten: Bourges I, Argenton I, Limoges en Bourges II. Langs vaderskant is het inteelt naar het Gouden Koppel van Ivan Vanvuchelen uit Grazen. De moeder is een volle zus van Mispa, de huidige stammoeder. Mispa is moeder van maar liefst 4 verschillende eerste prijswinnaars. Een andere zus van Mispa won eerder dit jaar de 3e nat. Bourges I bij de jaarlingen. Klik hier voor de pedigree van Lady Argentina.
Vast systeem
Patrick en Carlo houden van regelmaat, dit zowel in de dagelijkse verzorging van de duiven, als in de begeleiding van hun atleten. Op medisch gebied krijgen de duiven begin januari een vaccinatie tegen paramyxo en pokken, exact 4 weken voor Bourges I krijgen ze dan een vaccin tegen paratyfus. Dit laatste wordt nog eens herhaald midden het seizoen. Begin maart volgt er een doorgedreven kuur tegen trichomonase en half maart is dat een kuur met DAC Doxycycline om de luchtwegen zuiver te zetten. Vanoppen-Luyten houden van enkele doorgedreven kuren voor het seizoen om tijdens het seizoen niet of nauwelijks medicatie te moeten verstrekken. Vorig jaar en tot op heden ook dit seizoen hebben ze nog geen medicatie tijdens het seizoen moeten toedienen. Qua voeding ligt het vertrouwen bij de Matador-mengelingen, zo wordt er gegoocheld met de Start-, Vlieg- en Turbo-mengelingen, naargelang de zwaarte van de voorbije vlucht en welke weer men verwacht de komende vlucht. Regelmatig worden er ook pinda's en okkernoten in stukken gesneden om aan de duiven te voederen. Elke avond gaat er over het eten dierlijk eiwit, dat aan het voeder wordt vastgekleefd met lecithine. Ook Magnesin van Backs wordt regelmatig verstrekt, een mengsel van magnesium en calcium dat de spieren beschermt. Elektrolyten gaan in de drinkpot voor de inkorving en bij thuiskomst. Extra vitaminen worden er nooit verstrekt.
Vanoppen-Luyten draaien een superseizoen. Van hun flying ladies hebben we ongetwijfeld het laatste nog niet gezien! Proficiat mannen!