Vangenende Danny wint 1° Internationaal Barcelona 23.695 duiven in pure 'science fiction'-stijl.


Tijdens het eerste weekend van juli staat steevast de 'klassieker' der 'klassiekers' op het duivenprogramma, het 'Koninginnestuk' van de 'grote fond', met name de internationale vlucht vanuit 'Barcelona'! Door velen ook wel als de 'Tour de France' van de duivensport omschreven, niet alleen omdat beide evenementen omstreeks dezelfde periode plaatsvinden… maar ook omdat de Barcelonavlucht de vergelijking met de 'Tour' kan doorstaan, als zwaarste 'koers' van het seizoen! Hoeveel mensen zouden er ooit van gedroomd hebben om deze 'topklassieker' bij uitstek te kunnen winnen, en op hun erelijst te kunnen bijschrijven.
Het is ieder jaar slechts voor één persoon weggelegd, waarvoor meteen de poorten naar 'eeuwige roem' worden geopend! Dit jaar viel deze eer te beurt aan de Belg Danny Vagenende uit het Oost-Vlaamse Smetlede, deelgemeente van Lede… gelegen tussen Wetteren en Aalst.
Op vrijdag 4 juli omstreeks 9u45 kregen de duiven van de internationale Barcelonavlucht de vrijheid, in schitterend… zeg maar 'ideaal vliegweer'. In Frankrijk stond een zwakke ZO-wind, zodat het ernaar uitzag dat de duiven 'heel ver' konden geraken, en dus dichtbij huis konden zitten… niet alleen door de gunstige rugwind, maar ook omdat het bij 'heldere lucht' bijgevolg lang 'klaar' was, wat de duiven in staat stelde om lang door te vliegen!
Doch, de story omtrent de 'internationale zege' 2008 van Danny Vagenende is er beslist geen voor 'hartlijders'… Op vrijdagavond waren er nog geen duiven gekend en aangemeld bij de organisatoren, iets wat trouwens nog weinig of nooit is voorgevallen, wij herinneren ons enkel de Barcelona-overwinning van Eugène Pochet, van een 10-tal jaar terug.
Toen Danny Vagenende rond 23u15 nog eens zijn ronde deed op het erf alvorens naar bed te gaan, merkte hij een duif op boven op de ren schuin tegenover het hok waar de Barcelonaduiven gehuisvest zijn. Danny had nog 2 duiven achter van Toury van vorige week, en dacht dat het één van deze Touryvliegers was, die terug kwam. Danny kon echter moeilijk de slaap vatten… het idee van… het moest eens een 'Barcelonaduif' zijn speelde almaar door het hoofd. Dus om 2 uur 's nachts het bed uit, en opnieuw de hof in… Danny kon in het donker, juist de kop en de romp van het duifje zien… want ze zat er nog.
Na een 2-tal uurtjes 'poging' om de slaap te vatten… trekt Danny rond 4u45 opnieuw de hof in. Bij de eerste ochtendgloren zag hij aan de poot nu een 'witte gummiring' zitten… Danny dacht meteen aan een Barcelonaduif, wat toen volgde is het ideale scenario voor een echte 'triller'. Want het zal je maar overkomen… een 'vermoedelijke Barcelonaduif' op een boogscheut van de valplank zitten hebben… maar er niet aankunnen, wegens 'te hoog', 'te ver' en nog donker…
Danny nam een lange stok waaraan een vangnet bevestigd was, en ondernam de poging om haar zo te vangen. Doch, deze poging mislukte… en de duif vloog wat verderop op een aanpalend dak. Na het maken van wat kabaal en lawaai met de stok kon hij de duif doen opvliegen, en na een 2-tal toertjes te hebben gemaakt valt ze uiteindelijk op de valplank van de spoetnik… bij God, toch een Barcelonaduif!
In alle heisa en consternatie was Danny vergeten om zijn elektronisch kloksysteem aan te leggen… dus rende hij met de duif in de hand naar de keuken om zijn klok te activeren, en dan terug naar het hok om zijn duif te registreren. Alles samen verloor Danny zo'n 15 minuten alvorens hij uiteindelijk zijn winnende 'duivin' elektronisch kon klokken om 5u02'25" voor een afstand van 1.076,684 km, aan een snelheid van 1357 m/min.
Toen Danny zijn duif telefonisch aanmeldde in het lokaal te Leeuwergem-Zottegem, klonk men daar ook vol ongeloof… een Barcelonaduif, op dit uur?
Danny voelt nog steeds zijn hart bonken tot in de keel, als hij aan die bangelijke en stresserende momenten terug denkt. Het was de eerste aangemelde duif op internationaal vlak… een goed uur later stond de 'nationale winst' reeds vast, wegens in de nationale overvlucht geen vroegere duif… het was nog even afwachten op Nederland… maar ook hier bleek al gauw dat niemand kon tippen aan de 'krachttoer' die het superieure 'Barcelonaduivinnetje' van Danny Vagenende had gerealiseerd… meteen goed dus voor 'internationale winst'!
Provinciegenoot Jean-Pol Van Kerckvoorde uit Lovendegem kwam nog het dichtst in de buurt met een duif om 5u33, die op een eervolle en verdienstelijke 2° plaatst beslag wist te leggen, omgerekend een kleine 20 minuten na de 'winnares' van Danny Vagenende!
Ouwe getrouwe Robert Ben uit het Franse Calais tekent voor plaats 3, wat hem nationale winst oplevert in Frankrijk! Het werd trouwens een zeer vlotte Barcelona waar op de meeste plaatsen rond de klok van 13u30 de prijzen op lokaal vlak reeds verdeeld waren. 
1ste Internationaal Barcelona 2008 "Barcelonaduivin"


In de voetsporen van vader Adolf
Danny Vagenende is een 46-jarige duivenliefhebber, en zelfstandig kasseilegger van beroep. Hij kreeg de duivenmicrobe van huis uit mee, want wijlen vader Adolf Vagenenede was een echte topkampioen, en waar 'Barcelonaspecialist'.
Zijn wereldberoemde 'Briveman' was één der beste Barcelonavliegers ooit, en zonder meer één der beste fondduiven die er ooit in ons Belgenlandje rondvlogen.
In de bijna 150 duiven (oude + jongen te samen) waaruit de totaliteit van de kolonie Danny Vagenende momenteel bestaat, loopt in 90% van de duiven nog het bloed van deze superieure 'Briveman'! Echter niet in de 'internationale winnares', nu omgedoopt tot de "Barcelonaduivin"… een eerder 'klein geschelpt duivinnetje' met ring B06-4359609, een zomerjong van 2006.
Haar vader kocht Danny aan op een verkoop Walpot, deze "Rode doffer' ring NL95-1682051 stamt langs vaderszijde uit duiven van Piet Lazaroms, terwijl de moeder het edele Jan Theelen-bloed in de aderen vloeien had.
De moeder is een H&R Wynands-duif uit Maastricht, die Danny verkreeg van zijn duivenvriend Adri-Jan Hoes uit Maaseik… zij stamt uit een inteeltkoppeling van 'kleinzoon' x 'kleindochter' van de wereldberoemde stamvader "Blauwe Vanoppen" bij Wynands!
De internationale winnares heeft het duidelijk van geen vreemde, en ging als 18-maandertje voor het eerst mee op Barcelona en mikt meteen 'pal in de roos'! Ze ging de mand in op een 12-tal dagen broeden, en zoals u op de foto kan zien was haar 1° pen bijna voor de helft terug ingegroeid.

Ouders van de "Barcelonaduivin"

Pedigree : Click herePedigree : Click here


Voor Danny is de Barcelonavlucht een echte passie, en vermits hij weinig tot geen vrije tijd heeft door beroepsomstandigheden… noemt hij zichzelf duivenliefhebber van Brive tot Barcelona. Alles wordt dan ook zo simpel mogelijk gehouden, zo worden de duiven gewoon op nest gespeeld.
Als jonge duif worden ze normaal opgeleerd tot Noyon, als jaarling volgt dan de eerste serieuze test op St.Vincent. Wie deze test doorstaat krijgt een kans als oude duif. Voor het seizoen worden de vliegduiven gekoppeld rond 15 maart, en brengen 1 jong groot. Daarna worden ze goed opgeleerd, al neemt Danny tot de vluchten op 500 Km nooit een klok, omdat hij hier toch geen rekening mee houdt bij de uiteindelijke selectie. Na Brive blijven de duiven tesamen, en komen dan op nest om op een positie van ongeveer 14 dagen broeden de mand in te gaan. Waar andere nestspelers zweren bij 'kleine jongen' op de inkorfdag voor Barcelona, heeft Danny de beste ondervinding met 14 dagen broeden; misschien dat het voor de doffers beter zou zijn mochten zij op jongen de korf ingaan, zegt Danny. Ik weet het niet… daarom houd ik mij vast aan het vaste stramien van 2 weken broedsel.
Met deze 'timing' kunnen alle oude duiven mee op Barcelona, en de jaarduiven op St.Vincent tijdens hetzelfde weekend.
De duivinnen kregen Toury en Chateauroux als voorbereiding, de doffers gingen mee op Brive Nationaal. Vermits de nestduiven aan huis voor geen meter trainen zoals Danny het graag ziet… rijdt hij zelf met de duiven om de 2dagen tot aan de Franse grens, waardoor ze als het ware dus verplicht zijn om voldoende te trainen. Een 3 tot 4 dagen voor de inkorfdag werden de duiven nog tot Lessen gebracht en daar omstreeks 21u45 gelost, dit met de bedoeling hen 's avonds zo lang mogelijk te laten doorvliegen. Danny legde het elektronisch constateersysteem toen aan, om te zien wie, en hoe lang zijn duiven, in de duisternis nog doorvlogen. Meerdere duiven kwamen toen in de duisternis nog terug… zo herinnert Danny zich nog levendig dat zijn 'Barcelona-duivin' om 1u30 's nachts werd geklokt op de oefenvlucht vanuit Lessen.
Een stunt die ze nu op Barcelona blijkbaar heeft overgedaan.
Danny korfde 22 duiven in (8 doffers + 14 duivinnen) voor deze Barcelona en haalt lokaal 8 prijzen (per 3-tal), en zal op nationaal vlak vermoedelijk 9 à 10 prijzen halen.
Zijn winnende duivin ging als 15° getekende de mand in. Normaal, gezien ze nog 'leek' was in het vak. Trouwens enkel mijn eerste getekende, de "Barcelona 833/05" was een bewezen kerel, vertrouwde Danny ons toe. Hij beschaamde geenszins het vertrouwen want hij werd als 2° duif geklokt om 9u35, en behaalt hiermee een 13° prijs op lokaal vlak, en zal vermoedelijk binnen de eerste 150 prijzen Nationaal gerangschikt staan! Lokaal te Zottegem ziet het er als volgt uit:
Barcelona 325 duiven 1,13,24,33,43,71,83,84 (22) Intnat 23.695 duiven 1… enz.


De familie Danny Vagenende beleefde meteen de mooiste dag uit haar duivenloopbaan!


Toekomstplannen
Meteen één der laatste exploten die aan de Kerkhofstraat zullen te boek gesteld worden. Want Danny sukkelt de jongste tijd geregeld met de gezondheid… kreeg al eens verwittiging aan de 'tikker', vandaar dat hij zijn leven een beetje anders moet gaan oriënteren. Danny zal om die reden zijn zelfstandige zaak straks vermoedelijk, noodgedwongen dienen stop te zetten. De plannen die reeds een tijdje vastlagen, zullen dan ook straks worden doorgevoerd… daar kan het huidige Barcelonasucces niets aan veranderen. Want Danny en vrouwtje Jenny plannen een verhuis naar de woning van zijn schoonouders te Schellebelle, waar ondertussen reeds jonge duiven werden ondergebracht.
Het erf is er in ieder geval een stuk kleiner, en vraagt een pak minder onderhoud. Danny hoopt er op een rustiger manier te kunnen genieten van zijn duiven. Hij zou er dan graag de vluchten op 500 à 600 km bijnemen. Hiervoor zocht Danny reeds de passende versterking die hij vond in duiven van Ludo Claessens, Gerrit Lahuis en Gerard Koopman.
Met zijn huidige stam gestoeld op de aloude soort van de 'Briveman' in kruising me duiven van Batenburg-Vd Merwe, Theelen, Wynnands en Gebr Hagens wil hij uiteraard verder zijn geliefkoosde fondopdrachten afwerken. We wensen Danny en Jenny alvast van harte proficiat met zonder twijfel de 'mooiste overwinning' tot nu toe uit hun duivenloopbaan, en verder nog veel succes straks bij hun nieuwe start en uitdaging op de hokken te Schellebelle!